žāvēšana

žāvēšana - jautājumi un diskusijas

Kā pareizi žāvēt ābolus? (11)
Kā pareizi iegūstami žāvēti āboli (bez moderniem aparātiņiem)?
Vislabāk žāvēt ābolus un veselīgāk,lai viņos arī ,kas saglabājas no labajām īpašībām ir šādi- ņem papīru,kas labi uzsūc mitrumu, tikai ne avīzes, sagriež ābolus šķēlītēs, apmēram 1 cm biezās un liek uz papīra. Uzliek uz skapjaugšas, kad viena puse apžuvusi papīru nomaina un ābolu šķēlītes apgriež otrādi un žāvē tālāk. Kad otras puses mitrums papīrā iesūcies, papīru atkal nomaina, tā līdz brīdim ,kad šķēlītes ir apkaltušas un paliek tādas "gumijotas" tad var likt stikla burkā un uzglabāt ziemai, tikai virsū likt nevis vāciņu , bet kokvilnas drāniņu un apsiet ar aukliņu, lai elpo, var arī ar papīru. Plāts vietā labāk izmantot sietu/restītes, kuriem, var uzklāt virsū marlīti. Siltumam jābūt ļoti mērenam. manai vecmāmiņai nebija nekādas mušiņas, bet tagad pat ceptam ābolam pēc stundas ir klāt:D:D:D:D:D
nez, no kurienes?
Viss iepriekš teiktais pareizi un arī: saver uz šņorītes un izkar caurvējā (bet tā lai lietus netiek klāt) . Labu apetīti!:) viss pareizi - variācijas kā nu kuram - rāmis ar sietu, marle pāri, mizoti āboli plānās šķēlītes, uz skapjaugšu. Un viss notiek. Tikai brīdinu no pieredzes - process var iepatikties un tad 3gadiem un visiem radiem būs sažāvējies nemaz nemanot ;) ··· žāvēšana: Kā pareizi žāvēt ābolus? lasīt visu diskusiju (11 atbildes) –»
Kā pareizi žāvēt veselu rukša cisku? (11)
Atceros bērnībā pieliekamajā vienmēr karājās rukša stilbs, gan ziemā gan vasarā. Vienmēr varēju no našķoties kamēr vecāki darbā. Atceros tikai ka ar tēvu vedām malku uz kūpinātavu un tā bija liela. Tagad dzīvojot ...
Iesākumā gaļu sāla.Apmēram nedēļu notur sālsūdenī. Tad uz kuriņu. Žāvē divas dienas,kurinot ar svaigi cirstu alksni. Gaļas mīkstums atkarīgs no tā,cik pirmā dienā iedosi siltumu.Garš stāsts,bet nekā neizdarāma nav.
P.S. katrā pusē savas receptes.
Kudala- no Latvijas rūpnīcām??? Nu atvainojiet...kura Latvijas gaļas rūpnīca ražo auksti kūpinātu gaļu, un, ja ražo, tad kāpēc to nevar ikdienā nopirkt! Tjotju Marfu no Makašāniem lūdzu neminēt!:)
P.S. Cik saprotu jautājums ir par normāliem kūpinājumiem...
Kā to darīt nezinu, bet jautājums ir globālāks- kāpēc Lietuvas kolhoznieki (zemnieki) to prot un dara, un pat rūpnieciskos apmēros, bet Latvijā nekā cita kā ar elektrību un piepumpētu gaļu saražot neprot... garš process, uz vairākām dienām. Iesaku ietīt marlītē, lai neapdeg melna, tas tā drošībai. Melnalkšņa malka..Dūmotavā tikai knapi silti dūmi,vismaz 24 stundas. Kurtuve metrus trīss no dūmotavas, lai kastums netiek.. ··· žāvēšana: Kā pareizi žāvēt veselu ... lasīt visu diskusiju (11 atbildes) –»
Cik ilgi jāžāvē ābolus? (12)
Kāds ir aptuvenais laiks, lai žāvētājā izžāvētu ābolus? Vai man tas agregāts jāatstāj būtu uz visu nakti? vai tomēr labāk nē??
man ome saver uz diega un piekarina pie mūrīša, tur kādu nedēļu vai divas pakarājas un tad noņem nost un ielike skapī :)
vai ja žāvē mūrītī uz avīzes tad liekas ka ar dažām dienām pietiek. bet tā pēc garšas var pateikt :)
A ja cepeškrāsnī žāvē, tad nezinu. Vel mājās uz plīts ir žāvēti uzliekot uz sieta. Bet arī kādu nedēļu tur viņus tur. Protams plīts nekurās 24x7 :)
O, mīlīt! kurš gan to var pateik! viss atkarīgs no tā,kāds tas žāvētājs, cik biezās sķēlēs āboli sagriezti utt...pirmais šā vai tā būs izmēģinājuma variants un tikai pēc tam pašai radīsies pieredze. Žāvētājam instrukcijas nebij:)? citam cepeškrāsnīm nāk līdzi grāmatina un tur ir daudzkas rakstīts kas tad tavam žāvētājam nenāca papīri līdzās?trakums ··· žāvēšana: Cik ilgi jāžāvē ābolus? lasīt visu diskusiju (12 atbildes) –»
Gaļas žāvēšana (6)
Vai kāds man nemācētu pastāstīt, kā žāvē gaļu, kā taisa marinādi, cik ilgi tur, cik ilgi žāvē!!!
Žāvē gaļu speciālā žāvētava, ko var viegli uztaisīt no metāla mucas( ātrai žāvēšanai - izrok bedri ar pievadgrāvi.Grāvja malas nostiprina ar kiegeļiem, ``jumtam`` izmanto metāla plāksnes vai atgriezumus.Uzber zemi tā kārtīgi.Mucu uzliek uz bedres.Vēlams no ārpuses karkasu no siltināt ar karstumizturīgu materiālu.Grāvim ir jābūt slipam - nu mucai ir jābūt augstāk nekā kurtuvei.)Jābūt labi segtam vākam.
Ātrā marināde - rupjā sāls, sausās garšvielas(pētersīļi, dilles, baziliks, koriandrs,timiāms), ķiploki.šo maisījumu ieberzē gaļā un ļauj ievilkties - vēlams apsālīt uz nakti un no rīta var žāvēt.Ja pa senču modei tad tas viss tiek atjaukt ar ūdeni un gaļa mirkst garšvielu ūdenī 3 dienas un tad 12 stundas susinās.Jebkurā gadījumā gaļu vajag ietīt marlē un sasiet ar diegiem(špagats neder, labāk tad izmantot sagrieztas auduma strēmeles).
Ja gabali ir ap 1,5 kg smagi tad žāvēt vajadzēs apmēram 4-6 stundas.Kurina ar lapkoku malku.Pirmā krāsns sausas malkas, kad parādās ogles sāk likt slapju.Tad liek reizē i slapjo i sauso malku.Katrai krāsnij ir jādeg ap 40 min.Vēl labi der zāģu skaidas pie kurināšanas veido daudz dūmu.Beidzmajās 2 krāsnīs liek klāt kadiķi, kas ļoti labi uzlabo garšu.
P.S.Tessa, es neesmu ideāla un pat necenšos tāda būt:), bet kad nodzīvo visu savu apzinīgo mūžu vidē kur to visu dara, zināšanas paliek.
Kādu gaļu??Cūkgaļu vai vistu, treknu, liesu vai kārtainīte?Kādu marinādi gribi - ātro vai pa senču modei?Kur žāvēsi?Ja varētu sīkāk info, lūdzu. Vēl atcerējos par žāvēšanu.Manas draudzenes sencis bij ierīkojis žāvētavu mājas skurstenī(bēniņos).Vienā skursteņa sienā iemūrē durtiņas(hermetiski lai noslēdas), viņu lejas daļā iemūrē sietu(ja gaļa nokrīt, lai var savākt un kur novietot trauku tauku savākšanai)a augšdaļā iemūrē stieņus gaļas pakaršanai. Ja grib tādu īstu kūpinātu...ieberž gaļu ar sāli,pipariem,ķiplociņu,pāris dienas patur kamēr iesālās,tad karina žāvētavā un ar alkšņu malciņu lēnām kūpina..Atrāku žāvējumu ja vēlas ,tad liek marinādē,tad kūpina.. Žāvēta gaļa ir neveselīga un kancerogēna.Satur daudz sāls.Kāpēc nevari sasaldēt? ··· žāvēšana: Gaļas žāvēšana lasīt visu diskusiju (6 atbildes) –»
Baraviku žāvēšana (11)
ir kādam kāda laba (un praksē izmantojama) metode, kā baravikas sažāvēt? var jau protams samarinēt, bet nav to ēdāju...... no žāvētām vismaz zupu ziemā var izvārīt...
mana mamma žāvē gan ābolus, gan sēnes tādā speciālā žāvējamā aparātā, labāk nemēdz būt! nure, tikko izcepu karpelju piizdraadzinjus ar seenju pildiijumu un ieshaavu savu zaaveejamo cepeshkraasnii. peec 20 minuuteem jau uzradusies garozinja. taalaak- labi veedinaamaa vietaa.

ka zaavee virtenees, skaties,lai mushu nav rinkjii.

streemeliites- 3-4mm plaanas.

ir veel metode, uz 3 cm biezas saals kaartas karstumaa. saals visaatraak absorbee mitrumu un neatdod to atpakalj seeneem.
Bērnībā, kad viesojos Latgalē, kaimiņiene žāvēja uz plīts cepurītes.Un priecājās ka visi tārpi no karstuma aizbēg:) Esmu zjaaveejusi...aroma pa visu maaju...iipatneeja,specifiska,driizaak jau,smaka ne smarzja.... sasaldet ledusskapi... var pirms tam uzvarit... ziema verdosa udeni un vualaa!!!! Bon Apetit :) ··· žāvēšana: Baraviku žāvēšana lasīt visu diskusiju (11 atbildes) –»
Kā izžāvēt vannas istabā sienu? (11)
Kā izžāvēt vannas istabā sienu, kura ir slapja, jo duša bija laidusi gar malu garām ūdeni jau tik ilgi, ka nopludināju kaimiņu (vismaz mēnesi)? Sēne jau arī uzmetusies. Kā to iznīdēt? To atklājām, kad norāvām dušu! ...
...es mēģinātu ar matu žāvējamo...ja mēnesi ir pludināts, tad mēnesis jāžāvē...:))) man tik traki nebija, bet ... veikalā pajautāju mastika vai ... kautkāda "pastveidīga" bundža bija. Tātad: vispirms nomazgā sienu, ar špakteļlāpstiņu ar bikiņ var paskrāpēt, tik nedaudz; tad to spec mastiku, tad krāsu. Rezultāts lielisks!!!:) Un vēl - nodrošini gaisa cirkulāciju! Būs OK!:) Varbūt tur var uz laiku ielikt elektrisko eļļas radiatoru... seeni izeed ar etikji, nopietni. tikai uz sausas sienas.. sienu.. da ar kaloriiferi laid virsuu... pret sēni ir speciāls līdzeklis FUNGI ··· žāvēšana: Kā izžāvēt vannas istabā ... lasīt visu diskusiju (11 atbildes) –»
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu