Zupa

Zupa - jautājumi un diskusijas

Darzeņu pienu zupa ar silki? (24)
Jūsu domas, receptes
Man garšo!:)
Esmu kurzemniece.
Šito kombināciju bērnībā izvemtu noteikti. Tagad, pēc trīs dienu pārgājiena ar uzkabi, laikam gan apēstu.... :D :D :D man garšo. labāk ķilavas,bet der arī siļķe recepti studijā..)) Esmu arī kurzemniece un mūsu pusē tā ēd , bet man negaršo siļķe.. Man garšo piena sakņu zupa. Zinu citiem tā negaršo. Ar sviestiņu iekšā! Super!! ··· Zupa: Darzeņu pienu zupa ar silki? lasīt visu diskusiju (24 atbildes) –»
Kartupeļi zupā (15)
Jautājums pavāriem! Izvārīta gaļas zupa ar kartupeļiem, visi produkti izvārit,garšīgi ēdami un mīksti, ja tā var teikt. To pašu zupu otrā dienā uzsildot viss it kā būtu kārtībā, izņemot kartupeļus, kas otrā dienā ir ...
kartupeļi zupā otrā dienā paliek cietāki, ja zupā ir kāds skābums(skābeņu zupa, skābu kāpostu zupa, biešu zupa , ja taisa ar etiķi...). ir taadas skjirnes kur cietaaki top, ir kur izshkjiist, un ir kur nemainiigi paliek Ja kāds nemanot pieber klāt nevārītus - tad ticētu, ka starp izjukušiem ir arī cieti. Bet tā jau ilgāk vārās tādā gadījumā, kā jau Gunccha minēja pie konkrētām zupām ar nosacījumu, ka kartupeļus liek skābā vidē. Kāpēc - ta pavisam vienkārši - kartupeļi ir bagāti ar cieti un nonākot skābā vidē notiek sava reakcija.
p.s. es pēdējā laikā cenšos mazāk likt kartupeļus, vairāk dažādus grillētus dārzeņus - garšīgi un otrās dienas zupa nav viens kartupeļu miltu tume.
Mans mamms uzskatija, ka tā ir sēklas vaina....veca, pāraugusi...
Sēkla jāmaina vismaz reizi 5.gados...tā pat ar kā lauks...bet cik tas tiek dariits reāli- 10...pat 20 gadus vecs sēklas materiāls...sen jau zaudeejis to savu sākotnējo ekšenumu...kurš uz to skatās bet staro un plātās "man ir laba, garšīga šķirne"...kauč patiesībā, tik vien kā nosaukums no tā labuma palicis! :D
A hren zin...tā tas ir un viss.
Var mēģināt spriedelēt par vecu, neatjaunotu sēklu bet vai tā būs īstā vaina, šaubos...
Ticamāk škirne tāda...
··· Zupa: Kartupeļi zupā lasīt visu diskusiju (15 atbildes) –»
Aukstā zupa - kā gatavot? (24)
Kā jūs gatavojiet auksto zupu? Padalieties ar labām receptēm!
Var pagatavot dažādi... bet obligāti jābūt ar mīlestību ... un ...skaisti pasniegtai ... ;) Marinētas bietes
Svaigs gurķis (var sarīvēt - mazāk laika aizņem)
Kefīrs
Sinepes
Sāls
Redīsi (nav obligāti)
Dilles vai lociņi
Var pielikt vārītu olu, ja garšo, bet tā nosit svaiguma garšu :)
Gatavoju ka parasto zupu...ielieku ledusskapii...re aukstaa zupa gatava..:__) nu tad ja bez bietēm, tad kartupeļu zupai pieliek diļļainu kartiņu/sagrieztu strēmelēs/ iznāk aukstā zupa. dienvidos auksto zupu taisa bez galjas, bet ar kvasu no baltmaizes. ta sanak balta, skabena, nekur tik garshiigu neesmu edusi.
es taisu ar kefiiru. man kaut ka tas bietes ne visai tur, ja nu kads spešeli pieprasa, ok. galja variita, liesa, atdzeseta. var nedaudz desas piegriezt.
daudz loki, dilles, rediisi, svaigs gurkjis. olas, kartupelji. nedaudz marrutki.
··· Zupa: Aukstā zupa - kā gatavot? lasīt visu diskusiju (24 atbildes) –»
Sēņu zupa (11)
Vai no tikko lasītām un uz pannas neapceptām bekām esat vārījuši zupu? Es tā nekad neesmu darījusi, bet varbūt, ka var arī tā?
vīra babiņa vārīja baraviku- piena zupu, vispirms sēnes novāra ūdeni, tad nolej to glumumu un liek vārīties ar kartupeļiem, mazā ūdenī, beigās pielej lauku trekno pienu, mēli var norīt:)) tas ir tāpat kā ar šampinjoniem - var tikai vārīt, var apcept un tad pavārīt. tīri no svaigām vārot, man šķiet, ka pastāv iespēja, ka zupa var būt "staipīga", ķīseļaina. Sanāk zupa kā zupa, ja noņem bekām to ``sēņu vati``. no bekām šūnas ir jānoņem jebkurā gadījumā - cepot, vārot, kaltējot. Tikai pavisam jaunām, miniatūrām sēnītēm to var atstāt, jo nav vēl izaugusi. ...bet par apcepšanu... manuprāt,tasir tīri gaumes jautājums, ja ir runa par baravikām, atmatenēm vai gailenēm. Pārējās sēnes tomēr ieteiktu apcept, jo ne jau visas bekas ir tik nevainīgas kā šķiet... tas būtu tīri paša veselības jautājums:) ··· Zupa: Sēņu zupa lasīt visu diskusiju (11 atbildes) –»
Aukstā zupa (9)
Man jau sāk mazliet sēsties mana "tradicionālā" aukstā zupa.. Bet tā kā lieta aktuāla, lūdzu, padalieties ar receptēm un idejām, kā šo ēdienu dažādot :)
Ar salitam skabenem, nevis bietem. Daudz darzeniem (tomatiem, gurkiem, papriku, redsiem), olam, kefiru, sinepem, marrutkiem un zalumiem. Kefīrs, redīsi, lociņi dilles, krējums, sāls. Šodien bija ātrais variants,bija gurķīši , dzeltenie plūmju tomātiņi,lauku loki,kuri garšo ļoti,tāpat arī dillītes un pašu marinētās bietītes,olas bija slinkums vārīt.Visu sajaicu ar Lazdonas kefīru,un sanāca gardi. Kefīrs 1,5 l
Vārīti kartupeļi 3 gab.
Gurķi 4 gab.
Redīsi 6 gab.
Sīpollociņi (buntīte)
Dilles (buntīte)
Garneles 200 g
Olas 6 gab.
Sāls un pipari (pēc garšas)
Sinepes 1 tējk.
Internets pilns ar receptēm-ar gāzētu vai negāzētu ūdeni,ar paniņām, ar kvasu, ar piparmētrām; :)-daudz un dažādās variācijās :) ··· Zupa: Aukstā zupa lasīt visu diskusiju (9 atbildes) –»
Skābu kāpostu zupa (22)
Tā nu gadījies,ka reizēm ir jāpašeptējas pa virtuvi.Šodien vāru skābu kāpostu zupu,ceru sanāks.Kāda ir jūsu attieksme pret tomātu pastas pievienošanas vārīšanas beigās,kā skābuma un biezuma regulatoram?
Svaigs cūkas šņukurs, sacepti sīpoli, skābi kāposti. Kad tas viss tā kārtīgi sašmorējies, tad beru klāt putrimus. Vāru līdz mīksti. Cepeškrāsnī tikmēr tiek cepti kartupeļi ar mizu. Un kad zupa gatava, tad šķīvī sakapā ķiplociņu, klāt skābo krējumu . Piekož cepto kartupeli ar sviestu. Jau paēdu no domas vien.:D
Labu apetīti! Bez jebkādām tomātu mērcēm.
Un kas vēl? Skābu kāpostu zupa visgardākā ir pēc pāris dienām, kad milzīgajā katlā palicis tik vin kā dibenā.
Vegetu liec... Vegetu :)

