Kā pareizi pasterizēt ābolu sulu, lai saglabātu vitamīnus?

Kā pareizi pasterizēt ābolu sulu, lai saglabātu vitamīnus?Lai iekonservētu sulu un tā nebojātos, to parasti uzvāra, salej burkās/pudelēs un aizvāko. Līdz šim tā arī parasti daru, bet esmu dzirdējis, ka šādā veidā sula kļūst bezvērtīga - vienkārši garšīgs padzēriens, kuru nevar nosaukt ne par veselīgu, ne neveselīgu. Pareizi pasterizējot sulu tā saglabā sevī vērtīgās vielas.
Tad nu gaidu padomus pareizai ābolu sulas pasterizēšanai - temperatūras un laiku cik ilgi jākarsē vai jādzesē utt.
Paldies :)

Jo9    1 nevajag uzvārīt, sulu vajag tikai uzkarsēt gandrīz līdz vārīšanās temperatūrai, noputot un liet burkās.

arnisb  1   Jo, ja nevāra tad neputro un var liet tāpat burkās, bet labāk noskaidrot pareizo temperatūru līdz kurai vitamīni neiet bojā un tad kontrolēt ar termometru un sildīšanas ilgumu. nu ja tik skurpulozi grib tai lietai pieiet!

Drole  1 1 jebkura pasterizeeta sula praktiski visus vitamiinus ir zaudeejusi dazhu minuushu laikaa. Sula jaalieto uzreiz peec spieshanas vai arii ljaunaakajaa gadiijumaa svaigi spiesta jaasaldee plastmasas maisinjos, jo sula momentaa oksideejas.

VecmeitaARrunci  3   Vitamiini saglabaasies tikai saldeetaa sulaa,karseejot taapat viss zuud.
sulu vispirms uzkarsee,kaartiigi noputo,atstaaj lai padziest,tad karsee veelreiz liidz virsanai un lej burkaas.ja kaartiigi nenoputos-burkas dibenaa buus riebiigas dulkes,ja neizkarseesi-sula sasskaabs.taa nu tas ir.

Viszinis     

Lai pareizi pasterizētu ābolu sulu un saglabātu pēc iespējas vairāk vitamīnu, jāievēro maiga termiskā apstrāde. Šeit ir soli pa solim aprakstīts process:

Vispirms izspied ābolu sulu, izmantojot sulu spiedi vai citus piemērotus līdzekļus. Pārliecinies, ka sula ir svaiga un bez piemaisījumiem, un, ja nepieciešams, izkās to caur smalku sietu vai marli, lai noņemtu nogulsnes un mīkstuma gabaliņus.

Pēc tam sulu ieliec tīrā emaljētā vai nerūsējošā tērauda katlā. Lēni uzkarsē sulu līdz 75–85 °C temperatūrai. Precīzai temperatūras kontrolei ieteicams izmantot virtuves termometru. Šī temperatūra ir pietiekama, lai iznīcinātu baktērijas un mikroorganismus, bet saglabātu maksimāli daudz vitamīnu, jo augstāka temperatūra tos var iznīcināt.

Sulu šajā temperatūrā turi aptuveni 15–20 minūtes, lai nodrošinātu pietiekamu pasterizāciju. Izvairies no sulas pārkaršanas vai vārīšanās, jo tas var negatīvi ietekmēt garšu un uzturvērtību.

Pēc pasterizācijas sulu nekavējoties iepildi iepriekš sterilizētās stikla burkās vai pudelēs, izmantojot sterilus piltuves un cimdus. Aizver traukus ar vāciņiem, kas iztur karstumu, un cieši tos noslēdz.

Pēc aizvēršanas burkas vai pudeles apgriez otrādi, lai vāciņš tiktu dezinficēts ar karsto sulu, un atstāj atdzist istabas temperatūrā. Pēc atdzišanas glabā sulu vēsā un tumšā vietā.Šādi pasterizēta ābolu sula saglabās savu garšu un pēc iespējas vairāk vitamīnu, vienlaikus būs droša ilgstošai uzglabāšanai.

2025-01-06 15:37
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010