Vai sēnes ir veselīgas?

Vai sēnes ir veselīgas?Mēģināju atrast informāciju visuvarenajā tīmeklī - nekā konkrēta. Tikai sēņu apraksti un norādes par neēdamām un indīgām sēnēm. Tomēr daudzi sēnes labprāt ēd un ārā atkal sēņu lietutiņš... tad nu aizdomājos, vai ir kāds labums no sēnes bez tā, ka paēdis un garšīgi?

PS Par halucigēnajām sēnēm lasīju... komentāri lieki.

Jautā Samila 2014-07-13 14:08

regina_dei_diamanti (2014-07-13 14:19)      Veselīgas - sēnēs ir salīdzinoši maz kaloriju un salīdzinoši daudz olbaltumvielu. Kas nozīmē, ka sēnes ir diezgan diētisks produkts, kā arī viegls un nepārslogo gremošanas sistēmu. Ja tievēšana nav mērķis, var ēst sēnes kopā ar ko barojošāku, piemēram, gaļu.
Nav zinātniskie raksti, bet tomēr:
http://apollo.tvnet.lv/zinas/kas-ir-labs-senes/294992
http://apollo.tvnet.lv/zinas/senes-est-ir-labi-un-veseligi/314448

kudala (2014-07-13 14:21)      Ir veselīgas, tikai jāzina kuras:) sēnes ir daudz minerālvielu, gailenes ir veselīgas, var pat svaigas ēst, zemes taukus izmato onkoloģijas ārstēšanā.... tā kā sēņu laikā dūšigi ēdam sēnes, tikai nevajag to visu pārslogot ar treknumiem, tad gan kuņģis protestēs.

caress5 (2014-07-13 15:32)      Atkariigs no veida, daudzuma un sagatavoshanas. Bez tam svariiga augshanas vieta, kur augljkjermenis meedz saväkt indiiigas vielas no plashas teritorijs, kä piem. armijas poligonos vai pie izgäztuveem.

VECA_PIEPE (2014-07-13 16:31)      Nevajag lasīt mušmires un vecas piepes,...pirmās ir indīgas, bet no otrajām var dabūt vēdergraizes.
Bet visas ēdamās sēnes ir baigi garšīgas un es domā, pareizi sagatavotas tās noteikti ir arī veselīgas.
(ir liela sēņu lasītāja un tik pat liela gardēde)

joens (2014-07-13 16:45)    1 Pirmoreiz redzu apgalvojumu, ka sēnes ir viegls produkts. Tik nez no kam gan vecmamma, gan mamma vienmēr brīdināja uz nakti sēnes neēst, ka smaga barība.

never_pa (2014-07-13 17:58)      protams, ka ir gan veselīgas, gan neveselīgas. Sēnes jāiemācās atpazīt un pareizi sagatavot. Ir tādas, kuras obligāti jāvāra, tādas, kuras var uzreiz cept, tādas, kuras pirms cepšanas ir jānovāra, dažas var ēst arī svaigas. Uzturvielas daļēji aizvieto gaļu un kā pareizi minēja, tad tas nav ne tuvu tas vieglākais ēdiens.

Bellatrixa (2014-07-13 18:48)      Piemēram, nesen kur internetā lasīju rakstu par gailenēm. Gan jau, ka vēl kur var atrast informāciju. Jāsaka, apgalvojums par vieglu ēdienu, gan lika kuņģim sarauties : ))

fargo (2014-07-13 18:51)      baravikas, bekas, gailenes... es nepazīstu labi citas, varbūt bērzlapes un tā. bet es varu teikt, ka ar to nepietiek, lai es ļautu tās es savam bērnam. tās pirmās trīs gan un garšo arī. un pat visiem. un ja ir paceptas mazliet uz uguns mangālā un cienātas ar labu padzērienu...)

lady_marmelade (2014-07-13 19:07)  1   Cilvēka organisma nav tāda fermenta, kas spētu pārstrādāt senes. Tādi ir mežacūkas, eziem un brieziem. Kāda runa te vel var but par veseligumu??? :D

selnija_ (2014-07-13 19:08)      Tikai olbaltumvielas, tas arī viss labums. Bet: smags ēdiens, tāpēc jāuzmanās.

veejpuuta (2014-07-13 19:24)      Baravikās daudz selēna,nepieciešams organismam un dabā reti kuros produktos sastopams.

^esse^ (2014-07-13 20:29)      Ēdu dažādas sēnes, gan ceptas, gan vārītas, gan marinētas. Ne visam ko ēd ir jābūt mega veselīgam, galvenais ievērot mērenību un lai garšo.

tiu (2014-07-13 20:52)      Nu kā tad nav veselīgas. Piemēram rudmieses. Palasi te:
http://tablet.tvnet.lv/zala_zeme/zala_dzive/175365-rudmiese_sene_kas_labi_garso_un_arste

Gan jau par citām ar var atrast ziņas.

_Krasula_ (2014-07-13 23:37)      Mušmires Nevajag lasīt mušmires un vecas piepes,...pirmās ir indīgas, bet no otrajām var dabūt vēdergraizes/c/.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
-
Par tām vecajām piepēm ir taisnība...:)...taču, piemēram, brūnās bērzupiepes jauni augļķermeņi pēc novārīšanas ir ēdami.
Savukārt no mušmirēm 4 Latvijā sastopamās sugas- sarkstošā, pelēkā, Elijas un bārkstainā- ir ēdamas. Pēdējās 2 gan ir retas, tādēļ aizsargājamas.
Par tēmu kā tādu neizteikšos, jo manā "cietajā diskā" nav tik daudz informācijas kā, piemēram googles piedāvātajos avotos par sēņu uzturvērtību. :)

mieru_tikai_mieru (2014-07-14 06:10)      Kā pamatēdiens sēnes ir tāds "bada laika" produkts, t.i., ja cita nekā nav, var ēst arī sēnes. Dārzeņi un augļi ir daudz veselīgāki. Sēnes lietojamas tiem, kas principiāli atsakās no gaļas kā olbaltumvielu avots. Savukārt dziedniecībā izmanto dažas indīgās sēnes gremošanas trakta parazītu izdzīšanai un dažādu audzēju ierobežošanai.

marselis (2014-07-14 10:21)      ir daudz literaturas saja tema!
gan senu pavargramatas-gardeziem,gan spec.lit.ar biokimiju,sastavu un formulam
ir zinatn.nod.,kas peta sos savdabigos-,mazos cilvecinus,mazo tautu!
Re,neredzu, kur jautajums,par kadu temu-,...ja zini kas edams-,kas ne...
ja ir iedvesma-,...improvize!

marselis (2014-07-14 10:42)      senes ir veseligas-,ja jautajums-, kuras un kadas,tad ta ir individuala-,
senes daudz izmanto medicina,vajumu,slimibu utt. arstesana,profilakse,diagnostika utt.,-,ir specigakas ir vajakas pec iedarbibas senes
to iedarbiba atskiras no aktivo vielu % sastava sene,ko biezi nosaka vide kura ta augusi,vai senes sug.,
med.,pasivas,vai kaitigas vielas neitralize vai termiski(pagatavojot),vai citam metodem,aktivizejot aktivo vielu ...
biokimiski,no katras senes var izvilkt velamo substanci (dazadas metodes),
aktivas -aug vai nu ziem.pietuvinatos reg..,vai tropu mezos-, klimats ari nosaka senu topiku-,...tiesi tapat ari pie mums-,no laika apstakliem!

senes sarezgits biokimisks organismas,
uz gremosanu un apstradi,del savas sarezgitibas-,skaitas smags produkts
ko taisa no senem?-uzlejumus,novarijumus,uz spirta bazes,salatus,pildijumus,merces,pulverisus,tinkturas,dazadus kumbinetus edienus,ceptus un varitus,tvaicetus un smoretus ,dabiga veida,bez apstrd.,salijumus,marinades utt., utt.

Deisa (2014-07-14 11:25)      Izkopēts teksts no interneta resursiem:

Sēnēs ir ļoti daudz olbaltumvielu (trife­lēs — 5,5 g, baravikās — 3,9 g, austersēnēs — 2,4 g). Tās satur arī minerālvielas (īpaši mi­nams kālijs un fosfors), vitamīnus un citas noderīgas vielas. Turklāt vairākus vitamī­nus, piemēram, Bv B2, B6, D un H, jūs citos pārtikas produktos atradīsiet pavisam maz vai neatradīsiet nemaz. Vienīgais mīnuss — sēnes satur arī hitīnu, kas apgrūtina to sagremošanu. Arī sēņu olbaltumvielas un lielais šķiedrvielu daudzums organismam nav tik viegli pārstrādājami. Tāpēc sēņu ēdienus, īpaši, ja tie ir trekni pagatavoti, iesaka ēst die­nas pirmajā pusē un aicina būt piesardzī­giem cilvēkiem ar gremošanas sistēmas trau­cējumiem, kā arī nieru un aknu problēmām. Jāatceras arī, ka mežā augušajās sēnēs ir augsts smago metālu (kadmija un cinka) sa­turs, tāpēc tās nav vēlams lietot uzturā pārāk bieži.

Mākslīgi kultivēto sēņu — šampinjonu, austersēņu, šitakē — uzturvērtība ir līdzīga mežā augušajām sēnēm. Šitakē sēnei pat tiek piedēvētas ārstnieciskas īpašības, to iesaka lietot onkoloģisku slimību profilaksei. Šitakē lietošana uzturā arī samazina holesterīna lī­meni asinīs, tāpēc to iesaka kā līdzekli pret aterosklerozi.

av2 (2014-07-15 13:20)      jebkuraas seenees ir daudz specifiski antioxsidanti , kas labi attiira organismu , un dazzas vielas ( potassium ), noderiigas lai efektiivi lai samazinaatu asinspiedienu , ir vairaak, kaa apelsiinos. Pluss veicina svara zaudeessanu.

Līdzīgi jautājumi
Sēņu marinēšana (13 atbildes)Sēņu marinēšanas recepte (5 atbildes)Sēņu zupa (12 atbildes)Sēņu sālīšana, skābēšana (11 atbildes)
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Twitter Draugiem Facebook Google+ uz e-pastu
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu