Kāpēc visi pudeļu ali ir gāzēti?
Atceros, ka padomju laikos gāzēja limonādes, bet ne alu. Vai, varbūt, kļūdos? Mūsu senči tak arī negāzēja alu, ko taisīja. Kas izdomājis, ka viss alus ir jāgāzē un tad tas ir garšīgāks? Varbūt, kāds var ieteikt kādu pudeļu alus šķirni, kas tomēr nav gāzēta? Man nav laimējies tādu atrastanis 2 Nez vai tāda šķirne būs atrodama! CO2 rodas rūgstot dabīgā ceļā,bet sagāzēt drošāk-nepasterizētais var izšaut... Atrauj korķi un atstāj līdz vakaram-šitie vairs ne pēc suņa negaršo!
Selfconfident
4
Nezinu, kāds tam iemesls, bet, ja negrib gāzētu, var taču dzert izlejamo. Kaut gan tam arī spiediens ir un burbulīši skrien. Bet, ja alus negāzētos, putiņu netaisītu, vai tādu suslu vispār dzert gribētos? Nezinu.
Mani drīzāk sidri uztrauc, kāpēc mums tie ir saldi kā limonādes ne tādi riktīgi kā britiem.
krumuzagis 2 es veikalā ieeju apskatīties, kas turi ir
janisb
2
Uzvāri, visa gāze izdalīsies, un tad to suslu varēsi dzert :D
Neputojošs alus nav alu, tas, ka tev tā rokas dreb, ka puse pudeles zemē, nav alus vaina, bet gan paša :D
Chris1986 2 nu, putošanai nav nekāda sakara ar mākslīgo gāzēšanu ar Co2. Ir tad pavisam cita garša alus kausam no muciņas, kas ar puto un veikala gazētajam pudeļu alum. Es tik vairs īsti neatceros, kā padomju laikos garšoja pudeļu alus, bet man gan liekas, ka tad bija sabiska garša, bez mākslīgas uzgāzēšanas
Chris1986 4 2 Selfconfident, mani vienmēr ir fascinējis teiciens: "Izlejamais alus" :D Vai tad alus var būt arī tik slikts, ka viņu nemaz ar nevar dzērt um vnk jālej ārā???! :D
Selfconfident 5 Chris, kas vienam izlīst, citam ielīst. Tāpat, ko viens izmet, cits iemet. 😉
rudaraganinja 1 Neatceros gan kā garšoja tas alus, bet atceros, ka ātri vien palika duļķains un bija jāraksta akti par to, ka prece bojāta un nederīga lietošanai!
av2
Tiessam, gaazeeti? Nezinu, man jau sskkiet, ka vecais , labais Porteriitis..nu nav gaazeets tiissaam kaa.
Limonaade, vot taa bija piekachaata ar co, taa, ka attaisot korkki, puspudele gaisaa uzreiz :))
JurisK 2 Paliec vecs, taapeec arii kaa ruugumpods!:) Aliem nekaada vaina. Nenjem pasterizeetos, lai gan shaubos, ka tos iipashi gaazee. Esot plashajaa krievzemee alus krutkas - tur varbuut taa gaaze papildus pieshauta. CO2 ir dabiigs alus ruugshanas blakusprodukts. Teikt, ka manaas jauniibsdienaas alus bija garshiigaaks - nu varbuut tik taapeec, ka dziive bija gaishaaka - veel tachu tik daudz kaa neizzinaata:) Bet taa - veikalos reizeem bija taada susla ar duljkjeem apakshaa - stipras maagas vajadzeeja toreizeejajiem alus plumpjiem!
gobis
ir alus,
un ir alus izstrādājumi,
to pēdējo - nu daudz...
JurisK Veel piebildiishu, ka tajos laikos citur pasaulee jau razhoja alu ar konservantiem. Garshiigs un ilgi glabaajaas, bet toreizeejie konservanti izraisija galvassaapes. Tagad nekaa tamliidziiga - viss daudz kvalitatiivaaks un cilveekiem, pat alus dzeeraajiem, veseliigaaks.
Ljekainiitis Tālavas ķēniņa ali toč nav gāzēti. Kādas 3-4 šķirnes ir.
Chris1986 JurisK, bet tu nejūtu atšķirību gāzētības ziņā, ja paņem kafejužņikā alu no muciņas un pēc tam to pašu šķirni veikalā pudelē nopērc? Nē, nu, var jau būt, ka man uz vecumu daudz kas rādās un tev ir taisnība, ka pudelēs speciāli negāzē ar Co2
Chris1986 Izdomāju vēl papildus jautājumu - kuru no lētājām (zem 1 EUR par pudeli) alus šķirnēm jūs atzīstat par daudz maz pieņemu galīgā notes situācijā, kad labākas nav pieejamas? Tā kā es penu maz, dzeru daudz un kartu dienu, dzeru vienatnē un neviena priekšā man nav jāzīmējās, tad pamatā tikai tādus brūķēju. Īstenībā visi viņi ir baigie bikšūdeņi, bet nu Brūža nefiltrēto vēl var lietot. Nu, Mītavu vēl var. Bet no visiem Mežpils gan labāk atsakos - baigi jau nu ūdeņaini
Reds
Nez gan, man šķiet ka tikai daži ir mazliet uzgāzēti, lielākā daļa ir normāli - nu vismaz tepat Latvijā.
Varētu būt ka pudeles alus liekas gāzētāks nekā no mucas, jo pudele nelaiž cauri nekādas gāzes, koka muciņa to co2 pie spiediena palaiž ārā.
AivarsN 4 Kādu laiku strādāju alus ražošanā. Varbūt kāds vēl atceras Lodiņa alu. Padomju laikā alu pildīja pudelēs svaigu no mucas, kopā ar to pašu dabīgo Co2,kurš izdalās rūgšanas procesā. Tāpēc arī šis alus nevarēja ilgi uzglabāties,jo turpinājās rūgšanas process,līdz tas ieskāba. Tas pats tagad tik izreklamētais dzīvais alus. Lai alu varētu ilgstoši uzglabāt,to pasterizē,bet lai izskatītos pēc dzīvā alus un rastos putas,to pirms pildīt pudelēs,uzgāzē ar tehniski iegūtu Co2. Tāpēc nebrīnieties,ja jūsu alus smaržo pēc mehāniskās darbnīcas,kur Co2 izmanto metināšanā. Ražotājs ekonomējot naudu,var pārtikai paredzētās gāzes vietā, paņemt tehnisko. Lai alus būtu dzidrs,to filtrē un tas ir dārgs process. Nefiltrētais alus ir labs mārketinga triks,kur šis process ir izlaists,bet cena pat augstāka. Tas bija par īsto alu,kuru Latvijā ražo vēl pāris rūpnīcās. Viena ir Bauskas alus,bet par citām neesmu pārliecināts. Lielākā daļa rūpnīcu ražo alu pēc tā sauktajiem rietumu standartiem. Alus koncentrātu sajauc ar ūdeni un pievieno lēto spirtu,cik nu to grādu vajadzīgs,bet pēc tam uzgāzē. Grūti pateikt,cik tur no dabīgā,cik mākslīgās krāsvielas un garšas uzlabotāju. Taču vajadzētu gan uz pudelēm rakstīt,ka tas nav alus,bet tikai alus dzēriens, līdzīgi kā surogātu vīniem.
gobis
bet, pa lielam,
alus ir dievu dzēriens,
vakarā gāž no kājām,
no rīta ceļ augšā no miroņiem ...
melomans 5 1 Stulbeņi, nav tādi "padomju" laiki, ir krievu okupācijas laiks! Jūs noteikti esiet no tiem, kuri katra krieva priekšā lienat uz vēdera un steidzat runāt krieviski! Kalpu dvēseles!
Chris1986 4 melomans, nu, paldies, ka tu mūs vot šitā apgaismoji! :D Bet zini, kāda ir Īstenā letiņa - nu, tāda kārtīga Kaimiņa elektorāta galvenā pazīme? - Vispirms kārtīgi nolamāt visus citādi domājošos un vēlams ar piecstāvīgiem mātes vārdiem - tā kā tev vēl ir kur augt! :D
JurisK AivarN - nosauc Latvijaa nopeerkamas alus shkjirnes, kuras razhotas no mistiska alus koncentraata ar pievienotu leeto(?) spirtu un tehnisko CO2! Zelta zinjas... nākamās atbildes
Atbildes 1 līdz 20 (kopā 29) | nākamās >> |