Mēģiniet,lūdzu, uzskaitīt knifiņus, ar kuriem dabūt pīrādziņus čaganākus. Nekā man neizdodas tādi kā māmiņai.
ieva987 (2005-10-13 00:47) Pēc uzlikšanas uz pannas, jāļauj vēl tiem pastāvēt(uzrūgt).
Lisanta (2005-10-13 06:53) Kaut kas noteikti ar miiklu... Labaak uzraksti kaada Tev recepte miiklai un tad jau vieglaak buus kopiigi izdomaat kaut ko!!
Just_ (2005-10-13 08:00) Tiklīdz izvilkti no krāsns, paņem sviesta gabaliņu un pārsmērē pāri vēl karstiem. Tad karstus ber māla bļodā un kārtīgi nosedz ar dvieli. Tomēr svarīgākais ir cepeškrāsns. Speķarauši nekur nesanāk tik garšīgi, kā kārtīgā malkas plīts cepeškrāsnī.
atvasaraaa (2005-10-13 09:14) Lisanta-daru tā: 100gmargarīnu izkausēj un silta plīts riņķa un pieleju glāzi piena + sāls.Atdzīvinu pus paciņu rauga ar nedaudz cuk.un ūdeni.To pielieku pienam un tad pieberu miltus.Mīcu ar roku,kamēr no tās mīkla atlec.Liek siltumā rūgt.Pēc brīža pārmīcu, ja vajag vēl nedaudz miltus pielieku.Atkal uzraudzēju.Veidoju pīrādziņus un lieku uz pannas.Apsmērēju ar olu un nedaudz paturu.Lieku karstā cepeškrāsnī.
riks (2005-10-13 09:56) Briezjrag- /cepamaa/ saals ir Amonija Karbonaats.
dzeguze_ (2005-10-13 10:07) Prosķiķe koņešno, bet ko nozīmē "čaganāki"?
atvasaraaa (2005-10-13 10:43) dzeguze- izraksts no sinonīmu vārdnīcas: čagans,irdens,čaugans,izburbis,izbu rbējis,čaugs(tiks rausis gana čaugs) . Nu ko un kā vēl vēl Tev paskaidrot?
dzeguze_ (2005-10-13 10:48)
Atvasaraaa - tencinu, šitos vecvārdus es ne visai labi saprotu - a pīrādziņiem jābūt no labi noturētas mīklas, kā arī apsmērētiem ar olu, tikko pēc izvilkšanas no krāsns, tad māla bļodā ar dvieli pāri, lai vēl pasildās, ij viss, ij vimba!
A, lai iegūtu pīrāgus, kas atbilstu tam stulbajam vārdam - irdens - pretīgs, bet var dabūt ar vairāk miltiem, mazāk olas mīklā. izburbis - raugs, labi izturēta mīkla briestot! utt!
Just_ (2005-10-13 11:01) Mīklu ar ieraugu neesi mēģinājusi? Kad sākumā uzraudzē tikai pienu, raugu un nedaudz miltu, bet pēc tam liek klāt pārējos miltus un taukvielas? Tad mīkla ir treknāka un mīkstāka. Vispār 100 g margarīna man izklausās par maz. Sviestu labāk ņemt. Krējumu ar vajag piešaut, un kādu olu... Tā dara uz laukiem, un pīrāgi ir mīksti, kaut vai nedēļu uz galda nostāvējuši.
Nichil (2005-10-13 11:14) Lai būtu čauganāki, mīklai jāpievieno izkausēts sviests vai augu eļļa. Cik daudz, grūti ieteikt, tagad jau lieku uz izjūtu.Bet tieši tāds pats jautājums man bija aktuāls pirms 10-15 gadiem, jo nesapratu, kādēl kaimiņienei tie ir tādi, bet man -gandrīz kā atdzisuši, tā cieti paliek.Un viņa tad atklāja man savu noslēpumu.
Lisanta (2005-10-13 12:52) Nichil - vai Tu domāji tā - ka jau pie gatavas mīklas vēl papildus pievieno kriksi izkausēta sviesta???
Nichil (2005-10-15 19:42) Lisanta, atvaino, ka aizkavējos ar atbildi, tas ir domāts, ka, iejaucot rauga mīklu, pievieno nevis margarīnu, bet tieši sviestu vai augu eļļu (Latvijas rapšu Iecavas ir laba) un nevis kriksi bet diezgan padaudz.Lai pateiktu precīzāk ir jācep un japiefiksē, tik apmēram- uz 3 kg miltu liku 1,5 glāzes eļlas vai kausēta sviesta.
Nichil (2005-10-15 20:15) Vēl, piebilde-labāk jau eļļu, jo sviests nemaz kā tāds veikalā vairs nav nopērkams, arī tas pats dārgākais, kas it kā nav tauku pasta, izkausēts ir tāds dīvains un nebojājas jau arī, ja pastāv ilgāk.
Metols (2005-10-18 18:35) ...visvienkāršākais-nedaudz miltus ussildi un izsijā, vēl līdz nedaudz klāt rīvēti vārīti kartupeļi
coconut (2005-10-30 03:09) Taukvielas vajag daudzāk, no olas labāk pielikt tikai dzeltenumu, noteikti arī krejumu skābo un cepamo pulveri. Mīklai vismaz divas reizes jāļauj uzrūgt, to atmīcot, bet ja grib tādus pavisam mutē kūstšus pīrādziņus var pielikt gatavo smilšu mīklu to vienmērīgi iemīcot jau gatavajā uzraudzētajā mīklā. Nu tā apmēram 1/4 vai 1/3 no pamatmīklas daudzuma. Vismaz es tā esmu darījusi ar labiem panākumiem, tikai cukuru tad nevajag likt klāt. Vislabāk jau mīklu pagaršojot jūt, kas ir aizmirsies pielikt un kāda garša! Arī kā sagatavots pildījums ir svarīgi!