Bērnības našķi?

Šodien atcerējos, cik ļoti bērnībā garšoja "Jūras akmentiņi", Monpansjē ledenītes, kvass un vecmammas gogelis - mogelis. Manuprāt, šis lietainais un vējainais vakars noder, lai atcerētos, kaut ko patīkamu no senākiem gadiem.

LaskovijMerzavec  2 6 Kādēl prāts janodarbina ar lietām, kuras vairs nav? Pievērsies tam kas ir .... 2021-10-27 22:01

Chris1986  1 2 Baltās īrītes. Bet gan jau, ka arī šo tēmu antivaxeri pārvērtis par izgāztuvi 2021-10-27 22:14

jozolsen    12 Kondensētais piens pēc 2 stundu vārīšanas. Pirmās kožļenes!! Kaimiņu zemenes- vissaldākās, zaļie āboli visgaršigākie. Aboli- ´cukuriņš´, Antonovka ziemā no sienaugšas, Pepiņu sula..
Zamorskije frukti- mandarīni, banāni.. Ievārijuma putas, mannā biezputras kunkuļi, melleņu klimpu zupa, cepts govs piens.... Jaunībā Cubas cigarellas..
2021-10-27 22:17

SaintSin    4 Ir tāda lieta kā bērnības garša. Minētie saldumi nav manējie, lai gan... tādu monpansjē kā bija toreiz - par rubli kg, bet reizēm bija tikai 5 kapeikas, bet pārdevēja tomēr iesvēra tos 50 g :) Paldies viņām! :)
Bija kaut kāda tāfelīte ar zvēriņiem. Tā ir palikusi atmiņā :) Bet tā - bērnības garša ir tēja ar pienu kaut kāpēc :)
2021-10-27 22:17

jozolsen    2 īsts lauku cūkgaļas, speķa žavējums- augsti kūpināts, vismaz 48 + stundas, zaļās cūku pupas pākstīs ar īstu rūgušpienu.. Limonāde,,jaunībā Allažu ķimelis, Ābolu punšs 2021-10-27 22:24

lovemedo      Ehh, zivju pīradziņš+tomātu sula, buločkas pa 3. Kap. Tad vēl atceros Zasulaukā bija alus automāti pa 15kapeikām o,5kauss. Uz visu dzīvi ienīstu saldējumu Vēsma. Skrīveru limpene, un vēl feinā Stelpe bija krušons, bet to ar tagad var nopirkt. :) Un fonā skan Nina Hagen Band, vai Peter Schelling .... 2021-10-27 22:30

fargo    3 jā, jūras akmentiņi. bet tas gogelmogels, tas bija... kaut kas. nevis tas, ka negaršīgs, bet tas, ka liek dzert. KATRU. RĪTU. mani gaidīja gogelsmogels. tagad, es domātu, ka tas ir garšīgi, tad... nop. ceru izsprukt no mājas uz skolu, kas man nepatīk. bet tad no virtuves balss "andrej, nāc šurp..." un cilvēkā sabrūk puse no visiem bērnības sapņiem un cerībām. faaak. atkal tā šķidrā ola jādzer! par ko man tas? 2021-10-27 22:30

Ita  1 1 Visgaršīgākās delikateses bija sajūtās ietvertās. Vietas, kur daudz inteliģentu ļaužu kopā un tu baudi kafiju (mazliet) un atmosfēru (daudz). Operas kafe 3-4 gv
Vēl interesanta garša bija cigoriņu kafijai + baltmaizei ar sviestu (nezinu, vai mūsdienu švamme derēs. "Liepāja" jau noteikti ne.
Zupa+tolaiku baltmaize-atkal interesanta kombinācija.
Arī saldējums, sveramais, toreiz bija citāds (zāle zaļāka, sirdis atvērtākas, gremošana labāka utt)
Kulinārijā skaitās kičīgi pasniegt kontrastus. UK, piemēram, tāds ir sticky toffy pudding, kura karsto mērci bez saldējuma (jāpērk atsevišķi) neiesaka.
2021-10-27 22:34

fargo    1 jā, krušons un tomātu sula. un pusdienlaikā nopirkta redīsu bunte netālajā tirdziņā. cik maz laimei vajag cilvēkam, m? mazai laimītei. 2021-10-27 22:34

lovemedo    2 Ja un dživenes, Donalds, kura faņtikus varēja kolekcionēt. Te nesen Wrigley´s spearmint un Juicy fruit tāfelītes varēja nopirkt bet nav vairs.....:( 2021-10-27 22:35

SaintSin      Atcerējos vēl - gāzētais ūdens ar sīrupu (visa Rīga no dažām glāzēm dzēra plus iebraucēji :D ), un vēl - pepsītis dziesmusvētkos, vai arī pa ceļam Sēnītē, jo laukos jau to neatceros tirgojam. 2021-10-27 22:53

Anufrijs    2 Bulgāru konservi asorti, Igauņu želejzaptes no tūbiņām, medus no šūnām, saldējums Vēsma, kotlete "Baranka", skolā ķīselis ar pienu.. banāni reāli negaršoja.. 2021-10-27 22:55

Ita      Kādam no bada murgi rādās 2021-10-27 23:16

AivarsN  2 5 Vecmāmiņa ļoti labi gatavoja. Ļoti izlutināja līdz ar to. Taču šo to no tā laika kārumiem, vēl šodien var pagatavot pats, par cik veikalā nopirkt nevar. Gotiņas paša vārītas, labāk garšoja gan toreiz, gan tagad. Rūgušpiens ar cukuru un kanēli, garšo tāpat kā bērnībā. Arī rīvēti svaigi burkāni ar cukuru un magonēm. Saldējumu bērnībā nebija jēgas gatavot, jo nopērkamais plombīrs ar rozīnēm, vai Eskimos bija nepārspējami. Taču tagad, kad īstā saldējuma vietā piedāvā vienīgi piena rūpniecības atkritumus, garajos vakaros ir vērts paeksperimentēt. Maize jau arī tagad zem katras kritikas. Bet nevar jau spēt viens pats, pilnīgi visu sev sarūpēt. Arī bērnībā iemīļotās ābolu šķirnes vēl dārzā aug. Zemeņu ničneri pirms pāris gadiem laimējās dabūt un iestādīt no jauna. Konfektes un saldumi toreiz bija tikai no dabīgām izejvielām un ļoti garšīgi. Baltie īrisi vienīgie bija deficīts. Jūras kāpostu un ābolu, ja nemaldos. No konditorejas Vecrīgas un pildītās vafeļu trubiņas. Tagad krutka, nebēdu. Kvass no mucas, Krušons un Veselības dzēriens bija mīļākie. Tagad visas limonādes ir tik ļoti atšķaidītas!
Kas to visu vairs var atcerēties, kas tika toreiz baudīts. Ja Staļina laikā par receptūras neievērošanu, skaitījās valsts nodevējs un brauca uz Sibīriju, tad tagad to dēvē par veiksmīgu biznesu. Tur arī pārtikas kvalitātes atšķirības noslēpums.
2021-10-27 23:28

langstins    1 Doktordesa-no gaļas-piens-garšvielas=VISS! 2021-10-27 23:38

Gretta    2 Ēdamkarotē vārīts cukurgailis. Skābais krējums ar kakao un cukuru. Vecmāmiņa cepa sacepumu no sacietējušas baltmaizes, āboliem, sviesta un cukura, to ēdām ar pienu. 2021-10-27 23:59

CoCoSan    4 Štrunts par kārumiem. Aivars beidzot par sakarīgi runā par tēmu!!!!! 2021-10-28 00:01

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Twitter Draugiem Facebook uz e-pastu
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu