Ko darīt ar tomātu ražu?
Ko darīt ar tomātu ražu? Ko darīt ar plīsušajiem tomātiem? Pasta viena lieta. Otra lieta.. Bet tas pie nosacījuma ka ir lauka plītiņa un liela tilpuma katls. Tātad, tomātus atbrīvojam no mizas izmantojot verdoša ūdens tehnoloģiju, pārgriežam 4. daļas un sametam uz plīts stāvošā katlā(man tāds ir no sen - senajiem laikiem ~30l.).. Nepārtraukti metam pagali un varām šo substanci 5-6 stundas. Tad saliekam burkas un izvietojam pagrabā.. Neesmu pārlecināts par to, ka vispirms burkas būtu jāsterilizē Ldulla_pauline (2011-08-19 23:33) 2 Baigais chakars. Kuram gan muuslaikos ir laiks tik garas stundas pie pechkas staaveet? Es sablendereeju, tad caur sietinju izlaizhu, saali klaat uzvaaru un pudelees. Sula izcila.
Giga1970 (2011-08-20 08:25) Plīsušos sulā. A tā, lielāko daļu - savā sulā: noņem miziņu, sagriež biezās šķēēs un saliek tik blīvi burciņā,a suls veidojas virsū(pa starpu mau sālīti, pipariņu,, baziliku un ķiplociņu apakšā), tad katlā burkas iekšā un iztur 10 min. 80*.
Marija_Anna (2011-08-20 09:54) 2 1 Tā kā pagraba nav , bet tikai ledusskapis , tad kvantitātes vietā ņemu kvalitāti. No dažādām receptēm pa pāris burkām - adžika , salāti ar viskautko , lečo, želejas ... Katru gadu kaut ko jaunu , krievu saitos parasti ir īstas brīnumreceptes :)
spriganaa (2011-08-20 10:56) 1 Es daru vienkāršāk. Tomātus - ar visu mizu ( nu nepatīk man ķēpāties!) izlaižu caur kartupeļu rīvi, katlā iekšā un vāru kādu stundu vai vāru līdz apnīk. Uz gāzes plīts.( jo ilgāk vāra, jo biezāks sanāk) Sāli, ķiplokus, piparus, ja ir- papriku, klāt lieku pēc garšas. Nekādu cukuru, nekādu etiķi. Burkā iekšā un uz pagrabu. Ziemā laba piedeva zupām, mērcēm, plovam vai tāpat pašņakarēties. Rīvējot miza sapluinās samērā smalki un ja kas - var jau arī izspļaut ārā. :))
spriganaa (2011-08-20 11:02) 7 Vēl viens labs variants. Tomātus sagriež apmēram 1, 1,5 cm biezās šķēlēs un kārto burkās, stingri piespiežot. Orģinālajā receptē neprasās, bet es uz 0,5 l burku pievienoju naža galu sāls un mazu diļļu zariņu. Burkas aizvāko un liek pasterizēt 15-20 min, līdz burka piepildās ar sulu un tomāti nedaudz mainījuši krāsu. Daļa sulas jau būs radusies, kārtojot burkā. Ziemā lieto kā svaigus tomātus ar krējumu ( labāka garšā, kā tanī brīdī veikalā pirktajiem) vai arī izmanto kā piedevu zupām un mērcēm.
selavi_5 (2011-08-20 11:11) 1 1 Spriganās receptē (tomāti šķēlēs) es lieku tējkaroti sāls (strīķētu). Ziemā pielieku sīpolus un krējumu - nu supper pie kartupeļiem...
auane (2011-08-20 11:37) man patīk miltainus,nu vismaz gaļīgus tomātus sagriest šķēlēs un vienā kārtā uz paplātītēm sasaldēt,ziema-izņem un kamēr gatavojas brokastīm viņi ir tādi jau nedaudz atlaidušies-uz sviestmaizes ļoti labi,metode ātra
v_s_o_p (2011-08-20 15:20) spriganaa --> Recepte Nr.2. Vai tomātus griezt 1,5 cm rimbulīšos? Pareizu sapratu? Vai pagrabā nebojājās?
edmunds (2011-08-20 18:48)
vai tu tomaatmaizeem domaatajiem tomaatiem arii mizu novelc?
tomaatus sagriezj ar visu mizu apm 1x1x1 cm gabalinjos un vaara katlaa kopaa ar ko vien sirds kaaro. tad karstu sapilda tiiraas burkaas, burkas apsedz ar segu lai kaadas 6h siltums turas, tad ljauj atdzist, un uz pagrabu.
cirteejs (2011-08-21 09:39) 1 1 Sīki sagriezt-salikt kastītēs un saldētavā iekšā!
arnisb (2011-08-26 22:33) 1 A šitais šķēlīšu variants tiešām izklausās labais! Es ta visu laiku sulu taisu, sagraizu tomātus katlā, pavāru kad mīksti sablendēju, tad caur sietiņu lai nebūtu nekādu piemaisījumu klāt, vēl reiz uzvāru, pielieku sāli garšai un pildu burkās, vākus virsū un uz pagrabu prom kad atdziest. Glabājas arī vēsumā labi.
ligaa (2011-08-27 10:03) burkas obligāti jasterelizē.vēl var sagriezt kubiņos un sasaldet ;glabāt saldētavā
SANDRUKS44 (2011-08-29 09:28) Noblanšē,noņem mizu un sagriež kubikos(ja pārāk gatavi tad vienkārši sagraizu) vajag 3,5 kg 5 minūtes vāra tad ņem kubikos sagrieztus sīpolus(1kg)un pievieno tomātiem+350 gr cukuru+3,5 karotes sāli+1,5 tējkarotes melnos maltos piparus+2 ēdamkarotes 9% etiķi...vāra vēl 5 min. un verdošus burkās.(nav jāpastarizē) Lietoju pie gaļām tomātu mērces vietā-ļoti garšīgi-pamēģiniet
Tomatu pastas pagatavosana majas apstaklos (ja ir liela tomatu raza) (14)
Saule kaltetu tomatu uzglabasana (2)
Tomatu sula (9)