Sēnes
Sēnes - jautājumi un diskusijas
Izskatãs, ka daži ar prâtu nedraudzējas. Tā ir garšīga ēdama sēne ,krieviski viņu sauc kuročka ,viņas ir nedaudz violetas Kā mani palaboja kompetenti cilvēki un pēc tam sameklēju sēņu grāmatā, tad tā ir kailā mietene jeb Govene vai Brūnā cūcene. Agrāk mēs viņu novārījām etīķūdenī un gatavojām, bet tagad to uzskata par nevēlamu ēšanai, jo, ilgstoši lietojot, var sākties sarkano asinsķermenīšu sabrukšana. Labāk nelikt grozā, jo daudziem cilvēkiem vairs tāda laba veselība...vai tad citu sēņu trūkst tagad.
Celmenes ir citādas... Vienreiz ēdamā, un tad visas problēmas atrisinātas:) neriskē...kurš zin.. ··· Sēnes: Kā sauc un vai ēdamas šīs ... lasīt visu diskusiju (25 atbildes) »
Krimildes (6)
Padalies, lūdzu, ar pieredzi kā pareizi salīt krimildes. Vai ir nepieciešama termiskā apstrāde?
Padalies, lūdzu, ar pieredzi kā pareizi salīt krimildes. Vai ir nepieciešama termiskā apstrāde?
tas no neta resursiem, pašai nepatīk krāmēties ar sīvajām sēnēm. Vienīgās, kas skābējamas bez termiskas apstrādes ir rudmieses. Krimildes vāri,pāris dienas mērcē un tad sāli/skābē. ··· Sēnes: Krimildes lasīt visu diskusiju (6 atbildes) »
Sēņu zupa (11)
Vai no tikko lasītām un uz pannas neapceptām bekām esat vārījuši zupu? Es tā nekad neesmu darījusi, bet varbūt, ka var arī tā?
Vai no tikko lasītām un uz pannas neapceptām bekām esat vārījuši zupu? Es tā nekad neesmu darījusi, bet varbūt, ka var arī tā?
vīra babiņa vārīja baraviku- piena zupu, vispirms sēnes novāra ūdeni, tad nolej to glumumu un liek vārīties ar kartupeļiem, mazā ūdenī, beigās pielej lauku trekno pienu, mēli var norīt:))
tas ir tāpat kā ar šampinjoniem - var tikai vārīt, var apcept un tad pavārīt. tīri no svaigām vārot, man šķiet, ka pastāv iespēja, ka zupa var būt "staipīga", ķīseļaina.
Sanāk zupa kā zupa, ja noņem bekām to ``sēņu vati``.
no bekām šūnas ir jānoņem jebkurā gadījumā - cepot, vārot, kaltējot. Tikai pavisam jaunām, miniatūrām sēnītēm to var atstāt, jo nav vēl izaugusi.
...bet par apcepšanu... manuprāt,tasir tīri gaumes jautājums, ja ir runa par baravikām, atmatenēm vai gailenēm. Pārējās sēnes tomēr ieteiktu apcept, jo ne jau visas bekas ir tik nevainīgas kā šķiet... tas būtu tīri paša veselības jautājums:)
··· Sēnes: Sēņu zupa lasīt visu diskusiju (11 atbildes) »
Bekām švammi jāizņem jeb nē? (23)
Mana māmiņa teica,ka bekas ar visu švammi gatavojot,mērce kļūst gluma....tad kā darīt? Izņemt to,jeb nē?
Mana māmiņa teica,ka bekas ar visu švammi gatavojot,mērce kļūst gluma....tad kā darīt? Izņemt to,jeb nē?
Paldies par jautājumu!-atcerējos, ka man no vakardienas ledusskapī stāv 1 bērzubeka un 1 sviesta beka. Sacepu ar olām. Kopā ar svaigiem tomātiem bija labbbi!
Atbildi var rast identiskās jeb līdzīgās iepriekšējo gadu PA tēmās. Par internetu pat nerunāsim.
Tomēr. Tāpat kā visas bekas/bērzu, priežu, sviesta../. Labāk-kā vislabāk garšo un atkarībā no sēņu daudzuma. Personīgi visbiežāk cepu kopā ar citām sēnēm/Pierīgas mežos tās reti salasu lielos daudzumos/un izmantoju sacepumos ar gandrīz jeb ko/dārzeņi, olas, gaļa, siers/. Protams, arī mērcēs un zupās. Var kotletēs-taču tas, man šķiet, ir grēks attiecībā pret bekām. Var malt un likt pīrādziņos...
P.s marinējumu sakarā: vīriešiem pēc 45-50 nevajag pārāk aizrauties ar etiķi saturošiem ēdieniem. Tas samazina vīrišķā hormona testosterona daudzumu. :P Vai tad jau ir?
es marinēju, vāru zupu vai sacepu ar dārzeņiem, mērcē u.c., bet zupa ir visgaršīgākā ;) MARINĒT!!! Dzimteni pārdšu par gardi marinētam apšu beciņām... :)))) ··· Sēnes: Apšubeku pagatavošana lasīt visu diskusiju (3 atbildes) »
Atbildi var rast identiskās jeb līdzīgās iepriekšējo gadu PA tēmās. Par internetu pat nerunāsim.
