Sēnes

Sēnes fotogrāfijas

biju sēņot. sēnes mani jau gaidīja.
Rudens, baravika
sēnes Rāznas krastā ;)
sēnes!!
sēnes

Sēnes - jautājumi un diskusijas

Sālītas gailenes (12)
Vai kāds ir sālījis gailenes? Esmu tikai ēdusi, skajā pārdodas tādos plastamasas trauciņos. Apnikušas mērces :D Lūdzu recepti, ja ir! Paldies :)
Ko tu ar viņām gribi darīt,sālīt uzglabāšanai? Es ar sālīšanu neesmu noņēmies.Varu ieteikt citu variantu.Tur gan der tikai gailenes,kas lasītas ne pārāk slapjos apstākļos.Paņem stingrāku otiņu,katru sēni atsevišķi notīra(bez mazgāšanas),samet plastmasas maisiņos,un saldētavā iekšā.Stāv kaut līdz nākosajam gadam.Nevajag ne sāli,ne ko citu. uz diedzinja un krellees. :) pirms vaariishanas ziemaa, meercee vai samalj ar jaudiigu kombainu un izmanto biezzupaam. saaliit-nii. tad labaak kaa mezhavecis saka. piekriitu Jurim, pagaidi rudmieses, galenes pat liidzaas nestaavees! Gailenes apcepu cūku taukos un karstu burkās iekšā, var uzglabāt pat 2gadi. lietojamas gan mērcēs, gan zupās. ··· Sēnes: Sālītas gailenes lasīt visu diskusiju (12 atbildes) –»
Murkeļu mērce ir indīga? (9)
Iztaisīju pirmo reizi mūzā murkelu-kervelu mērci,tagad baidos barot savu gimeni, esot indīgas ko jūs sakāt?
Jā ir kārtīgi novārītas, droši var ēst - vienmēr esmu ēdusi un nav ne vainas. Un pa TV Mārtiņš Sirmais tos murķeļus pat nevārītus gatavoja un baroja draugus, tā kā viss kārtībā.:) ...pirms n-tiem gadiem ēdusi..bet man domāt tomēr vairākreiz jānovāra... Ja kārtīgi novārīji, tad var ēst. Esmu ēdusi, vēl dzīva. :))) ņjama! es parasti novāru minūtes līdz 10 un tad sacepu omletē! mēli var norīt! /sieķis saskrēja/ ...eed drosi....:)) viss buus kaartiibaa... ··· Sēnes: Murkeļu mērce ir indīga? lasīt visu diskusiju (9 atbildes) –»
Vai mežos bekas un baravikas tagad ir? (14)
Gailenes jau apnikušas un īsti nemaz negaršo. Gribas pasēņot, lietus arī jau palijis..:) Kur braukt bekas lasīt? Ap 100 km rādiusā no Rīgas..
Ir,bet 90% tārpainas:(( Ir. Jaunas un svaigas, bez tārpiem. 30km no Rīgas. Vienīgais, jāpaspēj pirms kaimiņiem :D a kapec lai nebuutu? ir, ir :) Talsu novadā- virziens no Talsiem uz Stendi:) ··· Sēnes: Vai mežos bekas un baravikas... lasīt visu diskusiju (14 atbildes) –»
Baraviku mērce (12)
Sveiki, sēņotāji, padalaties ar savu garšīgākās un oriģinālākās baraviku mērces recepti.
Nezinu cik oriģināla, bet garšīga.Apcept sīpolus eļļā, pielikt klāt baravikas, cept pieliekot sviestu kopā kādas min 10 pēc tam likt sāli un saldo krējumu.Sautēt vēl 5 - 10 minūtes. Miltus nelikt. Kaloriju daudz, bet garšīgi. Šad tad pielieku klāt žāvētu gaļu -smalki sagriestu un noteikti krējuma vietā saldo krējumu... slieks milt,rīvmaize,nē man šitās apviļāšanas nepatīk.. pat pamatēdiena īsto garšu nejūt. Viss tas pats, tik ar nelielu piebildi- ar saldo krējumu- 35%!:) Es atzīstu "tīru" mantu - baravikas, sāls pēc garšas, pipari un krējums - bez garšas "uzlabotājiem". Un sacepti sīpoli. ··· Sēnes: Baraviku mērce lasīt visu diskusiju (12 atbildes) –»
Sēņu receptes (10)
Klāt sēņu laiks! Padalieties ,lūdzu, ar sēņu pagatavošanas receptēm.
Sēņu salāti ziemai.
Gailenes, sīpoli, burkāni, "Spilvas" tomātu mērce.
Gailenes, sīpolus sagriež un katru atsevišķi apcep, tāpat sarīvētus burkānus. Visu liek katlā, pievieno tomātu mērci un 20 min maisot sautē. Karstu pilda 1/2 L burkās un 20 min karsē. Var izmantot arī novārītas citas rudens sēnes .
Gailenes es savulaik vienkarsi nomazgaju, sagriezu un pa porcijam saliku saldetava. Ar parejam notiks eksperimenti. Esmu meginajusi mercei likt klat kabacu, man patika. Izvārīju, sasaldēju pēc tam pēc vajadzības samaļu un pievienoju kotletēm kādu trešo daļuno masas. Gaļas ekonomija. uz 1 l marinādes:
1 ēd k esences, 1 1/2 ēd k cukura 1 1/2ēd k sāls, krustnagliņas, melnie pipari, ķiploki
Gailenes liek marinādē un vāra 20 min, tad karstas pilda burkās. Es pēc tam 10 min karsēju burkas, bet var to nedarīt.
Tā pat marinēju baravikas.
Superīgākās ir marinētas! Beciņas, podiņi, var arī gailenes! Tad var visu ziemu ēst un slavēt, ne tā kā bezgaršīgos šampinjonus! :)) ··· Sēnes: Sēņu receptes lasīt visu diskusiju (10 atbildes) –»
Sēņu marinēšanas recepte (5)
vai kāda var padalīties receptītē,sēņu marinēšana???
viss strīķētās ēdamkarotēs...
uz litru ūdens:
2 sāls,
2 cukurs,
1,5 etiķa esence,
ķiploki, laru lapas, melnie pipari, var sīpolus ar...
ij viss, ij vimba!
:)
ja gāzīsi virsū, būs nākamajā dienā ēdamas, ja gribi ziemai, tad sēnes pavāri, lai saraujas uzreiz, tad lej virsū marinādi!
Ņemmm:)
visforšāk ir sēņu kaviāru uztaisīt - samaļ sēnes (vārītas), gaļasmašīnā kopā ar sīpoliem un burkāniem, pieliek tomātu mērci un sautē. Kad izsautēts, pieliek esenci - 1 tējkaroti uz 0,5 l burku. Un prieks! Recepte;
1.iet savāc derīgās sēnes
2.sāls,pirars,ķiploks...saliek traukos
3.labu apetīti!
Es kaa reiz taisos mazas baravicinjas marineet 6kg.
Vai tas ir pietiekami ziemai(eedaajs esmu es viens)?
Un veel,man teica,ka ljoti gardas esot arii saaliitas baravicinjas.
Kaada buutu to saaliishanas recepte??????
Recepte;
1.iet savāc derīgās sēnes
2.sāls,pipars,ķiploks,etiķīts...saliek traukos
3.labu apetīti!
··· Sēnes: Sēņu marinēšanas recepte lasīt visu diskusiju (5 atbildes) –»
Saldētas baravikas zupā (8)
Lūdzu padalieties ar gudrību ,ķā gardāk? Kartupeļu biezzupā vēlētos vēl pielikt baravikas,kuras man ir saldētas. Cept man diez ko negribas ,jo nav veselīgi!Likt pa taisno zupā,saldētas? Atlaidinātas? Paldies,ja līdzēsiet!
Pa taisno zupā! Lai garšo! :) es arī lieku pa taisno zupā, tik vēl burkānus un sīpolus sacepu par veseliigumu.mana bij.viira omei ir 88 gadi.ed cik tik neveseliigi var est,piemeram,ceptai olai virsu uzlej vel taukus,kuros cepa,no pannas.nesajas vel jestrak par mani.muljkjiibas pilniigas.

viens variants:sacept baravikus ar siipoliem sviestinja(jaa,sviestinja!!:DD) smuki ta apbruninat,pieriivejot burkanus un pieliekot nedaudz liesas zhavetas galjas.un tad gazt zupa,pirms izslegshanas iemaisiit krietnu porciju kauseta siera.
otrais.paturet baravikus cepeshkrasnii,ieslegta.ar pargrieztu siipolu un paris burkaniem.
tad burkanus sagriezt un ielikt kopa ar baravikam pavariities.beigas-arii kauseto sieru.
Negašo ne saldētas,ne kaltētas,bet ja jau to pļuru kura atlaižās nomazgā,sagriez un apcet,tad vēl.
Sēnes patīk vai nu marinētas vai sālītas!!
Māsa vēl sēņu soļanku taisa,tā man garšo.
Kartupeļi+ apcepti sīpoli,burkāni un + tā puslitru burciņa soļanka sēņu,kur ja nemaldos ir sēnes,sīpoli,gurķi,burkāni,zaļumi un nedaudz tomātu pasta.
Var arī aukstu ēsts ir garšīgi.
Tikko gatavoju ķirbju biezzupu un liku klāt saldētas gailenītes, gan iepriekš apceptas...liec pa taisno saldētas- lēnām atkusīs, būs O.K. ··· Sēnes: Saldētas baravikas zupā lasīt visu diskusiju (8 atbildes) –»
Cūcenes ziemai. (14)
Padalieties, lūdzu, kā gatavojiet cūcenes ziemai. Man viņu daudz un gribas vairāk variantu.
It kā jau raksta, ka cūcenes saturot kancerogēnas vielas, bet es arī jamās lasu. Sālīt , skābēt. Citādi gan nav ieteicams, ja nu vienīgi pēc sālīšanas var marinet un citādi gatavot. Vislabāk organisms pārstrādā skābētas sēnes, sakarā ar pienskābo baktēriju iedarbību uz sēnēm.
Man skābētas patīk labāk.
Novāra cūcenes, tad 3 dn mērcē mainot ūdeni. Tad notecina , sajauc ar sāli, mazliet cukura, dillēm ,upeņu lapām un ķiplokiem un liek burkās, sablīvē un uzliek slogu. Istabas temperatūrā patur 2 dienas un nes uz pagrabu. Ēdamas pēc 2 mēnešiem.
Tāpat taisīju svaigas , nevārītas rudmieses.
viss ir tieši tā kā saka lirica, tikai es tik ilgi nemērcēju, pietiek ar diennakti, ja periodiski maina ūdeni... Nav nekā garšīgāka par cūcenēm. Parasti sālu ziemai kopā ar ķiplokiem. Arī gatavoju vārītas ar ķiplokiem, vārītiem burkāniem un tomātiem (svaigiem) izmaļ cair gaļasmašīnu un burkās iekšā!! Cūcenes pieskaitāmas pie indīgām sēnēm, tāpēc nelasu un nelietoju. Ir tik daudz citu garšīgu rudens sēņu, ka bez cūcenēm var iztikt. ··· Sēnes: Cūcenes ziemai. lasīt visu diskusiju (14 atbildes) –»
Sēņu sālīšana, skābēšana (11)
Padalieties ar savām zināšanām sēņu sālīšanā,skābēšanā utt, tikai negribu marinēt:) Vakar divus grozus ar bērzlapēm pielasiju:)
Kas var buut vienkaarshaaks - izvaari, nosusini, vecmamma susinaaja audekla kulee kaadu dienu, veel teiciens - chiikst kaa seenju kule. Bet nav nepiecieshams tik ruupiigi. Un saali stikla burkaa, labaak lielaakaa. No diviem groziem diez vai sanaaks vairaak par 2 3-litru burkaam. Bet saspied taa, lai sula pa virsu, ja vajaga - uzliec slogu(kaut ko tiiru un smagu) Obligāti ķiploki lielās daivās, melnie graudu pipari, ķiršu un upeņu lapas un diļļu galvas... liek kārtām - sēnes - zāļumus - zēnes - zaļumus...man ir liels māla pods, un līdz Jāņiem ir sālītās sēnītes:)))0 ļoti garšīgas ir skābētas sēnēs.un taisa tā.izvāra un tad liek iespējami vēl siltas traukā kārtām`- sēnes, ķiploki, dilles ar kātiem sagrieztas, sāls, cukurs.nu apmēram tāpat, kā gurķus kad skābē.tad kārtīgi piespaida, uzliek kādu slodziņu un liek pagrabā.var ēst visu ziemu un ir fantastiski garšīgi. Izlasi papriekš taarpainās:)))) ķiplokus noteikti nelieku,ciest nevaru to smaku.
Es lieku litra burkās ar ar švielām sālūdenī.
··· Sēnes: Sēņu sālīšana, skābēšana lasīt visu diskusiju (11 atbildes) –»
Sēņu marinēšana (13)
Gribu garšīgi un oriģināli iemarinēt sēnes, kāds zina labu sēņu marinēšanas recepti?
Šī gan nebūs marinēšanas recepte, bet gan drīzāk kā salāti ziemai burciņās.
700g baravikas, apšu bekas, 300g tomāti, 2 sīpoli, 2 ēd. kar. sāls, 1 ēd kar. cukurs, 2 lauru lapas, 5 gab smaržīgie pipari, 3 ēd. kar. eļļa.
Sēnes un visu pārējo, izņemot tomātus, samet katliņā un sautē 10 min. Tomātiem nobrucina mizu, liek katliņā pie sēnēm un sautē vēl 15 min. Tad izņem lauru lapas un ja garšo, var pieliet etiķi. Lej burciņās un karsē: 0,5L burciņas 45 min, 1L - 1 st.
Iznāk baraviciņas savā sulā, tādā, kā receklītī. Garšīgi, nudien!
Es sēnes novāru 20 min., nosmeļu putas un tad nokāšu. Tās pašas vārītās sēnes ielieku marinādē, kur uz 1 l ūdens ņemu aptuveni 2 ēd.k.sāls, 3 cukura, 2 esenci. Pāris krustnagliņas, smaržīgos piparus un kanēļa mizas gabaliņu ap 1 cm nolaužu. Cukuru, sāli un esenci mēdzu proporcijās mazliet pamainīt, pēc noskaņojuma. Šājā marinādē vel 10 min. pavāru un leju burkās un taisu ciet. Lai labi garšo! 1l ūdens 3 ēdamkarote sāls 1 ēdamkarote cukura krustnagliņas parastie melnie pipari smaržīgie pipari dilles kanēļstandziņas ķiploki 2 ēdamkarotes etiķa esences... Marinādi jau var nogaršot...īstās garšas, lai saprastu. Es daru līdzīgi kā te aprakstīja.
Pēdējais, ko izmēgināju, bija marinēt mazas alksnenes. Tur parastai marinādei vēl klāt stipri vairāk ķiplokus, sinepju graudiņus un pavisam aso papriku, drusciņ. Interesanti kopā ar alksneņu pasūro garšu.
Labāk nedaudz vēl pavārīt sēnes marinādē, lai labāk iesūcās:) ··· Sēnes: Sēņu marinēšana lasīt visu diskusiju (13 atbildes) –»
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Twitter Draugiem Facebook Google+ uz e-pastu
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu