Ko gatavot no Kizila ogām?
šogad daudz ogu kizila krūmā,bet maz informācijas ko ar viņām darīt
Karmensita
1
4
Katrai labai mājsaimniecei krājumos ir burciņa kizila ogu kompota, ievārījuma vai džema. Kizila ogām, kuru sastāvā ir daudz vitamīnu, ir patīkami skābena garša un smarža, kuru sajutīsiet kilometriem tālu. Kizils ir savvaļas augs, kura ogas ir divās krāsās - sarkanas un dzeltenas.
Kaukāzā tās parasti ir sarkanas, un, ja var ticēt medniekiem, tās ir ļoti noderīgas, gatavojot putnu gaļu. Saldskābā garša īpaši labi sader ar ēdieniem no zoss vai pīles. Vispopulārākais šī veida ēdiens ir pīle ar kizila ogām. Izbaudiet šo īpašo, zemāk piedāvāto recepti:
Piepildiet katlu ar ūdeni un uz nelielas uguns lieciet tajā vārīties plāni sagrieztu pīles gaļu. Vārīšanās laikā nosmeliet putas. Pievienojiet 500 g sagriezta sīpola, 3 zariņus pētersīļu un koriandra, uzberiet nedaudz sāls un pievienojiet krūzi kizila ogu bez kauliņiem. Tas zupai piešķir pilnīgi jaunu garšu, kuru jūs iemīlēsiet.
Piedāvājam vēl vienu vieglu un garšīgu kizila ogu recepti - kizila mērci.
Vārītā ūdenī iemetiet pāris kizila ogas, 3-4 daiviņas ķiploka, nedaudz maltu sarkano piparu, smalki sagrieztas dilles un seleriju un atstājiet uz 10 minūtēm. Nokāsiet šķidrumu un pieberiet tam nedaudz sāls, 1 tējkaroti etiķa, 1 tējkaroti cukura, uzvāriet, salejiet burkās un aizvākojiet. Mērce īpaši labi sader ar mājputnu un zivju ēdieniem.
Karmensita https://gastroguide.borjomi.com/lv/eqspertis-rchevebi/view/64
Maribella15 1 4 Karmensita> Vai tamdēļ, ka neko nezinu par kizila ogām un tās nelietoju, neeesmu laba saimniece?! Muļķīgs apgalvojums! Ok - esmu laba saimniece savās mājās, bet neesmu mājsaimniece... :D
EIZHENIJA_FINKA 3 Kandžu. ( no jebkurām ogam, kas neaiziet smalkākā pielietojumā)
Pilskungs Kas tas par kizilu ?
dekadents 2 Latvija atrodas tādos platuma grādos, kur labi jūtas tikai ķērpji un plēsīgi lāči. Par kizilu te sasapņojusies... Pārcelies dzīvot kādus 2000km uz dienvidiem. Atcerēsies arī par ēdano kastaņu, valriekstu, aprikožu audzēšanu...
anis 1 3 Latvijā tas ir izplatīts ar vārdu grimonis. Valrieksti arī te ražo, par aprikozēm,persikiem nerunājot...
Mirdzina ļoti garšo kizils, kādreiz Kaukāzā vārījām tādu skābenu zapti, nezināju , ka te arī aug!
Zelta_Saule 1 Kizils pie mums Latvijā arī ļoti labi aug.
Karmensita
Gribēju kā labāk, sanāca kā parasti.
Pirmais mans ieraksts ir citāts no interneta dzīlēm "copy paste", noslinkoju, nesaliku pēdiņas, ļoti atvainojos!!!