Tomēr. Tāpat kā visas bekas/bērzu, priežu, sviesta../. Labāk-kā vislabāk garšo un atkarībā no sēņu daudzuma. Personīgi visbiežāk cepu kopā ar citām sēnēm/Pierīgas mežos tās reti salasu lielos daudzumos/un izmantoju sacepumos ar gandrīz jeb ko/dārzeņi, olas, gaļa, siers/. Protams, arī mērcēs un zupās. Var kotletēs-taču tas, man šķiet, ir grēks attiecībā pret bekām. Var malt un likt pīrādziņos...
P.s marinējumu sakarā: vīriešiem pēc 45-50 nevajag pārāk aizrauties ar etiķi saturošiem ēdieniem. Tas samazina vīrišķā hormona testosterona daudzumu. :P Vai tad jau ir?
es marinēju, vāru zupu vai sacepu ar dārzeņiem, mērcē u.c., bet zupa ir visgaršīgākā ;) MARINĒT!!! Dzimteni pārdšu par gardi marinētam apšu beciņām... :)))) ··· Sēnes: Apšubeku pagatavošana lasīt visu diskusiju (3 atbildes) »
Kas tā par baravikai līdzīgu sēni? (21)
Salasīju baravikām līdzīgas sēnes, tīrot pamanīju, ka kātiņš tāds smuki dzeltens, bet pēc laika palika zilgans. Vārītas rūgtas pēc garšas.
Salasīju baravikām līdzīgas sēnes, tīrot pamanīju, ka kātiņš tāds smuki dzeltens, bet pēc laika palika zilgans. Vārītas rūgtas pēc garšas.
p.s. Priekš kam ar vienu (vairākām) nepazīstamu sēni bojāt visas pārējās labās? Labāk taču izmest nevis ēst nezināmas ... Mēs tās saucam par raganbekām, tikai šūniņas ir rozā, ja pamīca. Par kātu nezinu. Ir rūgtas, bet ne indīgas. Ja rūgts tad viennozimīgi nav ēdams ··· Sēnes: Kas tā par baravikai līdzīgu ... lasīt visu diskusiju (21 atbildes) »
Baraviku marinēšana (11)
Ir problēma.Vāru baravikas sāls-etiķa maisījumā.Kad gatavas jānogrimst,bet viņas negrimst:(( Kas par lietu?PS. Marinēšu pirmo reizi mūžā!!
Ir problēma.Vāru baravikas sāls-etiķa maisījumā.Kad gatavas jānogrimst,bet viņas negrimst:(( Kas par lietu?PS. Marinēšu pirmo reizi mūžā!!
Pieliec cukuru, bez tā neviens sēnes nemarinē. A kāpēc viņām jāgrimst? Sēnes nav zemūdenes, negrimst tik vienkārši! Tevi ir maldinājuši!
Baravikas vāra sālsūdenī. Aptuveni 15-20 min. ūdens kļūst dzidrāks un sēnes nedaudz nosēžas, bet nekad negrimst pilnībā. Atdzesē, nolej ūdeni un tad saliktas burciņās pārlej ar marinādi.
Baravikām pie tā paša ūdens, kurā vāra, pēc garšas liek sāli:cukuru 1:2 un etiķi, piparus, krustnagliņas u.c.garšvielas pēc garšas. Verdošas lej burkā, vāks virsū un viss. Ja paliek pāri šķidrums, tajā var vārīt zupu. Tajā gan var likt visu, kas grimst!:DDD
Baravikas savā sulā: mazā ūdens daudzumā 10 min vāra baravikas. Pēc tam pieliek sāli:cukuru (1:2), etiķi, smaržīgos piparus, melnos piparus, (var pievienot sīki sagrieztas dilles, sīpolus) vāra vēl 5 min. Lej burkās verdošas( var iegriezt ķiploku).
Dīvaina recepte-vārīt sāls etiķa maisījumā...Parasti ūdenī vāra. Un ne jau baravikas, bet vārāmās sēnes...
··· Sēnes: Baraviku marinēšana lasīt visu diskusiju (11 atbildes) »
Par sēņu (baraviku) marinēšanu (2)
Vai, marinējot baravikas, tās būtu vairākas reizes jāpasterizē, ja grib ziemā turēt istabas temperatūrā? Un - kāds ir minimālais galda etiķa daudzums uz 1 l marinādes, lai neaugtu tās botulisma nūjiņas?
Vai, marinējot baravikas, tās būtu vairākas reizes jāpasterizē, ja grib ziemā turēt istabas temperatūrā? Un - kāds ir minimālais galda etiķa daudzums uz 1 l marinādes, lai neaugtu tās botulisma nūjiņas?
Marinētas baravikas - uz 1 l ūdens 2,3 krustnagliņas, 2,3 smaržīgie pipari, 2,3 melnie pipari,2 lauru lapas ( es nelieku),1/4 tējkarote sāls, 200 g cukurs. 2 min. pavāra un pielej 20 g etiķa esenci ( te nu jāpārrēķina uz etiķi). Sālsūdenī novārītas baravikas saliek burciņās, pārlej ar karstu ( vārošu) marinādi, kad sēnes uzlējumā atdzisušas, pārlej pāri 1,2 ēdamkarotes augu eļļu. Aizvāko. Viss. Ja marināde glabājot duļķojas, sēnes rūpīgi nomazgā un pārlej ar jaunu marinādes uzlējumu. Man gan tā līdz šim nav gadījies, kaut pagrabs čābīgs.
p.s. šādā marinādē baravikas garšo pēc baravikām, ne etiķa. ;) ··· Sēnes: Par sēņu (baraviku) ... lasīt visu diskusiju (2 atbildes) »
nākamie jautājumi |