Putra
Putra - jautājumi un diskusijas
Ja vajag, pievienoju kartupeļus ar visu šķidrumu,izmaisu, pavāru vēlreiz minūtes 5-7 un atkal izslēdzot uguni, uzliekot vāciņu, atstāju procesā. Pēc pusstundas putra gatava. Putraimus nedrīkst ilgi vārīt, vairāk jābriedina, tādēļ katliņam labi, ja dibens biezs!:) Tad nebūs tas špahtelis!:)
Svēta lieta klāt speķītis un sīpoli!:)
Mums garšo tikai ar kartupeļiem! ··· Putra: Kā normāli izvārīt miežu ... lasīt visu diskusiju (29 atbildes) »
Sastāvdaļas:
Svaigs piens 3 litri
Miežu putraimi ½ kg
Ūdens 2 litri
Skābais krējums - pasniedzot
Pagatavošana: (laiks: 2 minūtes)
Šo ēdienu gatavo vasarā - karstā laikā tas ir spēcinošs pamatēdiens un dzēriens vienlaikus. Kā viena putra izēsta, gatavo nākošo.
1. Pienu ielej platā traukā pārsedz ar vāku un atstāj uz 1 diennakti siltumā, lai sarec rūgušpienā.
2. Ūdeni uzvāra, ieber putraimus, palaikam pamaisot māra mīkstus, noņem katlu no uguns. Sāli neliek !
3. Sarecējušo rūgušpienu uzmanīgi karoti pa karotei iecilā karstajā putrā.
4.Atstāj uz diennakti siltā vietā ieskābt. Pirms lietošanas izmaisa.
5. Pasniedz bļodiņās, katrā ieliekot ēdamkaroti skāba krējuma. Klāt ēd lauku rupjmaizi un iztīrītu, gabaliņos sagrieztu siļķes fileju, kas pārkaisīta ar sasmalcinātiem sīpoliem.
Skābputra visgaršīgākā ir 2. dienā pēc tās pagatavošanas
Otro recepti nezinu,izmēģināšu, bet 1-o vasarā gatavoju regulāri. Mana ome mācīja, ka putraimus nevajag ilgi vārīt, tikai, kamēr uzmutuļo, lai nav glumi. Bet vidzemnieki jau šito brīnumu nesapratīs tik un tā. Mana mamma teica, ka jaunībā domājusi, ka vīrene dod viņai padzerties no nemazgātas krūzes, kurā bijis piens. :) Gari aprakstīts.
Uzvāru 5l katlā 2litrus ūdens, pieberu kafijas krūzīti rupju putraimu un noceļu no uguns. Beru gan sāli, bez sāls garšo kā traukūdens. Tad ņemu 3l burku, kur sarūdzis riktīgs lauku rūgušpiens ar biezu krējuma kārtu virsū. Ja grib kunkuļus, tad laiž to iekšā ar karoti, ja ne, tad burku apmaisa un ielej katlā. Viss... Sastāvdaļas:
½ glāze grūbu
1 glāze miežu putraimu
mājas siers (bez piedevām) 0.5 l iepakojums
100 gr biezpiens
½ l 2% kefīrs vai
rūgušpiens (to laikam vajadzēs vairāk)
šķipsniņa sāls
Pagatavošana: (laiks: 45 minūtes)
Nomazgā grūbas. Liek ~ 2l katliņā ar aukstu ūdeni vārīties uz 20 min. Ja nepieciešams- noputo. Kad 20 min. pagājušas, pievieno putraimus (tos arī vajadzētu noskalot). Visu kopā vāra vēl 20 min., pievieno sāli pēc garšas. Virumam vajadzētu būt tādā konsistencē, kā apmēram zupa :), ja nē- droši var pieliet vārītu ūdeni (atstāj vietu kefīram vai rūgušpienam)!
Tad nu, kad putraimi un grūbas izvārītas, pielej kefīru vai ielaiž rūgušpiena kunkulīšus (arī sūkalas pielej- tas dos skābputrai tās īpašo garšu), aši pieliek mājas sieru un biezpienu, uzvāra un .. šis brīnums ir gatavs! Jāatceras pēc rūgušpiena, mājas siera pievienošanas putru ilgi nevārīt, ko "kunkulīši" pārvērtīsies cietos kunkuļos. Parasti ēdam no māla bļodiņām. Var pievienot krējumu.
··· Putra: Skābputras recepte lasīt visu diskusiju (4 atbildes) »
Debesmannā.
Mannā biezputra. Mājas.
Saturēšanas pildījums mājas kotletēm (tas, ko no padomju ēdnīcām samācījušies, daži liek maizi iekšā). foršiii un ar zemeņu zapti! Ar bubertu un dzērveņu ķīseli. ar kaut ko negatīvu- negaršīgu, ģimenes skandālu, strīdu, trauku plēšanu... man garšo ··· Putra: Mannā lasīt visu diskusiju (24 atbildes) »
Kartupeļu biezputra - kādā veidā Jūs to gatavojat? (39)
Noskatījos vienu raidījumu ... Kā Pareizi jāgatavo kartupeļu biezputra... :) Tur bij teikts, ka vairums Cilvēku arī Restorānu Gatavojot Klīsteri nevis biezputru... :) Tad nu vēlētos zināt... kādas ir Jūsu Kartupeļu ...
Noskatījos vienu raidījumu ... Kā Pareizi jāgatavo kartupeļu biezputra... :) Tur bij teikts, ka vairums Cilvēku arī Restorānu Gatavojot Klīsteri nevis biezputru... :) Tad nu vēlētos zināt... kādas ir Jūsu Kartupeļu ...
Smalki piegriezts siipolinjsh veel vajadziigs,tas no omju recepteem.Mikseris neder,blenderis netik:(Ar koka laapstinju un tikai nedaudz:)
Nav ne pareizas, ne nepareizas receptes- katrs taisa kā viņam labāk garšo.
DAfrika, varbūt arī jādara, kas cits ar rociņām:) Jautājums bija par kartupeļu biezputru.Visi izcilie pavāri un mūsu vecmāmiņas-kartupeļu biezeni puto ar rociņām, lai gaiss tiktu masai klāt.Ja biezputru gatavo iesaistot mikseri vai blenderi, viņa kļūt kā klīsteris, un ātri sacietē!
arii par burbuli violinn taisniibas,tikai siipols pietruuka,pareiza recepte:)
Tikai ar stampiņu, ar mikseri sanāk klīsteris, plus silts piens un sīki, sīki sagriezts sīpols.
violinn, es nesapratu par to burbuli - vai tad kartupeļu putra var uzmest burbuli..? Cik tad Tu pienu pielej? ··· Putra: Kartupeļu biezputra - kādā ... lasīt visu diskusiju (39 atbildes) »
violinn, es nesapratu par to burbuli - vai tad kartupeļu putra var uzmest burbuli..? Cik tad Tu pienu pielej? ··· Putra: Kartupeļu biezputra - kādā ... lasīt visu diskusiju (39 atbildes) »
Ja biezputrai proporcijas ir 1:5 ,tad putriņai attiecīgi palielini piena/ūdens daudzumu.
paņem mammā! Vāri kopā ar ūdeni. Beigās pielej pienu!
Glāze piena
-sauja mannas putraimu
-pika sviesta
-sāls
-cukurs
-olas dzeltenums
tālāk pareizi sagatavot. Visas putras un it īpaši mannā putra ir riktīgi jāuzputo, lai balta kā villa paliek. Pievienojot mannā puraimus pienam ir nepartraukti jāmaisa, lai nav kunkuļi. ··· Putra: Mannā putra lasīt visu diskusiju (5 atbildes) »
-sauja mannas putraimu
-pika sviesta
-sāls
-cukurs
-olas dzeltenums
tālāk pareizi sagatavot. Visas putras un it īpaši mannā putra ir riktīgi jāuzputo, lai balta kā villa paliek. Pievienojot mannā puraimus pienam ir nepartraukti jāmaisa, lai nav kunkuļi. ··· Putra: Mannā putra lasīt visu diskusiju (5 atbildes) »