Pasterizācija
Pasterizācija - jautājumi un diskusijas
Lai iekonservētu sulu un tā nebojātos, to parasti uzvāra, salej burkās/pudelēs un aizvāko. Līdz šim tā arī parasti daru, bet esmu dzirdējis, ka šādā veidā sula kļūst bezvērtīga - vienkārši garšīgs padzēriens, kuru ...
Lai pareizi pasterizētu ābolu sulu un saglabātu pēc iespējas vairāk vitamīnu, jāievēro maiga termiskā apstrāde. Šeit ir soli pa solim aprakstīts process:
Vispirms izspied ābolu sulu, izmantojot sulu spiedi vai citus piemērotus līdzekļus. Pārliecinies, ka sula ir svaiga un bez piemaisījumiem, un, ja nepieciešams, izkās to caur smalku sietu vai marli, lai noņemtu nogulsnes un mīkstuma gabaliņus.
Pēc tam sulu ieliec tīrā emaljētā vai nerūsējošā tērauda katlā. Lēni uzkarsē sulu līdz 75–85 °C temperatūrai. Precīzai temperatūras kontrolei ieteicams izmantot virtuves termometru. Šī temperatūra ir pietiekama, lai iznīcinātu baktērijas un mikroorganismus, bet saglabātu maksimāli daudz vitamīnu, jo augstāka temperatūra tos var iznīcināt.
Sulu šajā temperatūrā turi aptuveni 15–20 minūtes, lai nodrošinātu pietiekamu pasterizāciju. Izvairies no sulas pārkaršanas vai vārīšanās, jo tas var negatīvi ietekmēt garšu un uzturvērtību.
Pēc pasterizācijas sulu nekavējoties iepildi iepriekš sterilizētās stikla burkās vai pudelēs, izmantojot sterilus piltuves un cimdus. Aizver traukus ar vāciņiem, kas iztur karstumu, un cieši tos noslēdz.
Pēc aizvēršanas burkas vai pudeles apgriez otrādi, lai vāciņš tiktu dezinficēts ar karsto sulu, un atstāj atdzist istabas temperatūrā. Pēc atdzišanas glabā sulu vēsā un tumšā vietā.Šādi pasterizēta ābolu sula saglabās savu garšu un pēc iespējas vairāk vitamīnu, vienlaikus būs droša ilgstošai uzglabāšanai.
sulu vispirms uzkarsee,kaartiigi noputo,atstaaj lai padziest,tad karsee veelreiz liidz virsanai un lej burkaas.ja kaartiigi nenoputos-burkas dibenaa buus riebiigas dulkes,ja neizkarseesi-sula sasskaabs.taa nu tas ir. ··· Pasterizācija: Kā pareizi pasterizēt ābolu ... lasīt visu diskusiju (5 atbildes) »
Kāds minimums cukura būtu jāliek klāt ābolu sulai, lai tās, sapildītas pudelēs un nopasterizētas, varētu uzglabāt?
Kā pareizi sterilizēt burkas ievārījuma uzglabāšanai ziemā? Vasara ir īstais ogu laiks. Šobrīd zemeņu un ķiršu pārpilnība tirgū, rosina uz fantāzijām par aukstu ziemu un burciņu ievārījuma pie tējas. Kāpēc ...
Burkas un vāciņus kārtīgi novāru katlā un tad leju līdz augšai iekšā ievārījumu, burku skrūvēju ciet un lieku otrādi, tiklīdz atdziest tā uz pagrabu. ··· Pasterizācija: Ievārījumi - kā pareizi ... lasīt visu diskusiju (14 atbildes) »