Kā panākt, lai speķa pīrādziņi ilgāk būtu svaigi, nepaliktu sausi?

Esat tik laipni un padalaties zināšānās pīrāgu lietās. Pēc tradicionālajām receptēm cepot pīrāgi jau otrā dienā ir sausi un zaudējuši savu ``pievilcību``. Nojaušu, ka ``palīdzēt`` varētu vairāk taukvielas, bet tās šķiet apgrūtina mīklas uzrūgšanu? Receptēs min miltu izsijāšanu, ko ``mistisku`` dod šī operācija?

fantaazija  1   Es pēc izcepšanas vēl siltus lieku polietilēna maisiņā.

JurisK  2 1 Vairaak taukvielu un, lai irdenaaki, vajagot kartupelju miltus jaukt. Vispaar jaacep ar sviesta miiklu, ja grib lai paliek miiksti un irdeni. Tas no noveerojumiem gan tikai, ne personiigaa pieredze:)

Ezjule  1 3 Es pīrāgus pēc cepšanas salieku māla bļodā kuru sasedzu ar lina dvielīti; Miltu sijāšana vajadzīga lai miltiem pievadītu papildus gaisu-tad mīkla labāk uzrūgst. Tā darīja mana vecmamma un mamma arī (gan jau zināja ko dara...)

MrSlevin      + krāsnī vajag ielikt krūzi ar ūdeni un tas arī palīdz.

1ivita  1 6 Kādreiz cepu pēc parastās receptes un bija cieti jau otrā dienā.Tagad cepu pēc šādas receptes:
1 glāzepiena
3 gl.miltu
50 gr rauga
150 gr margarīna
3-4 ēd. karotes eļļas
1/2 tējk.sāls
1,5-2 ēd.k. cukura
Uzsilda pienu,pievieno,sāli,cukuru,raugu,izkausētu margarīnu.Ber klāt miltus pa daļām un pa daļām pievieno eļļu.Gatavo mīklu uz 1/2 stundu ieliek ledusskapī.Pēc tam izveltnē,griež trīsstūrīšos,uzliek vēlamo pildījumu un satin.Pārsmērē ar olu un cep.Mīksti ir vēl trešā dienā.Labu apetīti!

Uinaars1971      Svaigi vispār ilgi neglabāsies- tos apēdīs, tā ka, lai svētkiem pietiek, jācep vien pēc vecās metodes... (iz sīkstuļa gudrības grāmatas)

adatinja  1   Siltumā raudzējot mīklu taukums netraucē, taisot pīrādziņus, tos nesaplacina, bet lai paliek vieta dieviņam, nekādā gadījumā nepievieno mīklai olas, tas tiešām cietina pīrādziņu.

Elizabete1957    2 neredzu šeit ne kādu problēmu :)) parasti jau pīrādziņi ir tik garšīģi ka tiek visi apēsti, bet ja paliek pāri tiek iedoti ciemiņiem līdzi... citreiz cepju speciāl vairāk, tad kad atdziest lieku celofāna maisiņā un ledusskapī un tad kad gribas var uzsildīt elektro vai mikroviļņu krāsnītē...sanāk kā tikko uzcepti...pat garšīgāki, jo ar garoziņu :)) ........to parasti arī iesaku ciemiņiem, kuriem tiek dots līdzi :))

nektariine  1 3 Tauku vietā lietojot eļļu, būs ilgāk mīksti.

Jessie  1 2 Miklai klat japielej nedaudz ella.

senga  1 2 Vajag mīkai pievienot elļu nedaudz..

wildnature  2   vel viens knifs - jācep 200 grādos, jo cepot zemākos tie pārlieku izkalst

Just_      Kad plāti ar pīrāgiem izņem no krāsns, paķer no ledusskapja sviesta gabalu un ātri, ātri pārsmērē pīrāgu muguriņas. Sviests acumirklī, protams, izkūst, bet pīrāgs ir mīkstāks. Pīrāgus karstus bļodā pārsedz ar dvielīti un patur kādu laiku. Tā dara mana tante, un viņas pīrāgi tiešām ir mīksti vairākas dienas.

pupsix      Piekriitu Elizabetei1957! Es arii piirādziņus lieku mikrenē un beigās garšo kā nesen uzcepti... ;)

simba_15  1 1 Manuprāt, svarīgi 2 momenti - taukvielas mīklā (es arī leju eļļu) un miltu daudzums. Varbūt neieciklējies uz sastāvdaļu proporcijām pēc receptes. Milti mēdz būt dažādi - daži uzbriest vairāk, citi mazāk. Svarīgi lai mīkla nebūtu par cietu iemīcīta, mēģini uz izjūtām. Kad pīrādziņi salikti uz plāts, tos vēl nedaudz uzraudzēju, tad pārsmērēju ar olu un krāsnī iekšā.
1ivita - rauga mīklu ledusskapī??? Tai taču jāuzrūgst... ?
Domāju, ka Just variants ar pārsmērēšanu ar sviestu noteikti ir labs. Ar maizīti taču arī dara tā pat. Pamēģināšu:)
Par sijāšanu Ežule jau visu pateica.

lykke  1 1 piesper klāt tā vairāk kālija sorbātu un nātrija benzoātu - būs friši līdz nākamajiem ziemassvētkiem!

edora      Milti , piens , sviests , raugs , cukurs sāls - ilgi mīcu , uzraudzēju , pildu ar speķīti , sīpoliem , sarullēju , uzraudzēju un cepu . Pirms cepšanas pārziežu ar olu . Miltus nesijāju . Proporcijas nerakstu , jo nekad netaisu pēc receptes , bet pēc izjūtas , sviestu gan ņemu paciņu uz apm 700 gr miltu .

jauna_nianse  1   vēl bez šeit jau pieminētajiem padomiem, svarīgi, tūlīt pēc izņemšanas no krāsns, atstāt mirkli uz pannas un apsegt ar tīru linu dvieli, tad pīrāgi neizžūst par daudz. Arī bļodu, kurā pārliks, jāapsedz ar dvieli. Kad pirmie našķi noēsti un doma glabāt, tad pārlieku bļodā ar hermētisku vāku.
bet mana vecmāmiņa "atdzīvināja" pavisam sakaltušus pīrāgus tā- apslapināja ar ūdeni un cepeškrāsnī iekšā - ārā ņēma kā no jauna ceptus (tiesa, jāēd tūlīt).

minnka      Kad cepu gāzes plītī, tad man tie arī ātri sakalta, bet tagad man ir elektriskā un tājā ceptie nekalst. Droši vien svarīgs ir cepšanas ilgums un temperatūra. Gāzes plītī tā cepšanās nav tik vienmērīga un ir ilgāka.

Saksi    1 Mana ome izņemot pīragus no krāsns atstājo tos uz pannas, uzsmidzināja nedaudz ar ūdeni, līna dvieli un uz kādu laiciņu lika tiem "atpūsties".Es daru tā pat, visi ēd un slāvē.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu