Pārprastā pieklājība pie galda
Piemēram: nu, palika uz šķīvja mazāks vai lielāks pikucītis, bet vairāk negribās. Tomēr no bērnu dienām līdz pat šodienai ir dzirdams vecāku mudinājums izēst tukšu šķīvji.. Vai jums bērnībā tā ir bijis un vai esiet šo pār-prasto pieklājību pie galda pārnesuši arī uz saviem bērniem? Kādas jūsuprāt sekas var būt šādām piespiešanās normām - liekais svars, uzvedības traucējumi bērniem..?Kādas vēl jūsuprāt ētiskās pārmērības pie galda mēs sasaistām ar pieklājības normām, kas it kā būtu jāievēro sabiedrībā un ģimenē?
slieksnis 4 nu man t´a ir bijis, plus vel 2/3 no dz´ives esmu dz´ivojis bad´a, attiec´igi es nesp´eju uz ´s´k´ivja neko atst´at, b´us b´erni, ´siem macis ar´i tuk´su iz´est, tik likt mazas porcijas, no´ed, gribi vel - uzliec, nevis piekr´am´e ar kaudzi un pusi tik noeed
bargaakundze
6
Veciem ļaužiem bija tāds teiciens - Kāds ēdājs, tāds strādnieks. pēc analoģijas, ja jau neprot šķīvī ielikt to daudzumu, ko varēs apēst un vēl jāmudina, lai pie galda neaizmieg, tad jau tāds flegmatiķis ari darbos bremze. Septiņas reizes nomēra, bet tā ari neizlemj nogriezt.
P.s Tēma par neizēstu šķīvi man nu nekā ar pieklājību pie galda neiet kopa. Uzliec vienkārši mazāk.
neratni_stasti
5
Nu, sorry, ja vecāks bērna vietā liek uz šķīvja, ne tas vien atgadīsies. Ļaujiet bērnam pašam likt sev ēdienu, un nebūs jācīnās ar sekām.
P.S. Izlasot tēmu, es domāju, ka būs kaut kas par dakšiņu, karošu un nažu pareizu turēšanu rokā vai visām tām ceremonijām restorānā :D
sandra111
3
rezultats-iemacita adekvata porcijas uzliksana uz sava skivja.
lieka svara nav,uzvedibas traucejumus ari neesmu noverojusi.
Rinkulis
6
Bērnam jāiemāca neēst ar acīm...
Mest laukā ēdienu gan, manuprāt, ir gaužām neforši.
Momo 10 ja ielikta jau gatava porcija, tad drīkst neizēst, ja izrādās, ka ir bijis galīgi pē, tad arī. bet ja ēdiens ir garšīgs un labs, pats ielicis un tad sašmurgā, bet neizēd, tad gan ir iebildumi. neuzskatu par pārprastām prasībām nečāpstināt pie galda, neēst ar vaļā muti, zupu vai tēju nestrēbt. riebjas, ja lasa ārā, piemēram, burkānus un vispār preparē ēdienu. pa pieri nesitu, bet aizrādījums ir momentāls. liekā svara nav un psihi nav.
Vanesa15
4
Pretīgi izcūkot ēdienu. Ne viens vien tā dara, ja pats paiku nav pircis, jo na haļavu arī etiķis salds un pofigs kuras cūkas pēc tam baro :D
Mani bērnībā mācīja likt uz šķīvja tik, cik apēdīšu. Labāk mazāk, ja gribēs varēs dabūt vēl. Par pilnu pārkrāmētu izcūkotu neapēstu šķīvi dabūju pa ausīm.
Ja nav pārliecības, ciemos piem., kas tas ir par ēdienu, uzliec minimālu pikucīti nogaršošanai, ja der, tad arī liec normālu porciju.
LaskovijMerzavec 1 1 Tur varētu piekrist, ka neviss jāaizrada par neapēsto šķīvi, bet jāiemāca uzlikt tik daudz cik var apēst.
uusins Mums ierasti, viss, vairāk vai mazāk, tiek pārspīlēts. Savā DG rakstīju, kā normāli, es, nebīstos šī vārda - feini, ļautiņi izturas pie galda. Vien atliek mācīties no jaukiem piemēriem. Piem. Francijas mazpilsētā :)
fargo
1
ētiskās parmērības...
nezinu cilvēkus, kas bērniem krāmē milzu porcijas. bet uzliktais ir jaapēd. ja vecāki ir tik dumji, ka nespēj saprāta un vajadzības robežās dot ēdiena porcijas, tad varbūt vajag konsultēties kaut kur. piemēram, pie opjiem.
pēc maniem novērojumiem problēma ir galvenokārt dēļ našķiem un maizēm. kad bērnam cukura līmenis ir dēļ šitām lietām augsts, ēstgribas nav, lai arī normāls ēdiens nemaz nav ēsts. un ar šiem cukuriem nepietiek. un šeit akmens sieviešu lauciņā. tā vien gribas pa pirkstiem dot, kad šitie štrunti tiek doti pirms ēšanas. un veikalā bērnam acis no saldumspīguļiem uz visām pusēm. tad dīc, tad dabū un tad nevarot porciju izēst.
Geisha 1 3 Liku meitai izēst manas putriņu ar ķīseli. Vairs neēd ne mannas putriņu, ne ķīseli.
ponytail_PA Ne mani vecāki mani spieda (samierinājās, ka biju bērnībā ņerga), ne es savus bērnus. Rezultātā - protu iepirkties un gatavot tā (un arī mani bērni, kam abiem, īpaši dēlam, kurš ir jaunākais, ir izteikti strikta nostāja dažādu resursu taupīšanas jautājumos), ka ēdiens nav jāmet ārā. Ļoti reti gadās, ka ir kaut kas par daudz un sabojājās, bet tie ir izņēmuma gadījumi. Spiest kādu ēst ir tik pat debīli kā nespēt apjēgt cik un ko bērns ēd. Tik pat ētiski kā sist (pērt) bērnu. Viennozīmīgi - veido tik pat advancētas personības kā vecāki, kas tā izpildās.
Luusila
1
4
Manas mammas pamāte tasīti turēja ar atšautu mazo pirkstiņu. Tāpat viņai vienmēr uz šķīvja palika "goda kumoss", lai parādītu, ka viņa nav bijusi izsalkusi. Man par šīm izdarībām vienmēr nāca smiekli, bet to izrādīt es nedrīkstēju, jo mamma viņu cienīja viņas taisnīguma dēļ.
..."uzliktais ir jāapēd"- tas ir terorisms. Vienu vasaru pavadīju bērnudārzā, un mani nelaida prom no galda, kamēr nebiju izēdusi griķus. Izēdu un tūlīt atvēmu, un nekad mūžā neesmu vairs griķus pat pasmaržojusi.
dogville
1
1
nee,nu kur tas izrauts,ka uz shkivja ko atstaat ir nepieklaajiigi?tas muusu vergu dveeseles atlikums:)).
nepieklaajiigi ir eest,ja vairs negribas un veelaak atraugaaties pie galda.(domaa,kaadaas gan diivainaas kompaanijaas ar diivainiem uzvediibas raamjiem, oho ljaudis apgrozaas)
riks086 1 Mūsu vecāki bija piedzīvojuši kara un pēckara gadus, kad pārtikas ļoti trūka.... tas nāk no tā laika :(
Vanesa15
1
iespējams, taupība nāk no pēckara gadiem. Tagad jau mēs izlepušie patērētāji...
Bet nemācēt gatavot ēst vai izcūkāt ēdienu nozīmē muļķīgā veidā iznīcināt dzīvo radību.
Deisa 2 Piekrītu, ka bērniem ir jāuzliek adekvāta porcija, lai tā tiktu apēsta. Bet ir tomēr daudz bērneļu, kas ir izlaisti - to neēdīšu šito neēdīšu a končas un čipsus ēdīšu. Nu tas arī neiet krastā un savus bērnus audzināju tā, ka ir sev atbilstošā lieluma porcija jāapēd. Un neies krastā, ka salāti tiks atstāti, jo, redz, negribās, vēders esot pilns. Porcija jāēd sabalansēti. Ja reiz salātus atstāj, jo vairs nelien, nākamreiz ar salātiem sāksim un tikai tad pārējo. Lai ēdiens nonāktu uz galda, daudz cilvēku ir strādājuši un izmest to ārā ir necieņa pret šo cilvēku darbu. Ja to tā pasniedz bērnam, tad viņš to neuztvers kā pliku un nesaprotamu pieklājības normu.
fargo
3
Deisa 22:20
patīkami lasīt saprāta vadītu balsi.
miglainaa_plava 1 Bet tas tiešām ir dīvaini , ja pieaudzis cilvēks nevar nomērīt, cik daudz varēs apēst. Vienīgais izņēmums, ja ēdiens ir negaršīgs, un jā, tas ir nepieklājīgi atstāt, bet kaut kā maigi jāpasaka, ka dikti negaršīgs. Bet tā vienkārši bez iemesla atstāt vienu kumosiņu ir ņirgāšanās par ēdienu. Par bērniem nemācēšu teikt.
av2
1
Desisa ir vissu jau pateikusi. :)
Savaa beerniibaa man nekad nespieda izeest vissu sskkiivi, bet es dziivoju laukos, un pats paliidzeeju vecaakiem audzeet to, ko lika uz galda. Un man lloti garssooja, ja kas. Un skolaa, kaa likums , pilseetnieki bija tie, kas knneegaajaas pa sskkiivjiem, kaa taadi siveeni. Tikai fizkuultuuraa vijaa baali vargulli.
lilly77 Uz šodienu ētikas normas un galda kultūra ir nedaudz mainījusies. Es domāju, ka vairs nav tik strikti jāpieturas pie vecajām normām un ieradumiem. Restorānos... nākamās atbildes
Atbildes 1 līdz 20 (kopā 23) | nākamās >> |