Skābputras recepte
Lūdzu atrakstiet kā gatavo skābputru, jau iepriekš pateicos :)
IQ`
3
Kurzemes skābputra
Sastāvdaļas:
Svaigs piens 3 litri
Miežu putraimi ½ kg
Ūdens 2 litri
Skābais krējums - pasniedzot
Pagatavošana: (laiks: 2 minūtes)
Šo ēdienu gatavo vasarā - karstā laikā tas ir spēcinošs pamatēdiens un dzēriens vienlaikus. Kā viena putra izēsta, gatavo nākošo.
1. Pienu ielej platā traukā pārsedz ar vāku un atstāj uz 1 diennakti siltumā, lai sarec rūgušpienā.
2. Ūdeni uzvāra, ieber putraimus, palaikam pamaisot māra mīkstus, noņem katlu no uguns. Sāli neliek !
3. Sarecējušo rūgušpienu uzmanīgi karoti pa karotei iecilā karstajā putrā.
4.Atstāj uz diennakti siltā vietā ieskābt. Pirms lietošanas izmaisa.
5. Pasniedz bļodiņās, katrā ieliekot ēdamkaroti skāba krējuma. Klāt ēd lauku rupjmaizi un iztīrītu, gabaliņos sagrieztu siļķes fileju, kas pārkaisīta ar sasmalcinātiem sīpoliem.
Skābputra visgaršīgākā ir 2. dienā pēc tās pagatavošanas
IQ`
1
1
Sastāvdaļas:
½ glāze grūbu
1 glāze miežu putraimu
mājas siers (bez piedevām) 0.5 l iepakojums
100 gr biezpiens
½ l 2% kefīrs vai
rūgušpiens (to laikam vajadzēs vairāk)
šķipsniņa sāls
Pagatavošana: (laiks: 45 minūtes)
Nomazgā grūbas. Liek ~ 2l katliņā ar aukstu ūdeni vārīties uz 20 min. Ja nepieciešams- noputo. Kad 20 min. pagājušas, pievieno putraimus (tos arī vajadzētu noskalot). Visu kopā vāra vēl 20 min., pievieno sāli pēc garšas. Virumam vajadzētu būt tādā konsistencē, kā apmēram zupa :), ja nē- droši var pieliet vārītu ūdeni (atstāj vietu kefīram vai rūgušpienam)!
Tad nu, kad putraimi un grūbas izvārītas, pielej kefīru vai ielaiž rūgušpiena kunkulīšus (arī sūkalas pielej- tas dos skābputrai tās īpašo garšu), aši pieliek mājas sieru un biezpienu, uzvāra un .. šis brīnums ir gatavs! Jāatceras pēc rūgušpiena, mājas siera pievienošanas putru ilgi nevārīt, ko "kunkulīši" pārvērtīsies cietos kunkuļos. Parasti ēdam no māla bļodiņām. Var pievienot krējumu.
ezhuks2009 3 Otro recepti nezinu,izmēģināšu, bet 1-o vasarā gatavoju regulāri. Mana ome mācīja, ka putraimus nevajag ilgi vārīt, tikai, kamēr uzmutuļo, lai nav glumi. Bet vidzemnieki jau šito brīnumu nesapratīs tik un tā. Mana mamma teica, ka jaunībā domājusi, ka vīrene dod viņai padzerties no nemazgātas krūzes, kurā bijis piens. :) 2010-12-20
Luusila
1
Gari aprakstīts.
Uzvāru 5l katlā 2litrus ūdens, pieberu kafijas krūzīti rupju putraimu un noceļu no uguns. Beru gan sāli, bez sāls garšo kā traukūdens. Tad ņemu 3l burku, kur sarūdzis riktīgs lauku rūgušpiens ar biezu krējuma kārtu virsū. Ja grib kunkuļus, tad laiž to iekšā ar karoti, ja ne, tad burku apmaisa un ielej katlā. Viss...
2010-12-22
Ka normali izvarit miezu putru? (29)
Ka garsigi pagatavot strauta foreli, ludzu recepti. (4)
Manna (24)
Manna putra (5)