Skābeņu zupa

Vai kāda varētu paskaidrot kurā brīdī skābenes klāt jāliek? ieliekam katlā zaaveetu gaļu, tad saujiņa putraimu un ierovejam burkānu? pēc min. 10 liekam katlā kartupeļus, sīpoliņu! ? skaidrs! bet kurā brīdī konservētas skābenes- no sākuma, vai beigās?

shanel (2013-11-06 15:18)      Ja pieliksi sākumā kartupeļi paliks cieti neizvārīsies.Pievieno tad kad kartuleļi jau paliek mīksti un pavāra vel kādu brīdi.

berta30 (2013-11-06 15:20)      Skābenes nedrīkst vārīt . Pievieno kad zupa gatava .

Lucy (2013-11-06 15:21)      skābenu zupai putraimus??? nekad nelieku.
Gaļa varbūt arī ne žāvēta,burkānus ar sīpoliem apcepu,tad pievienoju kartupeļus,kartupeļi sāk burbuļot,šauju klat skābenes.
Gaļu parasti jau gatavo sagriežu un pievienoju zupai klāt..sagribējās skābeņu zupu,tik vai tagad ir nopērkamas vēl skābenes?

patiikama (2013-11-06 15:53)      Skabenju zupa ir pati atraka,ja vara ar frikadelem vai zhavetu(labu)desinju...svaigas vai konservetas skabenes,pievieno pashas beigas:)Labu estgribu!:)

slieks (2013-11-06 15:54)      Skābenes liek beigās, kad zupa jau gatava, pagaida, kad uzmet burbuli un slēdz laukā.
Es biezumam putraimu vietā reizē ar kartupeļiem pielieku pārslas - auzu vai graudu.

etc (2013-11-06 15:57)    1 Lucy, bez miežu putraimiem un žāvētas gaļas skābeņu zupa vispār nav nekas! Tikai jāliek smalkie miežu putraimi, ne grūbas! Kopš bērnības atceros, vecmāmiņa tā vārīja. Un skābenes vislabāk salasīt laukos pļavā (tur tām ir īstā garša!), tad sagriezt, sajaukt ar sāli un burciņās iekšā. Var nolikt pagrabā un ziemā lietot pēc vēlmēm un vajadzībām.

migdala (2013-11-06 16:10)      Man gan vislabāk grūbas. Un nekādus burkānus. Šī ir viena no tām zupām, ko burkāni sabojā.
Un jā, skābenes pašās beigās, citādi kartupeļi neizvārās, bet skābenes galīgi izšķīst.

Deisa (2013-11-06 16:54)    1 Ja no burciņas, tad pašās beigās, kopā ar sagrieztajām olām. Ja svaigās, tad pieliek, kad kartupeļi jau mīksti un pāris minūtes ļauju vārīties, lai skābums ievelkas, olas, kad jau uguni griež nost.

ponytail (2013-11-06 22:26)    1 Jā, lūcij, ja tu nerunā franciski, tad franču valoda neeksistē... Par skābenēm jau viss pateikts, bet zupas sastāvdaļas un vārīšanas process ir ļoti pakļauts individuālai gaumei, iespējām un vēlmēm. Tā var būt arī veģetārā zupa. Ar vienu nosacījumu - skābenes tiek pievienotas, kad uguntiņa zem katla noslēgta. Kā jau teikts iepriekš.:)
Ā, lūcij, un skābenes, starp citu, var gan svaigas dabūt arī vēlā rudenī. Tepiķdirsēju audzētājas jau to nezina, bet vienkāršas lauku sievietes (kā es) zina, ka var gan pļavā palasīt, gan dārzā plēvi uzmest virsū tām skābenēm. Un nemaz nav jāstaigā apkārt meklējot, kas tās skābenes pārdod.

taizelis22 (2013-11-06 22:59)      Man veel pilna dobe ar skaabeneem!Sals nav bijis,zupu reti vaaru.

Luusila (2013-11-06 23:25)      Reiz gadījies ēst arī auksto zupu ar skābenēm. Interesanta. Un jā, šobrīd arī dārzā vēl skābenes dabūjamas. Tiešām ātri pagatavojama zupa- aizņem tikai tik daudz laika, lai sīki sagrieztos kartupeļus izvārītu.

JurisK (2013-11-07 02:06)      Putraimi vai kartupelji - tas nav svariigi - svariigi ir pashaas beigaas iemaisiit sakultu olu vai divas - tad ir iistaa skaabenjzupa. JKa kas - ljoti labi skaabenes uzglabaajaas sasaldeetas - sapresee pilnu plastmasas kasti, saldeetavaa iekshaa. Cik vajaga - izgriezh kluciiti!

Egijaaa (2013-11-07 12:05)      Nez, kaut kur lasīju, ka skābenes, tāpat kā rabarberus, var lietot pārtikā tikai līdz jūlijam (līdz Jāņiem) - ja tie plūkti dārzā, nevis sasaldēti vai sakonservēti-, pēc tam itkā tur veidojas kaut kādas vielas, kas nav ieteicamas uzturā.
Piebildīšu, ka man arī ļoti garšo skābeņu zupa, arī ar putraimu piedevu.

VIKTORS53 (2013-11-07 13:18)      Es daru tā,katlā liek žāvēto putras stilbiņu un vāra,kamēr gaļa viegli atdalās no kauls,tad ņem ārā.Buljonā kurš izveidojies vārot gaļu (skaties vai nav par treknu,ja ir, tad nosmeļ taukus,vai pielej ūdeni),vāra kartupeļus,(jo smalkāk sagriež,jo ātrāk mīksti),es lieku klāt kādu saujiņu rīsus tumīgumam,izvārās reizē ar kartupeļiem!Skābenes,ja svaigas,tad jāvāra kādas 3 min,ja saldētās,tad kādas 1-2 min.,ja tās no burciņām sālītās,tad 1 min.(tos draņķus vispār vajadzētu aizliegt tirgot).Olas novāra atsevišķi ,cik ēdāju tik olu un iegriež šķīvī ,cik nu kurš vēlas,es vēl pieliek šķīvī kādu karoti krējuma.Labu apetīti!:DD

Luusila (2013-11-07 14:28)      Skābenes dārzā vajag pa laiciņam nogriezt līdz saknei, lai ataug jaunas lapas, un nebūs tur nekādas kaitīgās vielas pēc Jāņiem. Es pēc tam, kad sakonservētas ziemai, regulāri apgriežu pēc principa-puse dobes aug, puse lietojama.

Līdzīgi jautājumi
Maizes zupas recepte (11 atbildes)Tomatu zupas recepte (4 atbildes)Klimpu zupas recepte (3 atbildes)Skabu kapostu zupa (22 atbildes)
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu