Kas tā par baravikai līdzīgu sēni?

Salasīju baravikām līdzīgas sēnes, tīrot pamanīju, ka kātiņš tāds smuki dzeltens, bet pēc laika palika zilgans. Vārītas rūgtas pēc garšas.
Jautā spaarnos 2014-09-02 20:48

Hotline_A (2014-09-02 21:09)      Tās ir indīgas sēnes.... noteikti neēd un ar tām visas sēnes sabojāji@@@@@

simanis (2014-09-02 21:20)    1 Vienu vārdu sakot,nepazīsti,negriez.

Viirietis_V (2014-09-02 21:25)      re,vairs nerunā!-būs galus atdevusi garšojot...?/ja jau zin,ka rūgtas/
Tās ir tautā sauktas vilkubekas-ļoti indīgas!!

AldisP (2014-09-02 21:27)    1 vajag uzsākt sēninga stulbingu, fočēt sēnes pirms ēšanas, iespējams vēlāk tas ārstiem palīdzēs noteikt pareizo ārstēšanu :)

p.s. Priekš kam ar vienu (vairākām) nepazīstamu sēni bojāt visas pārējās labās? Labāk taču izmest nevis ēst nezināmas ...

Edijs1974 (2014-09-02 21:27)      Tās sēnes būs vienreiz ēdamas!

HRDS (2014-09-02 21:28)      Baravikām līdzīgas...!? :D Un Tu tās pagaršoji...???

Tad jau droši autoram tagad labākā gadījumā kādā ambulancē kuņģi skalo... un atbildēt nav vērts.. nav vērts... -Amen.

juunijs6 (2014-09-02 21:58)      Bekas vajag pagaršot- mēli pielikt--rūgtās nav jēgas vārīt---var ....nu laikam nav jocīgi--jāmet laukā un viss!

fargo (2014-09-02 21:59)      prātiņ nāc mājā... viņa taču vēl garšoja. un ja nebutu izteikta garša izskatās, ka būtu ēduši nost.

Sursurs (2014-09-02 22:15)      Nēnu baravikām līdzīgas un indīgas šķiet varēja būt tikai velna bekas (ja nemaldos). Pat raganu bekas laikam ēst vrēja. Ā un vēl ar žultsbekām varēja iegrābties. Tās divas atcerēties, kā izskatās un dzīvot pēc principa, ka pārējās bekas var ēst.. :? Vismaz es tā daru..

Sursurs (2014-09-02 22:16)      Btw - šitāda: http://lv.wikipedia.org/wiki/Velna_beka ? Rakstīts jau ka retas un aš aizsargājamas.. :D

JaukaaSieviete (2014-09-02 22:26)      Ja piemet pie mēles un jūti rūgtumu, tad žutsbekas, indīgas it kā nav, bet ļoti rūgtas, neēdamas dēļ rūgtuma...

furnitura (2014-09-02 22:30)      Mēs tās saucam par raganbekām, tikai šūniņas ir rozā, ja pamīca. Par kātu nezinu. Ir rūgtas, bet ne indīgas.

Vinja_pasacinja (2014-09-02 23:56)      ēdamas sēnes un garsīgas. Es par negarshigam nesauktu. Nav jāēd zaļas - ir termiski jaapstradaa.

JurisK (2014-09-03 01:49)      Taarpi eed arii indiigaas - tomeer dumjaaki par cilveekiem:) Taadu shausmoni, kaa Sursurs paraadiija, neesmu redzeejis, par velnabekaam saucam seenes, ljoti liidziigas baravikaam, kuraam miikstums zem cepuriites roziigs, kaatinjsh ar taa kaa shuunainu rakstu. Pieliekot meeli pie griezuma vietas, garsha ljoti ruugta. Neesmu peetiijis, vai un kas tur paliek zilgans, netiishaam nogriezta izmetama.

hashashiin (2014-09-03 08:42)      http://www.sapforums.lv/index.php?t=38521

VIKTORS53 (2014-09-03 10:39)      Velna bekai kātiņš nozilē momentā,tāpat pārgriežot cepurīti,ļoti indīga ! Bet reta !

euromens (2014-09-03 10:44)      Lv vispār nav indīgu sēņu, pēc vārīšanas var ēst jebkuru .. .arī mušmiri un suņu sēni, cits stāsts ir par rūgtumu...kaut gan rūgtas ir cīkstenes, alksnenes, rudmieses

Deisa (2014-09-03 13:12)      Cepurīte 5 – 20 cm plata, spilvenveida, samtaina, vecām sēnēm gluda, sausa vai nedaudz gļotaina, olīvbrūna, tumšbrūna, dažreiz sarkanīga.

Himenofora stobriņi dzelteni vai zaļgani, spiedumu vietās zilē. To atveres oranži sarkanas vai sarkanas, vēlāk sarkanbrūnas.

Kātiņš 7 – 15 cm garš un 2 – 6 cm resns, pie pamata paplašināts, bez dobuma, dzelteni oranžs ar brūnsarkanu, rupju tīklainu zīmējumu.
Mīkstums bālgani dzeltenīgs ar patīkamu smaržu un garšu, lauzuma vai griezuma vietās zilē. Gliemežu grauzumu vietās mīkstums sārtojas.
Sporas masā zaļganbrūnas, mikroskopā dzeltenīgas, vārpstveida – elipsoidālas, 9 – 17 × 5 – 7 µm.
Aug no jūnija līdz oktobrim lapu koku un jauktos mežos, parkos, alejās kaļķainā augsnē. Ēdama sēne – iepriekš obligāti jānovāra. Nejaukt ar velna beku (Boletus satanas), kas Latvijā nav droši konstatēta. Velna bekai raksturīga sudrabaini pelēka cepurīte, vidusdaļā stipri paresnināts kātiņš ar karminsarkanu joslu un smalku tīklveida zīmējumu. Velna bekai ir arī nepatīkama smaka.

Deisa (2014-09-03 13:19)      Ieraksts par Raganu Beku, kas pēc izskata ir krietni līdzīgāka baravikai kā velna beka. Velna beka vispār ir ārkārtīgi reta un to nevarētu nosaukt par baravikas līdzinieci. Arī žultsbekai ir raksturīgs rūgtums, tieši dēļ tā tā nav pieskaitāma pie ēdamajām sēnēm, bet indīga nav, taču tā ir bāla, ar tādu kā rozīgu apakšu, nav novērots, ka zilē. Nu neteiktu, ka baravikai līdzīga, par gaišu.

geocacher (2014-09-05 18:06)      Ja rūgts tad viennozimīgi nav ēdams

Līdzīgi jautājumi
Par sēņu (baraviku) marinēšanu (2 atbildes)Baraviku mērce (12 atbildes)Baraviku marinēšana (11 atbildes)Baraviku žāvēšana (11 atbildes)
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Twitter Draugiem Facebook Google+ uz e-pastu
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu