Lauku rupjmaize...

No kotlešu receptēm saskrēja siekalas mutē. .. un atzereejos pirms 30 g Paulīnes tantes (Limbazhu pusē) cepto rupjmaizi. Labäku neesmu ēdis! Gribētu pameegjinät uzcept, bet kā lai PIRMAI reizei ieraugu uztaisa? . .. pēc tam jäsaglabä- tas skaidrs.

mieru_tikai_mieru  2   par ieraugu - nezināšu, bet rupmaizei vajag maizes krāsni. Parastajā cepeškrāsnī nesanāks, kaut izstiepies

vienss  1   nav vērts produktus maitāt!

Deisa  1   Ja ar mīlestību cep, arī rudzu miltu plācenīši var sanākt gardum gardi, garšīgāki par veikalā nopērkamajām rupjmaizēm. Maizei tiešām krāsniņu labu vajag un arī prasmes.
Pirmie kucēni ar esot jāslīcina, nez vai pirmās reizes ieraugs būs izņēmums.

cholly      ieraugu taisjusi neesmu taisu ar ragu

2 litri rupjie rudzu milti

2 litri ūdens –apm. 50 grādi silts

2 saujas ķimenes + ieraugs - visu kārtīgi sajauc uzber kārtu miltu un noliek siltumā pa nakti.

No rīta - liek ½ paciņu rauga , vai nedaudz mazāk, ½ tējk. cukura(var iztikt arī ar ieraugu, raugu neliekot); ½ litru līdz nepilnam litram ( kā labāk garšo) cukurs; sauju sāls (ja milti sliktāki, tad sāls vairāk) + 2 litri milti ( 1 litrs rudzu miltu un 1-1,5 litri kviešu milti, labāk rupjie kviešu milti). Kad mīkla samīcīta ( ar pirkstu pavelkot, maliņas neiet kopā), tad 1- 1,5 stundas raudzē siltā vietā.

Tālāk mīklu liek formās un tā 2- 2,5 stundas stāv formās, tad liek krāsnī.

Es pirmās 10 minūte lieki 220 grādos, tālāk 190 grādos. Cep 1,5- 2 stundas.

Izņemtu no krāsns pārsmērē ar ūdeni un pārklāj ar dvielīti.

DAfrika  2 1 Dīvaini lasīt, kā beramos produktus (miltus) litros mēra un temperatūra liekas ļoti augsta priekš tik ilgas cepšanas, bet var arī gadīties, ka krāsnij neatbilst temperatūra uzrādītajiem grādiem. Bet tehnoloģija mājas apstākļos jau katram sava, lai gan personīgi es uzskatu, ka veikalos ir pietiekami daudz labu rupjmaižu, lai nebūtu jātērē laiks, resursi un nervi cepšanai mājās. Baltmaizi - to jā, vieglā mīkla, grūti sačakarēt!

lice    2 Ieraugu taisa ar rudzu miltiem un ūdeni. Pēc diennakts- papildina
Parastais raugs esot kaitīgs, starp citu...

_CatNap      ta runa, ka raugs nav labs.
ir doma pameginat so - http://www.la.lv/svetiga-maizite-ar-labo-ieraugu-un-isto-garsu/

VIKTORS53      Visgaršīgākā rupjmaize ir Kurzemē,vidzemnieki liek klāt miežus un kviešus un izrādās pat raugu :))!

raima      Cik cilvēku- tik viedokļu.
Cepu rupjmaizi pa vieglo ar ieraugu (man labas kolēgas)- rupja maluma rudzu milti, klijas un citi milti vai pārslas (miežu, kviešu, ķirbju, topinambūru ...) pēc noskaņas. Bērnam- saldo rupjmaizi ar ogām, augļiem, sēkliņām, lielajam- sāļo ar sēkliņām. Ja ir pa rokai, tad pielieku ko taukumam (sviestu, krējumu vai olīveļļu) , citreiz jaucu ūdenī, citreiz kādā piena produktā.
Mīklu maisu ar karoti (nemīcu slapju muguru ar rokām), tad ielieku ar cepampapīru izklātā formā uzrūgt (3- 12 stundas, rūgšanu ietekmē gan gaisa temperatūra, gan ierauga stiprums) , pārkaisu ar klijām kā sedziņu.
Kad uzrūgusi- cepu elektriskajā cepeškrāsnī 150 grādos 45- 60 minūtes, atstāju tur atdzist. Gatavību nosaku pēc smaržas.
Maize ir sātīga, ilgi griežama.

IlonaB    2 Ieraugs: 100g rudzu milti + 100ml silts ūdens. Raudzē 2 diennaktis. Pievieno 100g miltu+ 100ml ūdeni. Raudzē 1 diennakti. Trešo reiz liek 200g miltu un 200ml ūdens, raudzē 1 diennakti.Ieraugs gatavs. Tam raksturīga skāba, etiķaina smarža. Katru cepšanas reizi 100g atliek nākošajām cepšanām, un papildina, kā aprakstīts. Šādu ieraugu ledusskapī var glabāt līdz 2 nedēļām. Var arī sasaldēt.

Lucy    2 īsto rupmaizi pati gan neesmu cepusi,jo man nav tādas krāsns kur to cept,bet sadskābomaizi,baltmaisi,graudu maizi var ekselentu izcept arī Rīgas dzīvoklī savā elektiskajā cepeškrāsni.ierauga pamācību vari receptēs atrast,ja jau ir tāda interese.

lapsene    1 Var ņemt jebkuru rupjmaizi un kādas trīs riciņas salikt siltā ūdenī,nolikt siltumā lai sāk rūgt.Ieraugam der. 2015-01-20

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu