Plovs
Plovs - jautājumi un diskusijas
Uz riktīgas liesmas.
Kā mani mācīja gruzīni un mengreli, aita, kā jau sieviete, no dzimšanas esmot pavēsa, un viņas tauki sasalstot ātrāk, kā auniņam. :)
Čurkstošajos taukos iemet un uz lielas liesmas apcep pāris galvu ķiploku un kādas pākstis čili. Var netīrīt, ja negrasās tos ēst. Var pieliet šļuku sezama eļļas, vai aizstāt sāli ar sojas mērci, ja tīk tāspuses kolorīts. Var piemest kādas garšvielas, labāk jau nekaltētā formātā. Piemēram, cūkai derēs kadiķogas, bet vistai - hmeli-suneļi.
Tad cep gaļu. Atkarībā no ticības un gastronomiskā pieraduma, gaļa var būt cūks, vistas, cilvēka, zirga (vai suņa) līdz pat kaķim, nutrijai vai citiem attīstītākiem dzīvniekiem. Var lietot pat cūku un lielfermas broileru - ko nu ticība (un iztēle) atļauj.
Kad gaļa aprāvusēs brūna un tauku ir vairāk, kā vajadzīgs vienkāršam šmorim, kārtās virs miesas liek rīsus, sakapātus sīplous, žāvētus augļus (visaādus!) , burkānus (aivas) un visu ko citu, ko nu sirDC kāro. Izrušina pagales, izveidojot ogļu kārtu, uzliek vāku un sutina, kamēr gatavs. NEMAISA! Pirms pasniegšanas vismaz uz pusstundu ievīsta fufaikā vai halātā.
Zaļumi u.c. - pēc katra paša ieskatiem, izņemot kindzu, kas ir obligāta plova sastāvdaļa garšas buķetē.
Kā ikkatra normāla recepte, pieļauj improvizācijas iespējas. Ir dzirdēts pat par sama un stores plovu...
P.S. Ja vajag plovu atsildīt, pierdze māca, ka vislabākais ir uzvārīt grāpī šļuku ūdens, piemest pāris karotes tomātu pastas vai labu tiesu tkemali mērces, un tad iebērt atsildāmā plova porciju. Apmaisīt, pagaidīt, lai uzmet burbuli, un atkal ļaut druscītiņ pasust bez leilas uguns. Viss.
Un - jā - šķiet, vienīgie dzīvnieki, par kuru plovu neir nācies dzirdēt, būs nēģis, kurmis un sesks... :D Tas ir par īsu Pēter!
Ja liec rozīnes, tad liec arī žavētas aprikozes un žāvētas melnās plūmes!
Vismaz es tā agrāk darīju. Tad taisīju improvizāciju plovam un no vistas gaļas! Tad varēja ēst arī atdzisušu un bij tikpat gards kā silts!
Tomēr tā būs improvizācija par plovu, jo plova pamatā ir jēra gaļa. Bet nekas, var ēst arī improvizētu plovu! Brrrr... nācās reiz dzīvē pāris mēnešus izbaudīt leišu sabiedrisko ēdinātavu (bez ēdiena izvēles iespējām). Tur viņiem šī kombinācija bija dikti populāra. Nu galīgi negāja man pie dūšas. Diezgan regulāri sanāca - ēst gribas, bet iekšā dabūt nevar... Plovs Ferganas gaumē:
Biezsienu katliņā apcep taukus...vai nu vistas taukus, vai aitas taukus. Kad tauki izkusuši tajos apcep gaļu. Gaļai pievieno daudz uz sakņu rīves sarīvētus burkānus un sagrieztus sīpolus. Ja patīk-nedaudz sarkano papriku ( bet nedaudz, jo paprikai brutāla garša). Ķiplokus liek veselus-vismaz divas galviņas ( nedaudz noburza virsmiziņas ) un vismaz sauju nomazgātas rozīnes. Kad viss apcepies - pievieno sagrieztu tomātu. Un garšvielas-pats par sevi saprotams, ka pipari, sāls, ķimene un kinza, pārējo pēc paša gaumes un izjūtām. Pārlej ar ūdeni un pavāra neilgu laiciņu - līdz ūdens novārās. Pārber ar noskalotiem rīsiem. Un uzlej ūdeni, tik daudz lai rīsi 1cm pārsegti. Nemaisa. Uzliek vāku. Liek krāsnī un cep aptuveni 45 min. Kad rīsi mīkstu un uzbrieduši pieber svaigu, sīki sakapātu ķiploku un izjauc, pārber ar zaļumiem un labu apetīti!! Platais runa par pareizticiigo edienu,kursh saucas кутья.
Vikipedija: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%83%D1%82%D1%8C%D1%8F
receptes:http://www.russianfood.com/recipes/bytype/?fid=1296
mana babuška vel izskaistinaja ar konfektem-bija mana berniiba tadas karameles: apaljas,cukurainas,uz svaru-dzeltenas,roza,zaljas. ··· Plovs: Plovs ar rozīnēm. lasīt visu diskusiju (9 atbildes) »
Btw, kuskuss ir nejēgā laba lieta! Veģetārais plovs ir tik pat perversi kā divu vīriešu mīlestība! Bet tā - sagriez burkānus, sīpolus, ķiplokus, dzeltenos un sarkanos piparus apm. 5mm platās skaidiņās, apcep pietiekoši lielā daudzumā sviesta, kad ūdens iztvaikojis un dārzeņi apcepušies, ber virsū rīsus, vārītus tikko no paciņām, pakarsē un samaisi visu. Kādu zaļumu pa virsu un gatavs. Ja pat sviestu neēd, var apcept arī kaut kādā eļļā. Veģetārais plovs ir ļoti garšīgs ,vnk gaļas vietā liekot sēnes....man garšo plovs nevis no rīsiem ,bet no pienā mērcētām grūbām. :) neko (2015-09-21 11:48) viedoklis
Skabarga: izklausās jau garšīgi, bet kāpēc tev liekas ka tas ir plovs, ja viņā nav ne rīsu ne gaļas?:)
Lai kas arī tas nebūtu ,es to saucu par plovu ,Ungārijā vienreiz pagaršoju un pārsvarā tā gatavoju.Esmu dzirdējusi ,ka citi rīsus ar griķiem aizvieto un ..arī plovs :) ··· Plovs: Veģetārais plovs lasīt visu diskusiju (17 atbildes) »
Plova receptes un gatavošana (26)
Ik pa reizei PA tiek pieminēts plovs. Nav noslēpums, ka patiesi īstena un garšīga plova gatavošana ir darbietilpīgs un ļoti nopietns process,...kuru var paveikt talantīgs un azartisks šmormanis. Ik katram pavārmeistaram ir ik ...
Ik pa reizei PA tiek pieminēts plovs. Nav noslēpums, ka patiesi īstena un garšīga plova gatavošana ir darbietilpīgs un ļoti nopietns process,...kuru var paveikt talantīgs un azartisks šmormanis. Ik katram pavārmeistaram ir ik ...
Gaļas sautēšanas procesā, labas domas un ūdens daudzuma ievērošana Pāris dienas atpakaļ gatavoju plovu. Neesmu nekāds "baigais spečuks", bet manējiem lielā cieņā !
Gaļu lieku daudz, kādu sīpolu, ķiploku, paprikas , burkānus, brūnos rīsus. It kā nekas sevišķs - vienkāršs un ēdams ! Īsts vīru ēdiens,tāpēc paši arī gatavo.
Man patīk improvizēt,tāpēc pat grūti ieteikt kādu konkrētu recepti. pirms būvēt māju ir jāmāk naglu iesist. bet pirms taisīt plovu ir jāmāk rīsi uzvārīt. un tomēr, daudz cilvēki pat savos 30-40 gados joprojām nemāk elementāri vārīt rīsus. tiem ir jābūt ne-ūdeņainiem, irdieniem. nākamais. plova krāsa. lai arī tā ir gaumes lieta ar kādu gaļu to gatavot, bet plovam nav jāliek klāt ketčups. "krāsai". nav. nemaz nav. vispār, cilvēkam kurš ver vaļā ketčupa burku virtuvē, gribas "padzatiļņiku" iedod, kur nu vēl to liet klāt plovam. bet tas gadās. tādas lietas notiek. nesaku ko vajag, vismaz pateicu ko nevajag. ··· Plovs: Plova receptes un gatavošana lasīt visu diskusiju (26 atbildes) »