Dažādu tautu virtuve

Rudens ir tas gadalaiks kad var palutināt savu māgu, visnotaļ radoši.. Tādēļ arī jautājums . Kāda pasaules virtuve jums visvairāk tīk?

Mavs (2014-10-19 13:42)      Kaukāzs, Vidusāzija.

LaskovijMerzavec (2014-10-19 13:46)      Thai un meksikāņu....

SaintSin (2014-10-19 13:51)      Viss kaut kas un daudz kur ir mēģināts, bet īsti garšīgi varu paēst tikai Latvijā...

boka (2014-10-19 13:52)      Rudens tad nu beidzot tiešām ir tas laiks,kad var pievērsties sautētiem,skābiem kāpostiem./nu kas?kas var būt labāks par šo?/;)

Samila (2014-10-19 14:06)      mana pasaules virtuve ir vislabākā ;) nedaudz veģetāra ar čilli, labu vīnu un siltu ābolkūku vaniljas mērcē...

šā rudens atklājums: asā ķirbju biezeņzupa ar saldo krējumu un baravikām! saldajā - cidoniju uzpūtenis un brūkleņu vīns.

Mavs (2014-10-19 14:23)      Nu Kaukāzs un Vidusāzija - tas nav tikai cepta gaļa un šašliki.
Vidusāzijā pamatā ir divi ēdienu gatavošanas veidi (laikam jau aiz nabadzībs) - mangāls un kazans.
Mangāls - tas ir viss tas, ko pie mums sauc par šašliku.
Savukārt kazans (paliels čuguna katls, attāls radinieks pie mums pazīstamajam "tūristu katliņam") paver daudz plašākas iespējas. Tā ir gan sautēšana, gan vārīšana, gan vēl visādi interesanti procesi.
Protams, cūkas gaļa šajā reģionā īpaši netiek akceptēta, tās vietā - jērs, vista, reizēm liellops. Daudz dārzeņu, rīsu. Un arī eļļas (dietologi un veselīga uztura fani var iet slīcināties)/
Ļoti daudz specifisku garšvielu, kuras pa lielākai daļai šobrīd Rīgā ir dabonamas. Zira, kindza, tkemali, koriandrs, čeremša. Problēmas ir Rīgā dabūt to, ko sauc par "kurdjuk" - speciālas jēru sugas astes un pakaļas hibrīds, kas tiek izmantots kā taukviela. Latvijā neesmu redzējis, nākas iztikt ar parasto eļļu. Ak, jā - ar "parasto", ko Maximās uz akciju tirgi, nekas nesanāks. To var liet vecu žiguļu motorā, priekš ēdienu gatavošanas vajadzēs vismaz labu olīveļļu.
Stāsti, ka Vidusāzijas un Kaukāza ēdieni ir ļoti asi - ir pārspīlējums, ir arī "mierīgi" ēdieni.
Savukārt konditorija, saldie ēdieni šajā pasaules daļā praktiski nav pazīstami, tie jāmeklē Ēģiptē, Irānā, Turcijā.
Populārākie Vidusāzijas ēdieni - plovs (simtiem variāciju, ieskaitot saldos un veģetāros), basma, dolma, šurpa, dažādi kebabi.

A šeit variet redzēt lielāko Vidusāzijas ēdienu speciālistu : http://www.youtube.com/watch?v=MtecJ67vfq0

vilks28 (2014-10-19 14:28)      Čigānu.

Samila (2014-10-19 14:29)      vsop

itāļu virtuve mana iecienītākā! tādēļ laikam man daudz kas pa pusei itāliski, spāniski grieķisks...

princesemelna (2014-10-19 14:41)      Vislabākās garšas bija bērnībā ,tas ,ko gatavoja vecmāmiņa ...cepelīni,baltais sviests ar svaigi vārītiem kartupeļiem,kartupeļu pankūkas un ievārījums no pašu salasītām brūklenēm....
Tagad ir būts daudzās zemēs ,nomēģināti itāļu ,spāņu, ungāru,poļu ,lietuviešu,čehu,ukraiņu,krievu u.c.ēdieni un dzērieni ,nekādu īpašu sajūsmu neizraisa...ja nu vienīgi vīns no ungāru pagraba ...secinājums...mana pasaules virtuve bija vecmāmiņas virtuve...

adelheide (2014-10-19 14:51)      Itāļu virtuve ideāla vasarai, bet rudenī (vējainā, lietainā laikā) prasās kas asāks. Patīk eksperimentēt, bet galvenie rudens favorīti - gulašu zupa(ungāru, bulgāru,.. - nezinu, kurā no tām virtuvēm izvārīja vispirms), dažādi sakņu sautējumi ar asākām piedevām un karstais ābolu-karameļu pīrāgs.
Nekad neesmu dzelžaini pieturējusies pie konkrētas receptes. Vienmēr var paņemt kādu labu pieredzi un pielāgot savai gaumei. :)

marekst (2014-10-19 15:12)      rudens/ziema tiešām ir zupu laiks, arī cepeškrāsnī gatavotie ēdieni kā reiz noder ne tikai lai palutinātu garšas kārpiņas bet arī lai sasildītos, radītu siltuma sajūtu mājās .. kaut kādiem Itāļiem nav ziemā īpaši jāsalst, sevis sildīšanai nevajag enerģiju, attiecīgi dažādībai var skatīties uz zviedru/somu tradicionālajām receptēm

Eleste (2014-10-19 15:47)      Atkarībā no noskaņojuma un tieksmes pēc asuma - itāļu, latviešu (kad gribas ko sātīgu, treknu) - meksikāņu vai thai (kad gribas izteiktākas garšas un pilošu degunu :D).

leone (2014-10-19 16:24)      Labprāt nogaršoju citu valstu un tautu kulinārijas brīnumus,taču vienmēr priecājos atgriezties(pēc ceļojuma vai eksotiskām pusdienām) pie tradicionālā vietējā ēdiena.Jāatzīst gan,ka arī vietējā "virtuve" ietekmējusies no kaimiņu,iebraucēju un iebrucēju kulinārijas.Taču bērnības garša pāri visam!

Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu