rausis tāds kāds bija padomju laikā
Kas atcerejas - krieviski saucās "korž" ? Specifiska garša - pateicoties mēdum ? Nezinu kāds komponents to garšu veidoja, varbūt kāda saimniece zina. Jaunajā laikā, kaut ko tam līdzīgu cepa Daugavpils maizes kombināts, rausis saucās Daugavpils. Vēlāk itkā uznēmums pārdēvēts par Mora, rauša nosaukums - par Daugavu. Bet es neredzu tagad to Daugavu nekur :(Marija_Anna 1 Ātrākais būs info atrast krievu saitos. ´ korzhik ´ ja tika pēc Gost´a cepts, tad visā Savienībā bija līdzīgas receptūras.
JurisK 3 1 https://receptes.tvnet.lv/recepte/18676-gardais-pumpernikelis
Jurijs1962Augums163
Kaut kā meklēšana nedēva rezultātu.
19:47 No recepta kas varētu to garšu dot :
Naža gals cepamā pulvera
100 g saldo mandeļu vai rozīņu
Mandeļu un cepamā pulvera agrāk nebija :(
anis 2 Jā,koržiks-zaldātu kūka. Skaidri manāms sarkasms... Pārāk nekāroju,vismaz pēc GOSTa receptes... Bet pumpermiķelis jā- iespēju etalons bija Saulkrastos ,astoņdesmitajos gados. Beķeris bija žīdiņš no Rīgas,kuram izdevās arī neatkārtojamas rožmaizītes. Šajos laikos tik sapņos ar tādām mielojos...
Drole
1
Hallo, kaadas mandeles sovjetu laikos? cukurs, milti, margariins!
https://vosmarket.ru/baking/sweet_pastries/943-sovetskiy-korzhik.html
Luusila 2 Interesanti, no kurienes rodas pieņēmumi, ka nebija mandeles un cepamā pulvera? Mandeles ir bijušas visos laikos, un kā cepamais pulveris vecajās receptēs visdrīzāk būs sastopams briežraga sāls (čut kaut kas cits, bet tik un tā darbojas kā mīklas irdinātājs).
Luusila Drole, nu es pati tak sovjetu laikos pirku Centrāltirgū!
anis
Meklējiet oriģinālvalodā -materiāls izpētei vairākām dienām. Receptes ar komentāriem-
https://www.youtube.com/redirect?event=video_description&v=5BwZ42esRzE&redir_token=4azb8caE1KCdjce_f
eVr1AkamfB8MTU0Njc5ODIwMUAxNTQ2NzExODAx&q=http%3A%2F%2Fpechemdoma.com%2Fmolochnye-korzhiki.html
Drole 1 3 Autors prasa par bulochnajas korzhikiem, nevis tirgu. Taas ir nesavienojamas lietas. Turklaat korzhiki garshoja peec dranjkjiiga margariina, nevis mandeleem, kuru vispaar receptee nebija.
Jurijs1962Augums163 moločnie koržiki, tādi bija apaļie , gaiši, formā kā zobratiņas (vai saulīte :)), tas ne tas, korž bija brūns, tam cita garša, Daugavai bija tāda, bet Daugava kaut kur pazūda
Marija_Anna
Milti, olas, cukurs, medus, margarīns, cepamais pulveris ( uztsisams no sodas , citronskābes, miltu šķipsnas ) , krustnagliņa, kanēlis. Tā?
Var žāvētus augļus piegriezt. No pad.laikiem garšā atceros rožmaizītes un smalkkūkas. Vēl spilgtāk lauku tortes.
Jurijs1962Augums163
Man viens cilvēks atgadināja, es domāju uzprasīt par "kovrižka", bet uzrakstīju "ķoržik" :(
Kovrižkas garša, tagad noteikti atradīšu inetā :)
borzomi
2
Vot sestdienas cepiens par pumperniķeļiem.
Ej labāk ārā paslēpot!
leons13 Ko, uzbaroties gribat,klona maizei uzzied medu un būs koržiks pa pirmo,tādus kā bija pēc GOST pat Daugavpils necepa trūka neliela asumiņa.recepti,jāpašķirsta omes pavārgrāmatas.
Tessa
2
biezhi koržiki garshoja pec sodas. un bija vel tas Lenina kukas vai ka tas sauca. tur arii biezhi soda nebija izmaisiita, brr.
es pirku no kartainas miiklas, ar abolu zapti iekša, par 22 kapeikam. tie bija labi kafejniica pie viesniisas "Lielupe" Jelgava.
_Krasula_ Nesen "draugos" tika piedāvāta koržiku recepte. Bet ne tur medus, ne mandeļu milti. Piena mīkla. Varbūt nav īstie. Recepte: http://laiki.lv/korziki/?utm_source=draugiem.lv&utm_medium=say&utm_campaign=post_1819584294
AivarsN 1 1 Es arī 80-jos šad tad ar ,,Lielupes" kūciņām našķējos. Tagad ko tādu pat lepnākajos restorānos neatrast. Toreiz viss bija īsts,gan krēms,gan putukrējums,gan garšas. Kāpēc tagad visu gatavo no pārtikas aizvietotājiem,ar mākslīgām krāsām un garšām? Vai tiešām mums šodien īstai pārtikai vairs naudas nepietiek,vai jāsāk negodīgo ražotāju linčošana,kuri savā alkatībā nerēķinās ar cilvēku veselību un dzīvībām?
RRAGANA
Apaļie koržiki savu specifisko garšu ieguva no sodas.
Garenās, slīpi grieztās plāksnītes saucās pumperniķeļi(ar rozīnēm iekšā).
Un tās dubultās ar ābolzafti bija ar sodu irdinātās smilšu kūkas.
Briežraga sāls ir kaut kas līdzīgs sodai, kas cepšanas procesā ķīmiskā rezultātā kļūst par gāzveida vielu bez garšas. Kādreiz runāja, ka Gemosā varot nopirkt.
Chris1986
1
"Pirovaķ tak pirovaķ! Oficiant, dva koržika!!"
Koržiks - lētākā bulciņa PSRS laikos par 6 kap., nebija garšīga. Pirku tikai tad, kad pietrūka 1 kap. biezpienbulciņai par 7 kap
eisenmann http://aijaslietas.blogspot.com/2013/04/biskotti-jeb-divreiz-cepts-pumpermikelis.html
tikka 1 Par koržikiem nepateikšu, bet pumperniķeļus vēl joprojām cep Drustu ceptuve. Parasti, ja pēc tiem sakārojas, tad dodos uz Dzirnavu ielas veikaliņu, kas atrodas pretī viesnīcai Alberts.
tikka Ak jā. Veikaliņu sauc “Būņas”.
Atbildes 1 līdz 22 (kopā 22) |