Lasis

Lasis - jautājumi un diskusijas

Lasis lasītis (19)
Vai ir iespējams iegādāties nemākslīgo, īsto lasi?
Baltijas lasis, jo lielaaks, jo vairaak tajaa piesaarnjojuma. Pirms gadiem 10 vai nedaudz vairaak jau tas bija zinaams. Jebkuraa audzeetavaa audzeetais buus tiiraaks, jo dziivo krietni iisaaku laiku. Var mekleet Skotijas, Chiiles vai Fareeru salu lashus - starpiiba nebuus liela ar Norveegju lashiem. Pie tam - pirkt rudenii naarsta laika lashus - taa nu ir peedeejaa muljkjiiba - tos var tikai cept vai vaariit - galja siiksta un reti negarshiiga. Lashi naarsta laikaa neeed, taapeec taadi negarshiigi paliek. Baltijas juuras lasha galja ir nedaudz roziiga, ne tik sarkana kaa no audzeetavaam. Audzeetavaas galvenaa lashu paartikas sastaavdalja ir siikie juuras veeziishi - krili, kurus zvejo drausmiigos apmeeros, taadaa veidaa izniideejot valjus daudz efektiigaak par japaanju valju bendeem. Jo taa ir valju paartika.. No tiem tad ar sarkanaa kraasa, neviens vinjus iipashi nekraaso. Vieniigais iemesls, kaapeec neeest audzeetavu lashus - ja tu ciinies par valju aizsardziibu. domāju ,ka ne. Baltijas lašiem nārsts ir beidzies,visi pārējie ir audzēti audzētavās,kāda starpība kādās. mc2, skotu lasis Pirmkārt,īstu lasi nevar izaudzēt zivjaudzētavās /ar kombikormu/!
Otrkārt,īsta laša gaļa nav sarkanā krāsā-īsts ir pelēkā krāsā/!
Visdrošāk īstu lasi var nopirkt no maluzveiniekiem,nārsta laikā-pat Rīgā Centrāltirgū tikai vienā vietā šad tad viens vīrietis oficiāli tirgo īstos Latvijas lašus-nekrāsotus!
Baltijas jūras lašus uzturā lietot drīkst ļoti ierobežoti ··· Lasis: Lasis lasītis lasīt visu diskusiju (19 atbildes) –»
Kā taisa laša rolmopšus (marinēts lasis)? (7)
Armijas laikos čomam no Limbažu puses senči zvejnieki atsūtīja paciņu, kurā bija arī līdz tam man neredzēta lieta- marinēts lasis. Tas bij dasis fantastiš!... Diemžēl pašam nekad tāds nesanāk,.goglis ar klusē,.. un nav ...
Lasi šādi necūkāju, bet ļoti līdzīga no zvejniekiem dabūta recepte aplam ģeld vimbām (un iznīdē sīkās asakas!):
1. Apsālīt gabaliņos sagriezto zivi ar pliku rupjo sāli - bez jebkādiem cukuriem! Uz diennakti ielikt vēsumā zem sloga.
2. Uzvārīt nesāļu marinādi (vot te parādās cukurs!) pēc savas garšas, verdošu pārliet sašeibotiem sīpoļiem. Atstāt līdz rītam, lai atdziest. Iesaku paeksperimentēt ar sinepju sēkliņām, mārrutka sakni, ingveru un dillēm/ķimenēm. Ja patīk ķilavu garša, var arī lietot lauru lapas, piparus un kreicnagliņas. Marinādei jābūt niknākai, kā gribētos sagaršot gala produktā. No pipariem lietoju čili, savukārt vismaz pusi etiķa aizvietotu ar balto skābuļvīnu. Var pažākstīties ar citronu un laima sulu, lai gan, manuprāt, mārrutks ar lasi sader labāk.
3. Nākamajā dienā saliek traukā kārtām zivi un iemarinētos sīpolus, pārlej ar atdzesēto auksto marinādi.
Ēdams pēc 2-24h, atkarībā no gabaliņu/šķēlīšu biezuma.
Sāc ar to, ka nopērc svaigu lasi no zvejniekiem, nevis dažus mēnešus saldētu no Rimi No lasha neesmu taisiijis, bet gan no cita lashveidiigaa - siigas. Saliek traukaa videeji lielus gabalinjus ar garshvielaam, saali peec garshas labaak pievienot marinaadei. Uztaisa marinaadi - saals pret cukuru apm.2:1, karstai pievieno etikji, un karstu lej zivij virsuu. Peec dienas, max divaam eedams. Jo plaanaaki gabalinji, jo aatraak iemarineesies - tur nu jaapaeksperimentee, bet apm. 1.5 -2cm vajadzeetu buut labiem diezgan. Taa pat var marineet arii svaigas renjgjes, principaa jebkuru treknaaku zivi. Klasiskā marināde- cukurs, sāls (2:1), etiķis (var jebkuru, arī ābolu, vīnogu, u.c., ja labāk garšo), lauru lapas, pipari, garšvielas pēc gaumes(krustnagliņas, kanēlis un citi liberiņi), ripiņās sagriezti sīpoli, ūdens. Visu to uzvārīt un pavārīt kādas 3 min. un pārliet ar to lasi un atstāt uz kādu stundu ledusskapī. Var jau būt vēl visādi varianti, bet to ir daudz un dažādi, nogursi rakstīdams un nav ne jausmas, kurš Tavā gadījumā bijis tas pareizais. Rimi nepārdod saldētus lašus - tie ir atdzesēti ledū, ja viss godīgi, tad ne vecāki par 2 nedēļām. Latvijā lašus faktiski vairs nezvejo, ja neskaita nārstiniekus un pēcnārsta - tieši pēcnārsta laši tagad būs nopērkami kā vietejie ekoloģiski tīrie - reti sīksti un bezgaršīgi. Varbūt ar ekoloģiskāki, nekā makslīgi audzētie, toties ēdami tikai ceptā vai varītā veidā, nu vēl marinēti. ··· Lasis: Kā taisa laša rolmopšus ... lasīt visu diskusiju (7 atbildes) –»
Pārsālīts lasis (25)
Kkādā veidā lasis sanācis dikti sāļs, kā labot zituāciju, vai būs citi ieteikumi izņemot izmest ārā?
Nopērc svaigu lasi, daudzums atkarīgs no pārsālījuma pakāpes, abus sagriez tā smalkāk un sakrauj traukā pamīšus. Pēc dienas vai divām aicini oHo padomdevējus uz degustāciju. Domāju ka notiesās visu pa tīro :) uzvāri makaronus, tad uz pannas apcepini šo pārsālīto brīnumu lasi kopā ar sīpoliem, tad piegāz saldo krējumu un pasautē nedaudz. Pēc tam to laša mērci gāz klāt makaroniem un visu samaisi. Iznāks kaut kas līdzīgs portugāļu bakaļau. Nu, atšķirība būs tāda, ka tavs ēdiens būs garšīgs un ēdams, bet portugāļu bakaļau ēd tikai nezinīši-tūristi vai vietējie maitēdāji. Savaari zupinju,tikai vairs saali neliec... Labot situāciju šajā gadījumā ir kaut kas no operas mazgātie salāti :D Es parasti sālu rupjā sāls un cukura maisījumā apm līdz 4h. Būtībā, kad sāls ir slapš, tad beidzu to procesu un zem krāna gabalu noskaloju, nosusinu.
Parsālīts vairs nav garšīgs arī cepts, ja nu vienīgi zupā...
··· Lasis: Pārsālīts lasis lasīt visu diskusiju (25 atbildes) –»
Meklēju Stroha (Stroka) tango, romanes-muziku (3)
meklēju Stroha tango,romanes-muziku,-šovakar Ziemeļblāzmā bija koncerts,kaut kad bija filma par Strohu.Negribējās vienai nesties cauri pilsētai . Google dod specifisko instrumentu un muziķus ,kas ar to spēlē tango,bet tie nav ...
Acīmredzot, domāts Oskars Stroks. YouTubē ieklabini meklētājā Оскар Строк vai Oscar Strok. Vēl viena ļoti pazīstama dziesma, kuras mūziku, ļoti ticami, ir sacerējis Stroks, ir slavenā "Murka", tikai oriģināltekstā tā bija romantiska, nevis "blatnaja" dziesma. http://www.youtube.com/watch?v=xXpPvCuxbCs-"Чёрные Глаза"

http://www.youtube.com/watch?v=PnsK4USZtIA&list=RDxXpPvCuxbCs-Танго Скажите,почему

http://www.youtube.com/watch?v=CD1Ylvehb5o&list=RDeJcM-2Tz8dU-синяя рапсодия
un vel,un vel,un vel.
··· Lasis: Meklēju Stroha (Stroka) tango, ... lasīt visu diskusiju (3 atbildes) –»
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu