Plova receptes un gatavošana
Ik pa reizei PA tiek pieminēts plovs.Nav noslēpums, ka patiesi īstena un garšīga plova gatavošana ir darbietilpīgs un ļoti nopietns process,...kuru var paveikt talantīgs un azartisks šmormanis. Ik katram pavārmeistaram ir ik sava specifika un arī ik savs noslēpums plova gatavošanas mākslā.
Šā iemesla pēc, lūdzu Jūsu ieteikumus, dažādojot plova receptes, kā arī lūgums plova lielmeistariem: Padalīties pieredzē un varbūt, ta kaut nedaudz atklājiet savus noslēpumus īsteni garšīga plova pagatavošanā,...kā Jums tas izdodas?
vechuks (2014-09-27 12:12)
Visam pamatā ir gaļas un garšvielu izvēle. Arī fantazija nemaisa.
Gaļas sautēšanas procesā, labas domas un ūdens daudzuma ievērošana
lasminaxxl (2014-09-27 12:32)
Pāris dienas atpakaļ gatavoju plovu. Neesmu nekāds "baigais spečuks", bet manējiem lielā cieņā !
Gaļu lieku daudz, kādu sīpolu, ķiploku, paprikas , burkānus, brūnos rīsus. It kā nekas sevišķs - vienkāršs un ēdams !
AivarsN (2014-09-27 12:35)
Īsts vīru ēdiens,tāpēc paši arī gatavo.
Man patīk improvizēt,tāpēc pat grūti ieteikt kādu konkrētu recepti.
fargo (2014-09-27 12:39) pirms būvēt māju ir jāmāk naglu iesist. bet pirms taisīt plovu ir jāmāk rīsi uzvārīt. un tomēr, daudz cilvēki pat savos 30-40 gados joprojām nemāk elementāri vārīt rīsus. tiem ir jābūt ne-ūdeņainiem, irdieniem. nākamais. plova krāsa. lai arī tā ir gaumes lieta ar kādu gaļu to gatavot, bet plovam nav jāliek klāt ketčups. "krāsai". nav. nemaz nav. vispār, cilvēkam kurš ver vaļā ketčupa burku virtuvē, gribas "padzatiļņiku" iedod, kur nu vēl to liet klāt plovam. bet tas gadās. tādas lietas notiek. nesaku ko vajag, vismaz pateicu ko nevajag.
lasminaxxl (2014-09-27 12:43) Plovā rīsus nevāra , bet briedina cepeškrāsnī . Nevagag maisīt , tad arī nebūs plovs kā biezputra . Plovam brūnais tonis ir no gaļas apcepšanas , ar to arī pietiek. Garšvielas lieku pēc sajūtām.
VECA_PIEPE (2014-09-27 12:52)
Mani ļoti interesētu Jūsu pieredze un Jūsu ieteikumi produktu izvēlē, to sagatavošana plova gatavošanai, garšvielas, kā arī viss plova sagatavošanas process,...līdz to pasniedzat galdā.
Tieši visas sīkās nianses, kuras ik katram ir noteikti savas, kuras tiek uzskatītas par veiksmīgi pagatavotā plova pavārmākslu,
...katra produkta daudzums vienībās un protams receptuāli piedevas.
Esmu plova izgaršotāja un it kā arī varu sevi uzskatīt par samērā atraktīvu plova pagatavotāju, it kā man tā lieta izdodas, gan mājinieki, gan ciemiņi ēd gardām mutēm un slavē nost,...bet takš noteikti var arī gatavot vēl labāk, uzzinot un mēģinot ko jaunu,...nu tos Jūsu gatavošanas noslēpumus dikti gribas uzzināt.
Ton_Etoile (2014-09-27 12:54) 1 Rīsus var arī briedināt uz plīts, tik jāpiešaujās pie ūdens rīsu proporcijām un plīts uzkarsēšanas.
sieviete_dieviete_ (2014-09-27 12:58) PAR KECHUPIEM JAAPIEKRIIT FARGO:)Plovam kraasu dabuun no burkaaniem:)Un riisi nevar buut slapji,ja liek proporcijaas 1 pret divi,un ja !!!gribaas iipashi irdenus ,tad graapiiti aviizee un zem segas:)omiishu recepte.....un papriku noteikti neliek...
edding (2014-09-27 13:26)
Ja Tevi neinteresētu kārtējā pazīmēšanās kāre, tad ieliekot tepat meklētājā atrastu šādu rezultātu - 419 rezultāti
Diez vai te vēl ko nedzirdētu pie tiem 419 variantiem ieteiks.
VECA_PIEPE (2014-09-27 13:44) Edding, par ko mana pazīmēšanās kāre, vai plova gatavošanas mācēšanā,... vai kā? Tur jau takš nav ko zīmēties, jo atzīmējos takš: protu un ne slikti! Bet pie tiem 419, Tevis piesauktajiem plova variantiem,...noteikti var pieplusot tieši Tavējo, tikai Tava talanta un prasmes gatavoto plovu, kurš iespējams ir smeķīgāks par visiem citiem. Lūdzu,...es ar prieku uzklausītu ieteikumus un recepti no Tevis, ne kārtējo iznācienu: "Es te biju!"
draboss (2014-09-27 13:51) Plovu gatavot nemāku, ir plāns iemācīties. Ir ēsts tas surogāts kad ir rīsi, gaļa, kečups un tas vis nosaukts par plovu, gan arī īstais gatavots kādas 7 stundas, šausmīgi garšīgs un barojošs. Laikam sanāca pazīmēties :(
rudaa_lapsa (2014-09-27 13:59) Plovā rīsiem jābūt gaišiem, nevis sarkaniem vai brūniem! Un plovam ir ļoooti daudz recepšu, ko varētu likt klāt standarta receptei...tas jau būs tikai gaumes jautājums
never_pa (2014-09-27 15:23)
rīsiem ir jābūt ntās reizes skalotiem, tad arī nesalips putrā.
Gaļai izcili svaigai. Ir gatavots gan ar cūku, gan vistu, gan dārzeņu un sēņu. Pēc gaumes. Ar vistu sanāk pasausi, jo defaultā vistas gatavošanas laiks ir ļoti īss, lai tā izdotos sulīga nevis kā veca pastala. Kopumā ēdiens nav tik dikti darbietilpīgs, vienkārši paredz daudz "operāciju" jeb procesa sastāvdaļu. Taisu vokpannā - sākumā apcepu cūkas gaļu, pievienojot veselu, nenolobītu ķiploku galvu, daaaaaudz burkānu (no tiem arī ir atkarīga plova nokrāsa), papriku izrīvēju caur smalko rīvi, lai ēdienā nerēgojās tā gabaliņi un ir viegla nojausma par tā eksistenci. Visu rūpīgi pieskata, pielej buljonu, pasautē. Kad gaļa ir jau gandrīz gatava, pieliek rīsus, apmaisa, tad nu sākās smalkākais moments - nepārgaršvielot. Pipari, sāls, var tur visādus austrumu garšvielas, bet uzmanīgi. Citiem patīk, kad liek rozīnes, man gan nē, tas pats ir ar kaperiem. Nu un kad rīsi nedaudz apvārījušies, tad ieliekam uz min 20 cepeškrāsnī, galvenais, lai t nav liela, savādāk rīsi sāks kraukšķēt.
never_pa (2014-09-27 15:24) p.s. pasniedz ar duadz zaļumiem - pētersīļiem, kinzām ect.
frikadele (2014-09-27 16:14) 1 Visiem kas rīsus jau gatavošanas laikā samaisa ar rīsiem, varu pateikt, ka tas nav plovs, bet gan rīsu putra ar gaļu un nekas vairāk.
VECA_PIEPE (2014-09-27 16:20)
500gr.rīsu (iegarenie, augstākā labuma apstrādes)
1kg. gaļas (svaigkauta cūkgaļa, vista, trusis, aita vai liellops...utt., pēc izvēles)
1kg. burkānu (vēlams tikko no dobes vai labi uzglabātus pagrabā, tirdzniecības noliktavās- svaigus)
1kg.apaļgalvsīpolu (vidēji lielus)
2-3 galviņas ķiploku (vidēji lieli)
garšvielas: apaļie melnie un apaļie smaržīgie pipari, 1vid.liel.lauru lapa, sāls un citas garšvielas pēc izgaršotāja izvēles (var izmantot arī garšvielu kubiciņus, attiecīgi izvēlētās gaļas garšvielu piedevu)
100gr.bārbeļu ogas, vēlams svaigas, var arī izmantot žāvētas.
augstas izstrādes kvaltātes eļļu cepšanai (esmu iecienījusi Napolina olīveļļu)
Klasiskais čuguna katls ar vāku vai vokpanna cepšanai un sautēšanai ar vāku.
Visu tā ikdienišķi vienkāršākā plova gatavošana var sākties.
Tessa (2014-09-27 16:29)
man ir parlieciiba,ka noteikti edieni ir jagatavo viirieshiem,sievieshiem nav tur ko maisiities. recepti varu iedot,bet pati principiali negatavoju,jo zinu,ka viirietim plovs sanaks labak.
plovs,shashliks,kebabs. vel dazhi.
VECA_PIEPE (2014-09-27 17:14)
Rīsus mazgā vairākos ūdeņos, līdz ūdens traukā kļūst klārs,...atstāj rīsus traukā ar ūdeni, mērcēties.
Nosusināto gaļu sagriež kubikos.
Nolobītos sīpolus (vēlams neskalot, bet notīrīt ar salveti, atstājot tos sausus) sagriež pusgredzenu šķēlēs.
Notīrītos burkānus (vēlams neskalotus, bet notīrītus ar salveti, saglabājot tos sausus bez lieka mitruma), sagriež vidēja lieluma salmiņos.
Notīra ķiploku galviņas, no tām atdalot tikai sauso vieglo mizu, neskarot ķiploka daivu mizu un daivas neatdalot no sakņotās pamatnes- ķiplokgalva netiek izjaukta.
Čugunā katlā nokaitētajā eļļā(nav jābaidās no eļļas daudzuma, tai ir jāapklāj gaļas, burkānu un sīpolu daudzumu katlā) ieliek gaļu,...piemet melno un smaržīgo piparu graudus, laurulapu un sāli, maisot gaļu apcep viegli brūnu. Tad katlā ieliek cept sīpolus, vēlāk arī pievieno cepšanai burkānus,...ik brīdi visu kopumu katlā apmaisot, cep to līdz brīdim- sīpoli ir viegli brūni un burkānu, sīpolu dabiskais sulojums iztvaikojis.
Katlā esošo saturu izgāž kāstuvē, tā atbrīvojoties no visa liekā tauku un eļļas daudzuma.
No taukvielām atbrīvoto masu iemet atpakaļ katlā, pielej vārītu ūdeni, piemet garšvielu kubiciņus un citas garšvielas, kā arī izgaršo virumu pēc sāls ( virumam ir jābūt mazliet sāļākam un asākam, ņemot vērā faktu, ka rīsi pieņems savu daļu no viruma sāts), uzliek vāku un sautē uz lēnas uguns...
VECA_PIEPE (2014-09-27 17:59)
...Pēc garšas pikantajā un pēc skata: oranži, viegli brūni zeltainajā virumā (kura krāsojumu nosaka ceptās gaļas brūninājums, cepto sīpolu zeltainums un cepto burkānu oranžais tonis,...dabiskajā sulā iesautējums, būs noteicošais jau gatavā plova garšai),...no kura, pirms noteiktā kārtā izceļ lauru lapu (lauru lapa nedrīkst saskarties ar rīsiem, pretējā gadījumā rīsi uzsūks lauru lapas rūgtumu un plovs nebūs ēdams), lēni un prātīgi ieliek izmērcētos rīsus (par jebkādu maisīšanu uz to brīdi ir pilnībā aizmirsts!!!). Virumā ieliktajos rīsos "iestāda" ķiploku galviņas,...virums pārklāj rīsus, kam pāri uzber bārbeļu ogas,...uzliek vāku un uz lēnas uguns sautē visu katlā esošo saturu,...līdz rīsi sevī ir "iesūkuši" virumu.
Noņem katlu no plīts, starp katla malu un vāku ieklāj pāris virtuves dvieļu (liekā mitruma uzsūkšanai),...katlu ietin siltā segā vai ieslēdz spilvenos uz 30min.- sautēšanās process turpinās, kas noteiks rīsu irdenumu un plova sastāvdaļu "sakopošanos" vai "sakošanos".
Visu tas vienkāršākais plovs uzbeku gaumē,...mazliet pārveidots un ne taukains, kas ir tīkamāks latvieša kunģim, ir gatavs. Labu apetīti, cienājieties un izgaršojiet, paslavējiet Piepi,...Priekā!
VECA_PIEPE (2014-09-27 18:12)
Tessa,...nu esi tik jauka, lūdzu izstāsti savu recepti garšīga plova pagatavošanā.
Es domā, ka Tavu pieredzi ar intertesi izlasīs PA pavāri un tā ieinteresēs pa virtuvi pašibirēties ne tikai man vien.
mademoiselle_coco(2014-09-27 18:37) V_P receptē viss ir cmuki, izņemot tos kubiciņus! nu nevajag bojāt labu ēdienu ar nātrija glutamātu! tad labāk pieliec klāt kādu godži ogu vai bārbeli. reizēm... nākamās atbildes
Atbildes 1 līdz 20 (kopā 26) | nākamās >> |