Ir zupas, kuras vajag tomaatu pastu, bet skabu kapostu zupai nav vajadziigs.

/... aizmirsi pateikt, kaadas ir sastavdaljas... a to variantu ir daudz.../
es nelieku.Vegetu neesmu pirkusi gadus 20-baiga sintetika.
latvieshi vara atsevishkji kartupeljus mundierii.es varu kartupeljus cita udenii un beigas pievienoju shai zupai,jo kopa ar skabiem kapostiem tie neizvariisies.
un vel lieku grubas klat.var piecept burkanu ar siipolu.un tad,kad kaposti jau bus izvariijushies,to visu savienoju.
tomats ar skabiem kapostiem man neiet kopa.
Nē, skābu kāpostu zupai klāt tomātu pastu nelieku, bet nenoliedzu ka kāds cits to pagatavo arī ar pastu. Katram tās garšas kārpiņas pieprasa ko citu. Tomātu pastu gan klāt neliek...grūbas var un beigās jau ēdot vaigu sīpoliņu iegriezt un skābu krējumiņu....amma!:P ··· Zupa: Skābu kāpostu zupa lasīt visu diskusiju (22 atbildes) –»
Franču sīpolu zupa, recepte (11)
Jusu variacijas.
Franchu sipolu zupa.
4 palieli sipoli
3 olas
2/3 Dzintara siera pacinjas
2 liellopu buljona kubiki
nedaudz tomatu pastas vai merces
garshvielas
sipolus apcep ellja katlinja,kura variis zupu.Uzlej udeni(labak verdoshu),un vara,kamer sipoli ir miksti. tad pielej karstu udeni,cik daudz grib,pieliek sieru.
olas sakulj,pielejot nedaudz etiķi,tad atri maisot,lej olas katlinja.pieliek buljona kubiku,ja vajag-vel sali vai piparus.nedaudz pieliek tomatu pastu vai merci.
zaljumi,grauzdinji.
Siipolu garshu just nevar, zupa ir koshi dzeltena, satiiga un nenormali garshiiga.
Kaadi veel buljona kubiki?:))pastaav tachu arii lieliski buljona kauli....bet nu katram savs:) Vai Rītiņam ,vai cits guru pavārs TV rādija šamējā zupa top 4-8.stundām un buljons jau iepriekš sagatavots no lielopa,vai cūķa kauliem..katrā ziņā ,ja kāda sieviete to taisa,tad tā ir Dieviete..!)))) garšīgākais paēdiens Francijas Alpos. Tur gan bez Dzintarsiera un olām, bet ar rīvētu sieru un grauzdiņiem. Sātīgi un gardi aukstā sniegotā dienā! Jaunlopa ribiņu buljons ir atslēgas vārds ··· Zupa: Franču sīpolu zupa, recepte lasīt visu diskusiju (11 atbildes) –»
Pupiņu zupa (23)
Padalieties savā pieredzē, kā jūs vārat pupiņu zupu? - vai pupiņas novārat iepriekš, vai uzreiz visu kopā zupas katlā?
Izmērcēju un nomazgāju pupiņas, un vāru kopā ar kūpinātu gaļu. Kas var būt labāks par šo! :) Pupiņas novāru iepriekš. Tas ūdens,kur pupiņas vārījušās zupām nav izmantojams.(tā vismaz mana vecmamma mācīja) Vispirms pupinjas izmeerceeju, tad kopaa ar galju vaaru.Mana vecmamma un mamma arii taa dariija:) Arī vispirms izmērcēju un tad vāru kopā ar gaļu. Ja pieber izvārītas, nav pupiņu zupai riktīgā garša. :)) vispirms no ribiņām novāru buljonu un pupiņas pašās beigās pievienoju iepriekš vārītas /man neviens tā nedara/ :)) ··· Zupa: Pupiņu zupa lasīt visu diskusiju (23 atbildes) –»
Tomātu zupas recepte (4)
Vai kāds var pateikt kādas tomātu zupas recepti?
Kataloniešu tomātu maize ar ceptiem sarkaniem pipariem,
kazas sieru un piparmētrām (2 porcijas)

Sagatavošana 10 min., cepšana 10 min.

Šo kataloniešu tomātu maizi esmu pārvērtis par vieglām rudens pusdienām vai vakariņām, ko var baudīt kopā ar glāzi atdzesēta baltvīna.

# Ciabata maize vai 4 šķēles San Francisko skābmaize
# 4 tomāti
# 2 daiva ķiploks
# 3 ēk laba olīveļļa
# Jūras sāls un svaigi malts melnais pipars
# 150 gr cepta, mizota saldais sarkanais pipars
# 200 gr kazas siers
# Bunte svaiga piparmētra

Pagatavošana

Ja izmanto čabatas maizi, sadala to gareniski un sagriež uz pusēm, lai sanāktu četri gabali. Viegli grilē no abām pusēm. Sagriež tomātus uz pusēm un nomizo ķiplokus. Viegli ierīvē apcepto maizīti ar ķiploku, bet stipri ierīvē ar tomātu, maigi to spiežot, līdz kamēr tev rokās palikusi tikai miziņa. Iemērc olīveļļā un apkaisa ar sāli. Tai virsū izkārto ‘pimiento’ gabaliņus, tad kazas sieru, uzkaisa piparus un sagrieztas piparmētru lapiņas. Pasniedz tūlīt.
Miiljaa meitene!-luuk Tev tomaatu zupa!
Uz pannas apcep 3 kjiploku daivinjas,sasmalcinaatas.Pievieno noblanseetu un sagrieztu tomaatu-videeji lielu,tad kad apcepies pielej svaigu saldo kreejumu un pavaara 2min.,pievieno piparus,biki saaliiti un feini.Pie ssis zupas lieliski der klaat apgrauzdeeta baltmaize ar kauseetu brii sieru.Labu apettiti.Ja veelies zupu mazliet savaadaakaa garssaa baudiit,tad pievieno baziliku!
vajadziigi:tom.savaa sulaa,seleerij kaati,siipoli,baziliks,salds kreejums,ella,saals,pipari.seleerij kaatus un siipolus sagriezh un apcep ellaa,pielej nedaudz uudeni un vaara piev tom savaa sulaa veelaak pielej saldo kreej.pieliek garsvielas un baziliku.peec tam to visu sablenderee kaartiigi. zupu eed ar sk kreejumu:) Saliec no sastāvdaļām: konservēti tomāti savā sulā nomizoti, cepti sīpoli, vārīti rīsi, unversāla garšviela, skābs krējums. Sadabū šito kopā karstā veidā, pievieno skābo krējumu un sagrieztus zaļumus nedaudz. Vari pievienot sēnes vai papriku termiski apstrādātu, sākumu gatavot no izvārīta sablendēta dārzeņu maisījuma(saldēti ir dažādi),...utt. DArbojies! ··· Zupa: Tomātu zupas recepte lasīt visu diskusiju (4 atbildes) –»
Ko darīt ar maizes galiņiem? (12)
Ko darīt ar maizes galiņiem? Kaut kā sanaacis ievērot, ka muuzhdien neviens tos negrib! Apeed no kukuliishas shkjeeles, bet galinji paliek? Un ja nenotiesaaju tos pati, tad gadās, ka vienkārši sapelee, iegruusti maizes kastes ...
Ja sakaltē (laicīgi izņem no maizes kastes), var 1) izmērcēt un uzcept, 2) sarīvēt pie kotletēm, 3) izvārīt "maizes zupā" (vai ķīselī vai kā viņu tur, pati neesmu mēģinājusi) sauljuk - maizes zupai vajag rupjmaizi, der arī "ķieģelis", kā arī liek klāt žāvētus augļus - rozīnes uc! :)) sauljuk - karoče maizes zupu gatavo tā:
paņem sakaltušos rupjmaizes galus, sagriez mazākos gabalos, liec cepeškrāsnī, pagrauzdē, bet nepārcenties, tad ieliec katlā aplej ar ūdeni un vāri.Klāt jāliek cukurs un citronskābe. Kad maize sāk izšķīst, tad vari caur marli nokāst. Biezumu skaties pati, kāds Tev patīk. Tad vēl atsevišķā katlā jāvāra rozīnes un kaltētas melnās plūmes, var arī pievienot citus kaltētos augļus, tas pēc ieskatiem. Kad zupas biezums Tevi apmierina, tad pievieno vārītos "suhofruktus" un samaisi. Tad vari zupu likt ledusskapī. Pasniedzot ieliec zupas šķīvim pa vidu putukrējuma kaudzīti! :)))
Man gan labāk garšo ar skābo krējumu. Tas dod tādu foršu kontrastu. jaa, ta ir problema ar tiem maizes galinjiem, jo tas skiet briesmigi, mest ara mistkaste maiziti...
es parasti sakalteju, sakraju un vedu uz laukiem, kur ir lopinji....
es maizes zupa lieku ari saldskabmaizi...
un `suhofruktus` man ir slinkums varit atsevishki, var piebert turpat, ka d maizite uzdeni ir savarijusies, tas pats efekts.... un pasniedzot var likt ari kartas, vienu kartu maizes zupa, tad kadu paskabu ievarijumu, atkal maizes zupu, tad pa virsu putukrejumu (kurs tiesham ir garsigaks, ja sakults no skaba krejuma- kurs labi atdzesets, lai sviesta nesaiet...).
··· Zupa: Ko darīt ar maizes galiņiem? lasīt visu diskusiju (12 atbildes) –»
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu