Pasterizācija

Pasterizācija - jautājumi un diskusijas

Kā pareizi pasterizēt ābolu sulu, lai saglabātu vitamīnus? (5)
Lai iekonservētu sulu un tā nebojātos, to parasti uzvāra, salej burkās/pudelēs un aizvāko. Līdz šim tā arī parasti daru, bet esmu dzirdējis, ka šādā veidā sula kļūst bezvērtīga - vienkārši garšīgs padzēriens, kuru ...
nevajag uzvārīt, sulu vajag tikai uzkarsēt gandrīz līdz vārīšanās temperatūrai, noputot un liet burkās. jebkura pasterizeeta sula praktiski visus vitamiinus ir zaudeejusi dazhu minuushu laikaa. Sula jaalieto uzreiz peec spieshanas vai arii ljaunaakajaa gadiijumaa svaigi spiesta jaasaldee plastmasas maisinjos, jo sula momentaa oksideejas.

Lai pareizi pasterizētu ābolu sulu un saglabātu pēc iespējas vairāk vitamīnu, jāievēro maiga termiskā apstrāde. Šeit ir soli pa solim aprakstīts process:

Vispirms izspied ābolu sulu, izmantojot sulu spiedi vai citus piemērotus līdzekļus. Pārliecinies, ka sula ir svaiga un bez piemaisījumiem, un, ja nepieciešams, izkās to caur smalku sietu vai marli, lai noņemtu nogulsnes un mīkstuma gabaliņus.

Pēc tam sulu ieliec tīrā emaljētā vai nerūsējošā tērauda katlā. Lēni uzkarsē sulu līdz 75–85 °C temperatūrai. Precīzai temperatūras kontrolei ieteicams izmantot virtuves termometru. Šī temperatūra ir pietiekama, lai iznīcinātu baktērijas un mikroorganismus, bet saglabātu maksimāli daudz vitamīnu, jo augstāka temperatūra tos var iznīcināt.

Sulu šajā temperatūrā turi aptuveni 15–20 minūtes, lai nodrošinātu pietiekamu pasterizāciju. Izvairies no sulas pārkaršanas vai vārīšanās, jo tas var negatīvi ietekmēt garšu un uzturvērtību.

Pēc pasterizācijas sulu nekavējoties iepildi iepriekš sterilizētās stikla burkās vai pudelēs, izmantojot sterilus piltuves un cimdus. Aizver traukus ar vāciņiem, kas iztur karstumu, un cieši tos noslēdz.

Pēc aizvēršanas burkas vai pudeles apgriez otrādi, lai vāciņš tiktu dezinficēts ar karsto sulu, un atstāj atdzist istabas temperatūrā. Pēc atdzišanas glabā sulu vēsā un tumšā vietā.Šādi pasterizēta ābolu sula saglabās savu garšu un pēc iespējas vairāk vitamīnu, vienlaikus būs droša ilgstošai uzglabāšanai.

Jo, ja nevāra tad neputro un var liet tāpat burkās, bet labāk noskaidrot pareizo temperatūru līdz kurai vitamīni neiet bojā un tad kontrolēt ar termometru un sildīšanas ilgumu. nu ja tik skurpulozi grib tai lietai pieiet! Vitamiini saglabaasies tikai saldeetaa sulaa,karseejot taapat viss zuud.
sulu vispirms uzkarsee,kaartiigi noputo,atstaaj lai padziest,tad karsee veelreiz liidz virsanai un lej burkaas.ja kaartiigi nenoputos-burkas dibenaa buus riebiigas dulkes,ja neizkarseesi-sula sasskaabs.taa nu tas ir.
··· Pasterizācija: Kā pareizi pasterizēt ābolu ... lasīt visu diskusiju (5 atbildes) –»
Kāds minimums cukura būtu jāliek klāt ābolu sulai, lai tās uzglabātu pasterizētas? (12)
Kāds minimums cukura būtu jāliek klāt ābolu sulai, lai tās, sapildītas pudelēs un nopasterizētas, varētu uzglabāt?
Es nelieku nemaz. Uzkarsēju ,noņemu putas, līdz uzvārās karsēju un pildu pudelēs. Glabājas bez problēmām. Nekāds minimums! Visas sulas bez cukura! Pasterizētai ābolu sulu cukuru nevajag. Ir kārtīgi jānopasterizē (var uzvārīt) un glabāsies. cukurs nav vajadzigs Šogad ābolu sula jau tā atgādina sīrupu,kur nu vēl cukuru. ··· Pasterizācija: Kāds minimums cukura būtu ... lasīt visu diskusiju (12 atbildes) –»
Ievārījumi - kā pareizi sterilizēt ievārījuma burkas? (14)
Kā pareizi sterilizēt burkas ievārījuma uzglabāšanai ziemā? Vasara ir īstais ogu laiks. Šobrīd zemeņu un ķiršu pārpilnība tirgū, rosina uz fantāzijām par aukstu ziemu un burciņu ievārījuma pie tējas. Kāpēc ...
Nevajag par zemu novērtēt arī parasto dzeramo sodu - ar to un karstu ūdeni samazgāju burkas, karstu ievārījumu iepildu, nekas nepelē. Es vienmēr - gan ievārījumam, gan citiem konserviem kārtīgi izmazgātas burciņas lieku cepeškrāsnī uz 100 grādiem. Kad cepeškrāsns ir uzkarsusi līdz tiem grādiem, paturu vēl minūtes 5. Daru to tad, kad arī ievārījuma vārīšana iet uz beigām. Tad tādā karstā burciņā leju iekšā vārošu ievārījumu un momentā skrūvēju virsū novārītu un rūpīgi izslaucītu (arī vēl karstu) vāciņu. Burkas sterilizēšanai izmantoju cepeškrāsni. Ātri un ērti. Bet ievārījumiem tas nav īpaši nepieciešams, tikai burkā jāpilda verdošs ievārījums. Pelējums rodas, ja gar vāciņu kaut kur tiek gaiss burkā . Burciņa jāpielej līdz malām, svarīgi ir, lai nebūtu gaisa un karstums nobeigtu pelējuma sēnes, tas, ka ir drusku ūdens, netraucē. Ja pilda burciņās, tad, kad ir atdzisis, tad no pelēšanas vai rūgšanas izvairīties nevar, ja vien neliek cukuru attiecībā 1:1 un nevāra vairākkārt, bet tāds ievārījums manuprāt ir neēdams. Daudzus gadus jau marinēju un ne reizi nav burkās bijis pelējums, šogad vēl atradu upeņu ievārījumu, kurš taisīts 2003 gadā, domāju ka būs sapelējis, bet nekā.
Burkas un vāciņus kārtīgi novāru katlā un tad leju līdz augšai iekšā ievārījumu, burku skrūvēju ciet un lieku otrādi, tiklīdz atdziest tā uz pagrabu.
··· Pasterizācija: Ievārījumi - kā pareizi ... lasīt visu diskusiju (14 atbildes) –»
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010