Gaļas žāvēšana

Vai kāds man nemācētu pastāstīt, kā žāvē gaļu, kā taisa marinādi, cik ilgi tur, cik ilgi žāvē!!!

zilani  1 3 Kādu gaļu??Cūkgaļu vai vistu, treknu, liesu vai kārtainīte?Kādu marinādi gribi - ātro vai pa senču modei?Kur žāvēsi?Ja varētu sīkāk info, lūdzu.

Uve  10 1 Žāvēta gaļa ir neveselīga un kancerogēna.Satur daudz sāls.Kāpēc nevari sasaldēt?

zilani  1 8 Gaļas žāvētava Žāvē gaļu speciālā žāvētava, ko var viegli uztaisīt no metāla mucas( ātrai žāvēšanai - izrok bedri ar pievadgrāvi.Grāvja malas nostiprina ar kiegeļiem, ``jumtam`` izmanto metāla plāksnes vai atgriezumus.Uzber zemi tā kārtīgi.Mucu uzliek uz bedres.Vēlams no ārpuses karkasu no siltināt ar karstumizturīgu materiālu.Grāvim ir jābūt slipam - nu mucai ir jābūt augstāk nekā kurtuvei.)Jābūt labi segtam vākam.
Ātrā marināde - rupjā sāls, sausās garšvielas(pētersīļi, dilles, baziliks, koriandrs,timiāms), ķiploki.šo maisījumu ieberzē gaļā un ļauj ievilkties - vēlams apsālīt uz nakti un no rīta var žāvēt.Ja pa senču modei tad tas viss tiek atjaukt ar ūdeni un gaļa mirkst garšvielu ūdenī 3 dienas un tad 12 stundas susinās.Jebkurā gadījumā gaļu vajag ietīt marlē un sasiet ar diegiem(špagats neder, labāk tad izmantot sagrieztas auduma strēmeles).
Ja gabali ir ap 1,5 kg smagi tad žāvēt vajadzēs apmēram 4-6 stundas.Kurina ar lapkoku malku.Pirmā krāsns sausas malkas, kad parādās ogles sāk likt slapju.Tad liek reizē i slapjo i sauso malku.Katrai krāsnij ir jādeg ap 40 min.Vēl labi der zāģu skaidas pie kurināšanas veido daudz dūmu.Beidzmajās 2 krāsnīs liek klāt kadiķi, kas ļoti labi uzlabo garšu.
P.S.Tessa, es neesmu ideāla un pat necenšos tāda būt:), bet kad nodzīvo visu savu apzinīgo mūžu vidē kur to visu dara, zināšanas paliek.

zilani    1 Vēl atcerējos par žāvēšanu.Manas draudzenes sencis bij ierīkojis žāvētavu mājas skurstenī(bēniņos).Vienā skursteņa sienā iemūrē durtiņas(hermetiski lai noslēdas), viņu lejas daļā iemūrē sietu(ja gaļa nokrīt, lai var savākt un kur novietot trauku tauku savākšanai)a augšdaļā iemūrē stieņus gaļas pakaršanai.

senga    1 Ja grib tādu īstu kūpinātu...ieberž gaļu ar sāli,pipariem,ķiplociņu,pāris dienas patur kamēr iesālās,tad karina žāvētavā un ar alkšņu malciņu lēnām kūpina..Atrāku žāvējumu ja vēlas ,tad liek marinādē,tad kūpina.. 2010-12-27

Līdzīgi jautājumi
Liellopa galas izvele (3 atbildes)Ka pareizi zavet veselu ruksa cisku? (11 atbildes)Aukstas galas recepte (3 atbildes)Bebra galas pagatavosana (10 atbildes)
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu