Rūpnieciski ražoti saldumi
Cik veselīgi ir rūpnieciski ražoti saldumi, kam pievienotas dažādas E vielas un konservanti. Kāpēc tos ražojam savam vietējam tirgum ? Vai patiešām zem tā visa slēpjas bizness un ar to var nopelnīt? Vai tas ir tāpēc, lai lielveikalu plauktos iegultos kautkāda prece ? ...Korneelija1958 5 Ražo lai nopelnītu,lai vairāk nopelnītu ir jāliek lētākas izejvielas.Lētākās izejvielas ne vienmēr tās labākās.
neko
1
Lai preci būtu iespējams pārdot atbilstoši "patērētāju tiesību", veterinārajiem un citiem noteikumiem tai jābūt gana ilgam uzglabāšanas termiņam. Šī iemesla pēc dabīgu produkciju bez ķīmiskiem konservantiem vairums veikalu (īpaši jau lielveikali) vienkārši atsakās iepirkt.
Problēmas būtība - dabīga produkcija, tā ir standartiem neatbilstoša produkcija un ar tādu tirgotajam ātri vien var rasties problēmas.
eksim_braalis 1 Nu tak elementāri. Jo vairāk visādu s*du (lasi - E vielas, konservanti) tiek pievienoti produktam, jo garāks derīguma termiņš un jo lētākas produkta izmaksas. No vienas puses cilvēks (lasi - pircējs) ir saprātīga būtne un viņam būtu kritiski jāizvērtē, ko pirkt un ēst, no otras puses - kaut vai Latvijas mērogos skatoties - tā ir iedzīvotāju mazākā daļa, kas var atļauties pirkt produktus zemnieku tirdziņos un eko/bio veikalos, jo atšķirība cenā ir 2-3x.
jasmina33 Ko mēs tik nevarētu apēst un kādu cenu esam gatavi par to maksāt ?...
lasminaxxl
2
Man garšo brūnās vafeles un es viņas bieži pērku. Saprotu jau ka E nav labi, bet tāpat pērku.
Kas vispār vairs ir veselīgs ?
riks086
3
Visa Latvijas pārtikas ražošanas joma ir amorāls bizness - cita vārda neatrodu, kad esmu izlasījis uz etiķetēm sastāvus. Es vēl saprotu, ka dažādus E-mēslus pievieno mērcēm, sausajai pārtikai utt., bet kāpēc, piemēram, maizei, sieram vai žāvētai gaļai? Šie produkti gadsimtiem ilgi ir bijuši ražoti bez šādām piedevām. Un, ja runājam par gaļu, veikalos nopērkamā "žāvētā" gaļa patiesībā nemaz nav žāvēta - tas ir vēl vesels temats, par ko ražotāji runā ļoti negribīgi.
Protams, nauda nāk un ražotājiem par mūsu veselību nospļauties....
elmurcis
Ja grib kaut ko garšīgu UN veselībai mazkaitīgu (bez slēptiem faktoriem), nākas vien pašam darboties mājās. Jā, pārlieku liels cukura daudzums nu nemaz nav labi, bet katram sava vājība un galvenais jau zināt, kas ir labs/slikts. Pat slikts lēmums ir lēmums.
Un kūka no lauku olām, pilngraudu miltiem (puse gan jāliek parasto, lai nedrūp/nejūk) un cukura (klāt piemetot magones un kariju) sanāk garšīgāk un veselīgāk nekā jebkurš veikala "našķis". Bet bieži laiki, kad ir tā vēlme pēc našķa, galīgi nesakrīt ar iespējām.
jasmina33 1 Prātā uzvirmo bērnības atmiņas ar vecmāmiņas ceptajām pankūkām, zapti un svētdienu pīrādziņiem...varbūt tas viss mūsdienu steidzīgajam cilvēkam ir pārāk sarežģīts... un mēs izvēlamies ātrāko, bet neveselīgāko ceļu... ???
siltummilis
1
Degvīnā un cukurā nav ē-vielas bet tāpatās glabājas neierobežotu laiku.:).
saldumos jāskatās lai nav augu tauki, zem šī nosaukuma var iesmērēt palmu elļu.
Rinkulis
Veselīgs/neveselīgs, bet ir lietas, kas nāk no dabas - tie paši kaltētie/saldētie dārzeņi/augļi/ogas, vietēji ievākts medus no zināmiem cilvēkiem (nodarbojoties ar liela mēroga lauksaimniecību arī medū mūsdienās var nonākt visādi sūdi - pesticīdu u.c. formā).
Kāpēc nevar uzražot bez E? Kā jau teica -uzglabāšanas termiņi - ražot ne plaša patēriņa preci ar īsu derīguma termiņu nozīmē ciest potenciālus zaudējumus, daudz drošāk ir lietot konsrvantus. Neviens nestrīdēsies, ka svaiga oga ir laba, bet tomēr ievārījumus vāram... No otras puses - ar visiem E-pulverīšiem var panākt lielisku atkārtojamību - respektīvi partijas pēc garšas īpašībām neatšķirsies/atšķirsies maz. Bez visiem tiem sūdiem atkārtojamība ir daudz neparedzamāka. Un visbeidzot...vietējais tirgus, vietējie ražotāji....tas ir tikai mūsu prātā - ģeogrāfiski, tie nav vietējie un arī neražo viņi tikai vietējam tirgum. Tai pat laikā šādas sīvas cenu konkurecnes apstākļos, ja kāds individuāli sāktu cept pīrādziņus ar normālu speķi/gaļu, bez pulverīšiem - vai viņš būtu spējīgs konkurēt? Es domāju, ka nē - tirgu viņš pārņemt nevarētu - viņš paliktu uz kaut kādiem līdzsvara apjomiem spec interesentiem, kas to var atļauties.
AivarsN 1 1 Visas mākslīgās piedevas vairāk vai mazāk,bet veselībai ļaunumu nodara. Pētījumi šajā jomā ja vispār tiek veikti,tiek turēti slepenībā,vai rezultāti falsificēti. Kapitālismā visu nosaka nauda. Kam tās vairāk,tam taisnība. Lietojot uzturā kaitīgu pārtiku,cilvēki vairāk slimo,spiesti apmeklēt medicīnas iestādes,pirkt nesamērīgi dārgas zāles un pārtikas uzlabotājus. Kur pagriezies,visur nauda,piedevām ļoti liela nauda. Padomājiet,kas notiktu,ja visi sāktu audzēt un lietot uzturā dabīgu,veselīgu,vitamīniem bagātu pārtiku? Valstij bankrots. Lai tā nenotiktu,ES lobē lielo,moderno,ķīmiskām vielām saindēto lauksaimniecību,lai dabīgi audzēt pārtiku vairs nesamaksātos. Savukārt veco dalībvalstu zemniekus lobē daudz vairāk,lai Latvijas zemnieki nevarētu ar viņiem konkurēt. Tā ka,indēsimies vien tālāk.😂
vermuts36
1
jasmina33 , Tu ko, no koka nokritusi? ;) Tā ir mūsdienu realitāte, kam interesē veselīgs uzsturs, ražotājiem? :D Tas ir biznes, ražot lētāk, pārdot dārgāk! Pašas lētākās izejvielas, konservanti..., piedevas...., galvenais lai patērētājiem garšo, un jā, lai ātri nebojājas, runa par pārtikas produktiem, citām precēm, kritērijs, garantijas laiks..., pēc tam, kaut...!:)
Gribi veselīgu uzturu, pati taisi, nē, pati audzē un taisi!!! ;)
Vispār, Latvijā šai jautājumā ir galīgi dir**ā!!! Pārdod preci, ar uzcenojumu, vismaz X3, un tas ir maigi teikts....!
Precei kurai vērtība, nu teiksim, ir 5 Eur..., pārdod par 50 Eur..., gadu plauktā stāv, apaug ar putekļiem..., ...un tad pēkšņi, super atlaides...., 50%......, nepalaid garām šo iespēju..., un pārdod par 25 Eur....
Pircējs laimīgs, tirgotājs..., divtik laimīgs...! Galvenais, visi ir laimīgi! :)
Ir cits modelis...., ražotājiem un tirgotājiem ieteikums!!! Rāžot, tirgot vairāk, bet lētāk!!!!! VISI BŪS IEGUVĒJI!!!!!!! ;)
regina_dei_diamanti 3 Kur problēma pašai ražot saldumus kādus vien negribi? Pērc eko medu, miltus, riekstus un izklaidējies uz nebēdu.
cirteejs Vai tad ir arī ne-rūpnieciski ražot saldumi??? Ja nu vienīgi pašam mājās pie plīts vai cepeškrāsns!
Oigens Pārtikas rūpnieciskā ražošana ir vesela zinātne un ne šeit trijos teikumos par to stāstīt. Nevienu vielu neliek, lai kādu patērētāju noindētu un visām ir pamatota to nepieciešamība kaut kādu produkta īpašību nodrošināšanai, ražojot tos rūpnieciskos apjomos. Grūti spriest cik tās visas ir kaitīgas vai veselīgas, priekš tam ir mediķi un citi eksperti.
Bezgreka saldumi - laikam jau bezceris tadus atrast (45)
Vai ir bezkaloriju saldumi? (21)
Saldo edienu receptes, kuras izmanto halvu? (13)
Dzervenu zefiri (15)