Putra

Putra - jautājumi un diskusijas

ieber katliņā putraimus, uzlej ūdeni, tā lai virs putraimiem būtu viena pirksta platumā , liek uz uguns un uzgvāra, tad pieliek garšvielas, es lieku buljona kubiciņu, var pieliet drusku pieniņa, un liek cepešķrāsnī, var katliņu ietīt segās un atstāt uz pāris stundām vai ilgāk, putra sanāks irdena un aromātiska:) labu apetīti! 2 personām..katliņā ielej 1 l ūdeni,uzvāra,pievieno 200 g putraimu un vēlreiz uzvāra,nogriež mazu uguni un vāra uz lēnas uguns 20-30 min periodiski maisot ,lai nepiedeg...tad pielej 1 glāzi piena un nomizotus ,šķēlēs sagrieztus kartupeļus ,pievieno pēc garšas sāli un vāra uz lēnas uguns vēl vismaz 20 min...tad nogriež uguni pavisam un atstāj putras katlu lai vēl pastāv 15 min ..(katliņam vāks virsū un apsegts ar dvieli)...klāt ēd sačurkstinātu gaļu ar sīpoliem un krējumu....Lai labi garšo! Te labi izskaidrots par putraimiem
http://www.fotoreceptes.lv/grubas.html
Es sākumā vāru veselus kartupeļus, pēc min 10 pieberu putraimus un vāru kopā, kad kartupeļi izvārījušies arī putraimi gatavi, visu sastampāju, pieleju mazliet uzkarsētu pienu, izkuļu un atkal uzkarsēju. ļoti laba biezputra un ēdam kopā ar saceptu speķa un sīpolu mērci. Merci var taosīt pēc saviem ieskatiem. vislabākā putra sanāk,kad to vāram suņiem.Tā arī saucam par suņu putru:) uzvāra kārtīgu buljonu no liellopu kauliem(bez garšvielām),kad buljons gatavs,pieber purtaimus uzvāra un slēdz ārā.vāciņš virsū un gaidam ,kad sabriedīs..sev pieliekam sāli un ēdam gardu muti!:)) ··· Putra: Kā normāli izvārīt miežu ... lasīt visu diskusiju (29 atbildes) –»
Skābputras recepte (4)
Lūdzu atrakstiet kā gatavo skābputru, jau iepriekš pateicos :)
Kurzemes skābputra
Sastāvdaļas:
Svaigs piens 3 litri
Miežu putraimi ½ kg
Ūdens 2 litri
Skābais krējums - pasniedzot
Pagatavošana: (laiks: 2 minūtes)
Šo ēdienu gatavo vasarā - karstā laikā tas ir spēcinošs pamatēdiens un dzēriens vienlaikus. Kā viena putra izēsta, gatavo nākošo.
1. Pienu ielej platā traukā pārsedz ar vāku un atstāj uz 1 diennakti siltumā, lai sarec rūgušpienā.
2. Ūdeni uzvāra, ieber putraimus, palaikam pamaisot māra mīkstus, noņem katlu no uguns. Sāli neliek !
3. Sarecējušo rūgušpienu uzmanīgi karoti pa karotei iecilā karstajā putrā.
4.Atstāj uz diennakti siltā vietā ieskābt. Pirms lietošanas izmaisa.
5. Pasniedz bļodiņās, katrā ieliekot ēdamkaroti skāba krējuma. Klāt ēd lauku rupjmaizi un iztīrītu, gabaliņos sagrieztu siļķes fileju, kas pārkaisīta ar sasmalcinātiem sīpoliem.
Skābputra visgaršīgākā ir 2. dienā pēc tās pagatavošanas
Otro recepti nezinu,izmēģināšu, bet 1-o vasarā gatavoju regulāri. Mana ome mācīja, ka putraimus nevajag ilgi vārīt, tikai, kamēr uzmutuļo, lai nav glumi. Bet vidzemnieki jau šito brīnumu nesapratīs tik un tā. Mana mamma teica, ka jaunībā domājusi, ka vīrene dod viņai padzerties no nemazgātas krūzes, kurā bijis piens. :) Gari aprakstīts.
Uzvāru 5l katlā 2litrus ūdens, pieberu kafijas krūzīti rupju putraimu un noceļu no uguns. Beru gan sāli, bez sāls garšo kā traukūdens. Tad ņemu 3l burku, kur sarūdzis riktīgs lauku rūgušpiens ar biezu krējuma kārtu virsū. Ja grib kunkuļus, tad laiž to iekšā ar karoti, ja ne, tad burku apmaisa un ielej katlā. Viss...
Sastāvdaļas:
½ glāze grūbu
1 glāze miežu putraimu
mājas siers (bez piedevām) 0.5 l iepakojums
100 gr biezpiens
½ l 2% kefīrs vai
rūgušpiens (to laikam vajadzēs vairāk)
šķipsniņa sāls
Pagatavošana: (laiks: 45 minūtes)
Nomazgā grūbas. Liek ~ 2l katliņā ar aukstu ūdeni vārīties uz 20 min. Ja nepieciešams- noputo. Kad 20 min. pagājušas, pievieno putraimus (tos arī vajadzētu noskalot). Visu kopā vāra vēl 20 min., pievieno sāli pēc garšas. Virumam vajadzētu būt tādā konsistencē, kā apmēram zupa :), ja nē- droši var pieliet vārītu ūdeni (atstāj vietu kefīram vai rūgušpienam)!
Tad nu, kad putraimi un grūbas izvārītas, pielej kefīru vai ielaiž rūgušpiena kunkulīšus (arī sūkalas pielej- tas dos skābputrai tās īpašo garšu), aši pieliek mājas sieru un biezpienu, uzvāra un .. šis brīnums ir gatavs! Jāatceras pēc rūgušpiena, mājas siera pievienošanas putru ilgi nevārīt, ko "kunkulīši" pārvērtīsies cietos kunkuļos. Parasti ēdam no māla bļodiņām. Var pievienot krējumu.

··· Putra: Skābputras recepte lasīt visu diskusiju (4 atbildes) –»
Mannā (24)
Ar ko jums saistās vārdi - mannā, manna, mannas putra?
Buberts!

Debesmannā.

Mannā biezputra. Mājas.

Saturēšanas pildījums mājas kotletēm (tas, ko no padomju ēdnīcām samācījušies, daži liek maizi iekšā).
foršiii un ar zemeņu zapti! Ar bubertu un dzērveņu ķīseli. ar kaut ko negatīvu- negaršīgu, ģimenes skandālu, strīdu, trauku plēšanu... man garšo ··· Putra: Mannā lasīt visu diskusiju (24 atbildes) –»
Kartupeļu biezputra - kādā veidā Jūs to gatavojat? (39)
Noskatījos vienu raidījumu ... Kā Pareizi jāgatavo kartupeļu biezputra... :) Tur bij teikts, ka vairums Cilvēku arī Restorānu Gatavojot Klīsteri nevis biezputru... :) Tad nu vēlētos zināt... kādas ir Jūsu Kartupeļu ...
Smalki piegriezts siipolinjsh veel vajadziigs,tas no omju recepteem.Mikseris neder,blenderis netik:(Ar koka laapstinju un tikai nedaudz:) Nav ne pareizas, ne nepareizas receptes- katrs taisa kā viņam labāk garšo. DAfrika, varbūt arī jādara, kas cits ar rociņām:) Jautājums bija par kartupeļu biezputru.Visi izcilie pavāri un mūsu vecmāmiņas-kartupeļu biezeni puto ar rociņām, lai gaiss tiktu masai klāt.Ja biezputru gatavo iesaistot mikseri vai blenderi, viņa kļūt kā klīsteris, un ātri sacietē! arii par burbuli violinn taisniibas,tikai siipols pietruuka,pareiza recepte:) Tikai ar stampiņu, ar mikseri sanāk klīsteris, plus silts piens un sīki, sīki sagriezts sīpols.

violinn, es nesapratu par to burbuli - vai tad kartupeļu putra var uzmest burbuli..? Cik tad Tu pienu pielej?
··· Putra: Kartupeļu biezputra - kādā ... lasīt visu diskusiju (39 atbildes) –»
Mannā putra (5)
... kā izvārīt mannā putriņu ?
Ja biezputrai proporcijas ir 1:5 ,tad putriņai attiecīgi palielini piena/ūdens daudzumu. paņem mammā! Vāri kopā ar ūdeni. Beigās pielej pienu! Glāze piena
-sauja mannas putraimu
-pika sviesta
-sāls
-cukurs
-olas dzeltenums

tālāk pareizi sagatavot.
Visas putras un it īpaši mannā putra ir riktīgi jāuzputo, lai balta kā villa paliek. Pievienojot mannā puraimus pienam ir nepartraukti jāmaisa, lai nav kunkuļi. ··· Putra: Mannā putra lasīt visu diskusiju (5 atbildes) –»
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu