Ko ēd veģetārieši un vegāni?

Izlasot vienu no iepriekšējām tēmām radās jautājums: ja jūs neēdat gaļu, zivis, olas un piena ēdienus, kā jums izdodas nodrošināt nepieciešamo olbaltumvielu daudzumu ikdienā? Tas ir diezgan sarežģīti arī tradicionālam ēdājam, bet nu vegānam manuprāt vispār neiespējami! Jeb es kļūdos?
Un kā nodrošināt sevi ar pietiekamu kalcija daudzumu? Pazīstams zobārsts teica, ka uzreiz redzot, kurš esot "zālēdājs". Ka tiekat galā ar šo problēmu?
Un visbeidzot jautājums par olām: ja jūs principiāli neēdat olas, tad jau maizi, kūkas un tortes arī ne? Vai arī sameklējat kādus īpašus mīklas izstrādājumus? Varbūt ir kādi veikali, kur tādus tirgo?

andris_1970      iet runa par produkta-gaļas sastāvu, kvalitāti-kāpēc priekšroka ir halalam nevis mūsu kautajiem asiņu recekļiem.halals ir tīra gaļa,ko uzņem un pārstrādā cilvēka organisms.

eeteriska      Kļūdies:) Neaizmirsti,ka visstiprākais dzīvnieks zīlonis ir zālēdājs:) Ļoti daudz receptes ir bez olām, arī kūkām, tā ka ja vēlēsies Tu kļūt par vegāni,informācija pati atnāks pie Tevis:)Kas meklē, tas atrod:)

Kamija      Nepūtiet pīlītes, gaļēdāji, par kalciju točna neies cauri:

Kalcija norma vidējam cilvēkam:
1-3 gadu vecumā- 500 mg dienā
4-8 gadu vecumā- 800 mg dienā
9-18 gadu vecumā- 1300 mg dienā
19-50 gadu vecumā- 1000 mg dienā
Pēc 51 gada vecuma- 1200 mg dienā

Kalcija uzsūkšanos organismā traucē alkohols, kafija, fosfors un nātrijs. Pārāk daudz tauku un cukura kavē kalcija uzsūkšanos. Estrogēna hormons veicina kalcija uzkrāšanos kaulos.

Vienmēr ieteicams mēģināt kalciju uzņemt ar pārtikas produktiem. Vislabāk kalcijs uzsūcas kopā ar A un D vitamīniem. Viena glāze piena satur 300 mg kalcija. Kafijas cienītājiem vajadzētu atcerēties, ka šim produktam piemīt spēja izvadīt kalciju no organisma. Lai no tā izvairītos, var dzert kafiju ar pienu, tad kafijas un piena savstarpējās iedarbības rezultātā kalcija saturs organismā nesamazināsies.

Tofu siers – 374 mg 100 gramos
Augļu jogurts -187 mg 100 gramos
Sardīnes - 324 mg 100 gramos
Lasis - 203 mg 100 gramos
Cietie sieri - 200 mg 30 gramos

Citi kalcija avoti ir pākšaugi, rieksti, zivs un jūras produkti, zaļie dārzeņi un dažādi piena produkti.

Normāla fiziskā slodze palīdz kalcijam uzsūkties kaulu audos. Kaulu audi nevar attīstīties un nostiprināties bez fiziskas slodzes. Bez tās slikti uzsūcas kalcijs, lai arī cik lielā daudzumā jūs to neuzņemtu.

Par GAĻU nav ne vārda, tieši otrādāk, trekni ēdieni (kāda bieži arī gaļa ir) pat traucē Ca uzsūkšanos organismā.

Solari      problēma, laikam ir tajā, ka es neskaitu kalorijas :) ēdu tikpat, cik kādreiz, kad ēdu gaļu. b grupas vitamīni - graudaugi, rieksti, pākšaugi, dzelzs - pākšaugi, žāvēti augļi, graudaugi; kalcijs - dārzeņi, biezpiens. olbaltumvielas ir visur un to pietiek. lietoju pākšaugus, dažādas sēkliņas, garšvielas (visdažādākie mikroelementi), piena produktus, dārzeņus, augļus, graudaugus. pie tā, ka neēdu olas, es ēdu maizi - gluži uz ecēšām nelēcu, bet tīrā veidā (omleti, olu krēmus, olu salātos) es neēdu.
bieži ar veģetārismu saprot - grauzt salātlapas :) un nebūt - ēst veģetāri - nenozīmē automātiski ēst veselīgi. ir jāpiedomā pie tā, ko ēd, cik ēd un kā ēd. tikpat labi var ēst čipsus un dzert kolu un teikt - ēdu veģetāri - ar ko tas beigsies, nav grūti iedomāties.

mieru_tikai_mieru    1 khm, esmu bijusi arī veģetārietis. Un izglītība bija pareizā, lai sameklētu augu vasts produktus ar olbaltumvielām un kalciju. Pākšaugi ir visa atrisinājums! ēdiet visādas pupas, zirņus, lēcas, desertam dažādus riekstus (tur ir arī milzums tauku). Nav dabā nekā neaizvietojama. Cita lieta - nafiK tas ir jādara? Humānisti, ko domājies... Gaļu neēd, jo lopiņu žēl. A kartupelis - tas vai tad nav dzīvs? Tad jau drīzāk veikala ola ir nedzīva, jo - kombinātos dējējvistas gaili redzējušas nav, olas dēj neapaugļotas, tātad - mierīgi var ēst bez sirdsapziņas pārmetumiem.
Bet vispār - katram ieteiktu vismaz pamēģināt, kā tas ir - būt par veģetārieti. Izglītojoši. Audzinoši. Vai veselīgi - kā nu kuram.

indie      es jau otro gadu vasarās neēdu gaļu. nevis tā, ka spiežu sevi neēst, bet vienkārši organismam neprasās. tā vietā ļoti labi var iztikt ar pupām, zirņiem, lēcām. arī graudaugu ēšana palīdz.
tad, kad paliek auksts tad atkal sāk gribēties gaļu, bet tad arī tikai liellopu un reizēm vistu.

Latis  1   Vegetārieša olbaltumvielas: ja ovo-laktoveģetārietis: siers, piens, biezpiens plus vegānu instrumenti: pupas, lēcas, zirņi u.c. pākšaugi, t.sk. sojas produkti. Arī graudu produkti ir lielisks olabaltuma avots - pilngraudu produkti, auzu pārslas, griķi, kinoja, amarants, bulgus utt. Olabaltumvielas veģetāriešiem uzņemt nav problēma. Vairāk jāraugās, lai uzņemtu pietiekami dzelzi un folijskābi, īpaši, sievietēm. Veģetārieša ieguvums un reizē grūtība ir tā, ka atšķirībā no visēdājiem ēšana kļūst par apzinātu un plānojamu procesu - nevar pa roku galam ātri kaut ko pagrābt un iesviest kuņģī. Ir jādomā, ko Tu ēd, lai organisms dabūtu visas nepieciešamās vielas. Statistika rāda, ka veģetārieši dzīvo nedaudz ilgāk par gaļēdājiem, bet tur lomu spēlē ne tikai uzturs.. jo papildus diētai viņi ir mazāk pakļauti citiem negatīviem ieradumiem un arī vidējais IQ ir lielāks :) good luck :) p.s. es ēdu gaļu.

rewo      ...nu nevajag tikai iedomāties ,ka veģetārietis varēs justies spēkpilns, lietojot uzturā pesticīdiem pārbagātinātus zaļumus un piena pārstrādes kombinātu šlakvielām piesārņotus piena produktus!
Bet, ja izvēlaties tomēr ēst daudzmaz ekoloģiski tīru pārtiku(no tiešajiem-pašu izpētes procesā pārbaudītiem ražotājiem laukos) tad gaļu,zivis un olas var mierīgi izslēgt no raciona, nesagādājot sev it nekādas veselības problēmas!
Savukārt, motivāciju tam katrs meklē tomēr pats...

elfu_mazulis      olbaltumvielām var ēst lēcas (100g lēcu -24g olbaltumvielu)
es gan neesmu veģetāriete, vienkārši nesen ēdu garšīgus lēcu salātus un uzzināju :)
ja godīgi pēc manām domām, vienīgais par ko vajadzētu satraukties veģetāriešiem (un tad tikai sievietēm, jo viņām to vajag 2 reizes vairāk kā vīriešiem) ir dzelzs un hemoglobīns...
te minētajos grānātābolos viņa īstenība nav nemaz tik ļoti daudz...ar gaļu nevar salīdzināt...plus atšķirība starp gaļas dzelzi un augu valsts dzelzi ir tādā sīkumā kā pirmais uzsūcas gandrīz 100%...otrais tikai 10-15% un tad vēl kombinācijā ar C vitamīnu...
visa pārējā augu valsts produktos ir pārpārēm...vajag vienkārši pameklēt un painteresēties...
un arī dzelzi var neslitki uzņemt no augu valsts...vienīgi jāatceras, ka nedrīkst to vienlāicigi ar kalciju saturošiem produktiem ēst...vajag ar 2 stundu starpību...jo kalcijs uzsūcas organismā pirmais un dzelzi izmetot tēlaini izsakoties laukā...

tā kā katram ir tiesības pašam izvēlēties, kā pamazām jukt prātā :)

never_pa      Uzsvars uz sēnem, pupam, zirņiem, dārzeņiem, riekstiem.

hermy      es nelietoju uzturā gaļu, zivis, olas.. un jā - arī kūkas ne, ja vien pati tās neesmu gatavojusi - pēc savām metodēm.. ārpus mājas ēdu nelabprāt, jo nezinu, ko un kā ēdienu gatavo tajās ēstuvēs. Piparkūku mīklu ziemā taisu no iesala ekstrakta..
Lielu daļu cepumus negatavo no olām, tur tiek izmantots sviests un milti, arī maizei netiek izmantotas olas, tur tiek izmantots raugs.. paši negad neesat gatavojuši pīrāgus? kurā brīdī tur klāt tiek likta ola?

kas attiecas uz uzturvielām.. vēl pirms nepilna mēneša biju slimnīcā - ziedot asinis, ar asins sastāvu viss bija vairāk nekā kārtībā - lielisks hemoglobīna līmenis! Lielu daļu paikas ziemai sagatavoju pati vai arī ar mammas palīdzību - man ir dārziņš, kurā tiek audzēts viss, ko vien var izaudzēt. tagad ir biešu, burkānu un kabaču sezona.. tiek taisītas desmitiem dažādsas kabaču/biešu/burkānu/ķirbju/ābolu/bumbieru utt.utjp receptes - pankūkas, sautējumi, sacepumi.vēl ļoti veselīgi un labi iekšā iet griķi, rīsi, kuskus, pilngraudu makaroni - tie, kas taisīti no rudzu miltiem.. ar olbaltumvielām ir tā.. tās jāuzņem katrā ēdienreizē un dienā ir nepieciešams uzņemt uz katru tavu kilogramu pa 1.5 g olbaltumvielu. nu.. man tas būsu 90 gr. strikti to visu neskaitu un nedomāju, ka arī gaļēdāji to darītu. vakarā apēdot biezpienu, tie jau ir ~ 40 gr olbaltumvielas.. un pa dienu arī var salasīt, uzturā lietojot pupiņas, kā arī dārzeņus. Pagaidām gan aktīvāk būtu man jāuzņem C vitamīns, jo ātri uzrodās zilumi... bet tā ir ārstējama kaite!

Vucis      Vot nekad nesapratīšu šito rēķināšanu cik gramu tā vai tā produkta uz manu masu būtu jāuzņem, ja es, piemēram, nedzeru pienu, ar kādu un cik lielu hrenu man tas būtu jāaizvieto.

Teorijas existē dažādas, tai skaitā arī tāda, ka ziemeļniekiem gaļa ir nepieciešama dēļ mūsu nabadzīgās un vienveidīgās augu valsts, kā arī skarbā klimata dēļ.

Bet veģetārisms izplatīts siltajās zemēs gluži prozaisku iemeslu dēļ: gaļu tur grūti uzglabāt, tā fixi bojājas.

Principā, cilvēks pats intuitīvi jūt, kas un cik daudz viņam nepieciešams. Arī neesmu baigi naskā gaļēdāja, ēdu tālab, ka VAJAG. Lika ēst.

daisy777      Jocīgi, cik cilvēki daudz laika šķiež rūpēm par sevi un savu ēšanu - ar to vien, šķiet, nodarbināti :)))

Šeku, amīšu zinātnieki jau pierādījuši, ka veselīgs dzīvesveids negarantē ilgu mūžu, kur nu vēl nemirstību.

Tā tikai vēl trūka, lai divdesmitgadīgai meitenei nebūtu kārtībā ar asinsanalīzēm. Galvenais savus bērnus vēlāk nenomērdēt savas reliģiskās pārliecības dēļ, kā to izdarīja vegānu pārītis Francijā.

violinn      :D man par to stiprāko dzīvnieku ziloni zālēdāju vislabāk patika. Kaut kā tie veiklie gaļēdāji tomēr labāk iet pie sirds.

piparbecinja      kāposti, pemērām, ir piebāzti ar kalciju. Pasties katra augļa, dārzeņa saturu guuglā. Es atvainojos, ož pēc analfabētisma. Olbaltumvielas - riekstos, sēnēs, pupiņās, zirņos un kur tik vēl ne.

edora      Visas šīs te veģetēšanas- neēšanas sakarā nāk prātā kaut kur , kaut kad pasen lasīta infa par sievieti , kas pārtika TIKAI no saules enerģijas ( iespējams , kādā tenku žurnālī )... lūk jums vegāni būtu uz ko tiekties ... :)
p.s. zinu divus veģetāriešus . Dikti jauki cilvēki . Bet neesmu pārliecināta , ka viņi šad , tad nešmaucas ... un nedaudz rodas vēlme viņus pakacināt , kad viņi izvēlas ko likt uz šķīvja :)))

Spicis      Jā, draugi! Vai Mēs ēdam kāliju, nātriju, kalciju, stronciju... utt. :))) Tak nekad un nekādā gadījumā!!! Es Ēdu sīpolus. ķiplokus, burkānus, kāpostus, kartupeļus, zirņus un pupas, diles un pētrsīļus., baklažanus un papriku.. nekad ķīmiju

labaa_feja      buutiski saprast, ka pilveertiigaas olbaltumvielas lielaakoties ir galjaa,ziviis, piena porduktos un sojaa. nepilneertiigaas (iztruukst kaadas aminoskaabes) atrodamas vegetaaru slavinaatajos graudaugu produktos, paakshaugos un tamliidziigi. taa kaa relitaatee aizstaat galju un piena produktus vareetu buut loti problemaatiski, nepietiks ar to, ka eedis riekstus vai zirnjus un pupinjas

SweetPoison      Nepieciešamās enerģētiskās vielas netiek uzņemtas tikai no barības. Bez gaļas un produktiem, kas sasitās ar nogalināšanu iztikt var mierīgi, bet ne katram tas der, tāpēc būtu vajadzīgs, pirmām kārtām, klausīties savā ķermenī un tā reakcijās. Iespejams, ka tev gaļa tieši ir vajadzīga!

Šodien piecelties un sākt nēst vispār vai neēst gaļu ir nedaudz sareģžītāks process un vienmēr ir jākausās tikai sevi un savu ķermeni. Pretējā gadījumā šajā procesā būs vairāk slikuma nekā labuma.
2012-02-06

caress5      Praktiski visi cilveeki pasaulee eed kukainjus, kas arii ir galja un dziiva radiiba, jo nav iespeejams eest daudzus därzenjus, augljus, ogas utt. nepeedot arii kukainjus t sk dziivus.
Fiziski neiespeejami izpeetiit katru apeestä produkta kadrätmilimetru.
LABU APETiiTI!!! :)
2014-07-27

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu