rausis tāds kāds bija padomju laikā

Kas atcerejas - krieviski saucās "korž" ? Specifiska garša - pateicoties mēdum ? Nezinu kāds komponents to garšu veidoja, varbūt kāda saimniece zina. Jaunajā laikā, kaut ko tam līdzīgu cepa Daugavpils maizes kombināts, rausis saucās Daugavpils. Vēlāk itkā uznēmums pārdēvēts par Mora, rauša nosaukums - par Daugavu. Bet es neredzu tagad to Daugavu nekur :(

Marija_Anna    1 Ātrākais būs info atrast krievu saitos. ´ korzhik ´ ja tika pēc Gost´a cepts, tad visā Savienībā bija līdzīgas receptūras.

JurisK  3 1 https://receptes.tvnet.lv/recepte/18676-gardais-pumpernikelis

anis    2 Jā,koržiks-zaldātu kūka. Skaidri manāms sarkasms... Pārāk nekāroju,vismaz pēc GOSTa receptes... Bet pumpermiķelis jā- iespēju etalons bija Saulkrastos ,astoņdesmitajos gados. Beķeris bija žīdiņš no Rīgas,kuram izdevās arī neatkārtojamas rožmaizītes. Šajos laikos tik sapņos ar tādām mielojos...

Drole  1   Hallo, kaadas mandeles sovjetu laikos? cukurs, milti, margariins!


https://vosmarket.ru/baking/sweet_pastries/943-sovetskiy-korzhik.html

Luusila    2 Interesanti, no kurienes rodas pieņēmumi, ka nebija mandeles un cepamā pulvera? Mandeles ir bijušas visos laikos, un kā cepamais pulveris vecajās receptēs visdrīzāk būs sastopams briežraga sāls (čut kaut kas cits, bet tik un tā darbojas kā mīklas irdinātājs).

Luusila      Drole, nu es pati tak sovjetu laikos pirku Centrāltirgū!

anis      Meklējiet oriģinālvalodā -materiāls izpētei vairākām dienām. Receptes ar komentāriem-
https://www.youtube.com/redirect?event=video_description&v=5BwZ42esRzE&redir_token=4azb8caE1KCdjce_f
eVr1AkamfB8MTU0Njc5ODIwMUAxNTQ2NzExODAx&q=http%3A%2F%2Fpechemdoma.com%2Fmolochnye-korzhiki.html

Drole  1 3 Autors prasa par bulochnajas korzhikiem, nevis tirgu. Taas ir nesavienojamas lietas. Turklaat korzhiki garshoja peec dranjkjiiga margariina, nevis mandeleem, kuru vispaar receptee nebija.

Marija_Anna      Milti, olas, cukurs, medus, margarīns, cepamais pulveris ( uztsisams no sodas , citronskābes, miltu šķipsnas ) , krustnagliņa, kanēlis. Tā?
Var žāvētus augļus piegriezt. No pad.laikiem garšā atceros rožmaizītes un smalkkūkas. Vēl spilgtāk lauku tortes.

borzomi  2   Vot sestdienas cepiens par pumperniķeļiem.
Ej labāk ārā paslēpot!

leons13      Ko, uzbaroties gribat,klona maizei uzzied medu un būs koržiks pa pirmo,tādus kā bija pēc GOST pat Daugavpils necepa trūka neliela asumiņa.recepti,jāpašķirsta omes pavārgrāmatas.

Tessa    2 biezhi koržiki garshoja pec sodas. un bija vel tas Lenina kukas vai ka tas sauca. tur arii biezhi soda nebija izmaisiita, brr.
es pirku no kartainas miiklas, ar abolu zapti iekša, par 22 kapeikam. tie bija labi kafejniica pie viesniisas "Lielupe" Jelgava.

_Krasula_      Nesen "draugos" tika piedāvāta koržiku recepte. Bet ne tur medus, ne mandeļu milti. Piena mīkla. Varbūt nav īstie. Recepte: http://laiki.lv/korziki/?utm_source=draugiem.lv&utm_medium=say&utm_campaign=post_1819584294

AivarsN  1 1 Es arī 80-jos šad tad ar ,,Lielupes" kūciņām našķējos. Tagad ko tādu pat lepnākajos restorānos neatrast. Toreiz viss bija īsts,gan krēms,gan putukrējums,gan garšas. Kāpēc tagad visu gatavo no pārtikas aizvietotājiem,ar mākslīgām krāsām un garšām? Vai tiešām mums šodien īstai pārtikai vairs naudas nepietiek,vai jāsāk negodīgo ražotāju linčošana,kuri savā alkatībā nerēķinās ar cilvēku veselību un dzīvībām?

RRAGANA      Apaļie koržiki savu specifisko garšu ieguva no sodas.
Garenās, slīpi grieztās plāksnītes saucās pumperniķeļi(ar rozīnēm iekšā).
Un tās dubultās ar ābolzafti bija ar sodu irdinātās smilšu kūkas.

Briežraga sāls ir kaut kas līdzīgs sodai, kas cepšanas procesā ķīmiskā rezultātā kļūst par gāzveida vielu bez garšas. Kādreiz runāja, ka Gemosā varot nopirkt.

Chris1986    1 "Pirovaķ tak pirovaķ! Oficiant, dva koržika!!"
Koržiks - lētākā bulciņa PSRS laikos par 6 kap., nebija garšīga. Pirku tikai tad, kad pietrūka 1 kap. biezpienbulciņai par 7 kap

eisenmann      http://aijaslietas.blogspot.com/2013/04/biskotti-jeb-divreiz-cepts-pumpermikelis.html

tikka    1 Par koržikiem nepateikšu, bet pumperniķeļus vēl joprojām cep Drustu ceptuve. Parasti, ja pēc tiem sakārojas, tad dodos uz Dzirnavu ielas veikaliņu, kas atrodas pretī viesnīcai Alberts.

tikka      Ak jā. Veikaliņu sauc “Būņas”.

Līdzīgi jautājumi
Kukuruzas milti (10 atbildes)Padomju laika kucinas (10 atbildes)Ka jacep speka rausi, lai sanaktu miksta garozina? (8 atbildes)Padomju laika gramatas (16 atbildes)
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu