Dažādu tautu virtuve
Rudens ir tas gadalaiks kad var palutināt savu māgu, visnotaļ radoši.. Tādēļ arī jautājums . Kāda pasaules virtuve jums visvairāk tīk?Mavs (2014-10-19 13:42) Kaukāzs, Vidusāzija.
v_s_o_p (2014-10-19 13:43) Teiksim itāļu virtuve, lai kā to centies īstenot milānas trendu sanāk flotes makaroni ar pesto/kečupu vai bez tās, franču pamatā perversība, friču kāposti un desas fui, kā arī čehu knedliki, pūdēta skandināvu zivs arī perverss pasākums
LaskovijMerzavec (2014-10-19 13:46) Thai un meksikāņu....
SaintSin (2014-10-19 13:51) Viss kaut kas un daudz kur ir mēģināts, bet īsti garšīgi varu paēst tikai Latvijā...
boka (2014-10-19 13:52) Rudens tad nu beidzot tiešām ir tas laiks,kad var pievērsties sautētiem,skābiem kāpostiem./nu kas?kas var būt labāks par šo?/;)
v_s_o_p (2014-10-19 14:01) kāpostu šķovējums ar kūpinājumiem..cūku ādiņu.. labi gan.. novārīts kartupelis "saaudze" pasākumu:DD
v_s_o_p (2014-10-19 14:04) Kaukazs, Āzija.. Piekrītu, uz uguns gatavotie gaļas ēdieni gana gardi
Samila (2014-10-19 14:06)
mana pasaules virtuve ir vislabākā ;) nedaudz veģetāra ar čilli, labu vīnu un siltu ābolkūku vaniljas mērcē...
šā rudens atklājums: asā ķirbju biezeņzupa ar saldo krējumu un baravikām! saldajā - cidoniju uzpūtenis un brūkleņu vīns.
v_s_o_p (2014-10-19 14:21) Samila -- starp citu, jā.. Ītāļu virtuve varētu būtu krietni interesantāka ja malto gaļu nomainītu ar bekām vai arī tevis minētiem dārzeņiem..
Mavs (2014-10-19 14:23)
Nu Kaukāzs un Vidusāzija - tas nav tikai cepta gaļa un šašliki.
Vidusāzijā pamatā ir divi ēdienu gatavošanas veidi (laikam jau aiz nabadzībs) - mangāls un kazans.
Mangāls - tas ir viss tas, ko pie mums sauc par šašliku.
Savukārt kazans (paliels čuguna katls, attāls radinieks pie mums pazīstamajam "tūristu katliņam") paver daudz plašākas iespējas. Tā ir gan sautēšana, gan vārīšana, gan vēl visādi interesanti procesi.
Protams, cūkas gaļa šajā reģionā īpaši netiek akceptēta, tās vietā - jērs, vista, reizēm liellops. Daudz dārzeņu, rīsu. Un arī eļļas (dietologi un veselīga uztura fani var iet slīcināties)/
Ļoti daudz specifisku garšvielu, kuras pa lielākai daļai šobrīd Rīgā ir dabonamas. Zira, kindza, tkemali, koriandrs, čeremša. Problēmas ir Rīgā dabūt to, ko sauc par "kurdjuk" - speciālas jēru sugas astes un pakaļas hibrīds, kas tiek izmantots kā taukviela. Latvijā neesmu redzējis, nākas iztikt ar parasto eļļu. Ak, jā - ar "parasto", ko Maximās uz akciju tirgi, nekas nesanāks. To var liet vecu žiguļu motorā, priekš ēdienu gatavošanas vajadzēs vismaz labu olīveļļu.
Stāsti, ka Vidusāzijas un Kaukāza ēdieni ir ļoti asi - ir pārspīlējums, ir arī "mierīgi" ēdieni.
Savukārt konditorija, saldie ēdieni šajā pasaules daļā praktiski nav pazīstami, tie jāmeklē Ēģiptē, Irānā, Turcijā.
Populārākie Vidusāzijas ēdieni - plovs (simtiem variāciju, ieskaitot saldos un veģetāros), basma, dolma, šurpa, dažādi kebabi.
A šeit variet redzēt lielāko Vidusāzijas ēdienu speciālistu : http://www.youtube.com/watch?v=MtecJ67vfq0
vilks28 (2014-10-19 14:28) Čigānu.
Samila (2014-10-19 14:29)
vsop
itāļu virtuve mana iecienītākā! tādēļ laikam man daudz kas pa pusei itāliski, spāniski grieķisks...
princesemelna (2014-10-19 14:41)
Vislabākās garšas bija bērnībā ,tas ,ko gatavoja vecmāmiņa ...cepelīni,baltais sviests ar svaigi vārītiem kartupeļiem,kartupeļu pankūkas un ievārījums no pašu salasītām brūklenēm....
Tagad ir būts daudzās zemēs ,nomēģināti itāļu ,spāņu, ungāru,poļu ,lietuviešu,čehu,ukraiņu,krievu u.c.ēdieni un dzērieni ,nekādu īpašu sajūsmu neizraisa...ja nu vienīgi vīns no ungāru pagraba ...secinājums...mana pasaules virtuve bija vecmāmiņas virtuve...
adelheide (2014-10-19 14:51)
Itāļu virtuve ideāla vasarai, bet rudenī (vējainā, lietainā laikā) prasās kas asāks. Patīk eksperimentēt, bet galvenie rudens favorīti - gulašu zupa(ungāru, bulgāru,.. - nezinu, kurā no tām virtuvēm izvārīja vispirms), dažādi sakņu sautējumi ar asākām piedevām un karstais ābolu-karameļu pīrāgs.
Nekad neesmu dzelžaini pieturējusies pie konkrētas receptes. Vienmēr var paņemt kādu labu pieredzi un pielāgot savai gaumei. :)
v_s_o_p (2014-10-19 15:04) Ar tiem cepelīniem ir zināms stāsts.. no 90 gadu sākuma, respektīvi neatkarības stāšanas laikiem.. Viesojos reiz Viļņā, kādā leišu 3 bērnu ģimenē .. Tika pastāstīts galvenais cepelīnu pagatavošanas noslēpums, ēdiena pagatavošanai tika iesaistīti arī visi viesi kurš mal gaļu kurš mizo tupeņus voobsčem pagatavošanas procesā tika iesaistīti visi. Visnotaļ sarežģīts ēdiens:DD
v_s_o_p (2014-10-19 15:06) adelheide-->jaunlops ar papriku, čili, tomātun un kartupeli.. jā~!
marekst (2014-10-19 15:12) rudens/ziema tiešām ir zupu laiks, arī cepeškrāsnī gatavotie ēdieni kā reiz noder ne tikai lai palutinātu garšas kārpiņas bet arī lai sasildītos, radītu siltuma sajūtu mājās .. kaut kādiem Itāļiem nav ziemā īpaši jāsalst, sevis sildīšanai nevajag enerģiju, attiecīgi dažādībai var skatīties uz zviedru/somu tradicionālajām receptēm
Eleste (2014-10-19 15:47) Atkarībā no noskaņojuma un tieksmes pēc asuma - itāļu, latviešu (kad gribas ko sātīgu, treknu) - meksikāņu vai thai (kad gribas izteiktākas garšas un pilošu degunu :D).
leone (2014-10-19 16:24) Labprāt nogaršoju citu valstu un tautu kulinārijas brīnumus,taču vienmēr priecājos atgriezties(pēc ceļojuma vai eksotiskām pusdienām) pie tradicionālā vietējā ēdiena.Jāatzīst gan,ka arī vietējā "virtuve" ietekmējusies no kaimiņu,iebraucēju un iebrucēju kulinārijas.Taču bērnības garša pāri visam!
v_s_o_p (2014-10-19 17:07) Trūcības Leone.. Ienāci šai pasaulē zināmā trūcība.. kā sakvojaža kā zināms bagažnieks.. lai radītu trūcību un no tā arī pārtikt.. Trūcība ir latvju sindroms ne jau pakāpiens.. trūcība ka pašpazemošanās forma
miers2(2014-10-19 17:12) barība paliek barība - kāda starpība?? reizēm pretīgāka - ar ķiplokiem un sarkanajiem pipariem, reizēm gardāka - ar nepiededzinātu gaļu un dārzeņiem..makaronus... nākamās atbildes
Atbildes 1 līdz 20 (kopā 27) | nākamās >> |