Vai skābs alus ir labi?

Vairumā kafejnīcu alus garšo skābi un burbuļo kā šampanietis, dažreiz ir pat miglains, nedzidrs. Tas vairāk attiecas uz izlejamo alu, pudeļu alum neesmu to manījusi. Arī mans paziņa no ārzemēm šito ievēroja un teica citur tādu nepārdod. Kad vienreiz norādīju uz to oficiantam viņš teica, ka tā vaajg būt. Bet kaut kā šķiet, ka nevajadzētu būt. Neesmu gan alus speciāliste un man nav zinātniski pamatotu argumentu - kā vērtē labu alu. Kā Jums šķiet?

Kamija (2010-07-04 08:45)      Ir jau dažādas alus šķirnes & dažādas alus tehnoloģijas... dzīvais, nedzīvais alus... filtrēts, nefiltrēts... skābums & garšas pliekanība norāda uz lētu alu :)

MoonlightGirl (2010-07-04 09:11)      Isteniiba, pudeles alus ari medz garsot ta `` pliekani ``.

MoonlightGirl (2010-07-04 09:13)      Un tieshi, ja runa par izlejamo, tad nepatik, kad vinjs pilniigi kaa `` novadeejies``... bez mazaaka burbulja un putam! :D tur gn skiet, ka nav vaina skirne, bet skaidiijuma! bet varbut kluudos..

AICITIS1980 (2010-07-04 09:15)      būtiba izlejamais alus ir tas pats kas pudeles. to es tiesam zinu.cēsu ali dazreiz ir skabi

damn (2010-07-04 09:39)      Droši vien termiņš beidzies :)

mojito (2010-07-04 10:07)      Skaabs alus vareetu buut dziivais alus,kursh jau saacis "novecot " :) Taadam alum ,izlejamajam parasti ir 2,max 3 dienas terminhs.
Es taadu nedzertu,pirmkaart nevagarsshiigi,otrakrart-man ir aizdomas,ka vareetu iziet veedrs.

JurisK (2010-07-04 10:50)      Protams, ka taa nevajaga buut! Alus kvalitaati vislabaak noteikt peec putaam - putaam jaapaliek nedaudz uz sieninjaam, kad, alu dzerot, liimenis pakaapeniski samazinaas. Ja nepieliip pie sieninjaam - slikta kvalitaate, varbuut pat uz vietas shkjaidiits. Bet caureja tiirot zarnas:)

aluxx (2010-07-04 10:56)      dzer naktī, būs ok.

sauljux21 (2010-07-04 11:41)      Nu tādam tam nevajag būt, tur ir beidzies derīguma termiņš vai arī ir saskābis, tāds nav tirgojams, alus mucā var saskābt ļoti ātri negaisa laikā un uzņēmums negrib zaudēt veselu mucu un cilkvēkiem iestāsta ka tādam ir jābūt.Klientam vienmēr ir taisnība, drīkst atteikties no tāda alus, prasīt citu vai atgriest naudu.

Palomino (2010-07-04 11:45)      Senos laikos labs alus esot bijis tas, uz kura putām varēts uzlikt 5kapeiku un tā negrimusi. Skābs alus varētu veicināt kāju veiklību.;)

AICITIS1980 (2010-07-04 12:01)      nu alus deriguma termins ir 50 dienas.ja tas ir pildits mucaa vai pareizi sakot kegā.

Silver (2010-07-04 12:04)      Alus speciālisti atradušies! :))) Moš kāds, kurš tiešām dzer alu arī varēja ko uzrakstīt? Nedzidrais alus ir tā sauktais "dzīvais" alus un tas ir nedzidrs visur un vienmēr - gan Latvijā, gan Vācijā, gan Anglijā. Ārzemniekiem bieži vien nepatīk mūsu dzīvie ali un viņi skraida pļutīdami :) Un daudzi no mūsu dzīvajiem aliem garšo skābeni, salīdzinot ar parastajiem un ārzemju aliem. Tā ka viss ir normāli.

Te gan jāpiebilst - ja parastais Aldaris vai Cēsu alus ir nedzidrs un garšo skābeni, tad gan kaut kas nav riktīgi, bet es neticu, ka šis ir tas gadījums.

Peteris2008 (2010-07-04 12:28)      Rupnieciski razots alus ir beidzamais mesls un nav tas nekads noslepums,ka alus daritavas alu taisa no pulvera....

Mezhavecis (2010-07-04 13:38)      Kāda jēga te ko rakstīt?Katram ir sava izpratne par alu.Protams alum nav jābūt skābam.Un arī ne saldam kā liķieris,kādu parasti lieto sīeviešu dzimtas alus"pazinējas".

garaamejoshais (2010-07-04 14:01)      Nu nez, es nevienaa normaalaa vietaa neesmu iegraabies uz skaabu alu

cilveex (2010-07-04 14:34)      Vajadzēja nosaukt šķirni...
Alum ir jābūt rūgtam, bet arī skābenie ir ok, kā jau te minēja, tad tādi var būt "dzīvie".
Labs alus? Tādu ir simtiem. Man, kā alus cienītajam, aliņu veda no visas pasaules, ja kāds paziņa brauca kkur, viņi ir TIK dažādi, ka bāaa...
Te ir lieta ar pieradumu, ka garšo tieši vietējie vai tuvo zemju, piem poļiem un čehiem ir ultra labi aliņi, ir arī t.s. "dzīvie". Latvijā ir tikai dažas labas šķirnes, pārējais ir standarta "bezsejas" pupelis padzeršanai karstumā, nevis manta...

lapsu_aacis (2010-07-04 14:54)      shitais fluuda topsiks man atgaadinaaja online chatu ar austraalju senaakaas viindariitavas degustatoru blici un izcili debiilo virtuaalaa viesa "sakiet, kaa garsho tas, ko juus tur tagad dzeriet?"

:)))

Spicis (2010-07-05 16:33)      Man prieks par Jūsu izglītību šai jomā! :) Tik ir divas kategorijas: dzīvais alus un nefiltrētais alus.
Alus nedrīkst būt skābs, gāzētam gan jābūt (kā šampim, piesātinātam) un aukstam! Pašā izlejamajā aparātā ir tādas iespējas...
Lietojiet ar mēru un izvēlieties sev piemērotāko šķirni!

kloss (2010-07-05 23:54)      Hmmm .. kad vēl padomijas laikos kad alus bija deficīts bet toties dzīvs un veselīgs tad termiņš tiem pudeļu aliem bija 7 dienas ... pats bodē pudeles griezu otrādi lai redzētu ir duļķi vai nav ... bet pat tad kad tie bija ( nu tjipa alus saskābis ) tad šķipsna sāls uz krūzes malas un to kopā ar alu lēni iesūc ... un nekāds skābums vai pļutkas ... :)) viss bija Oki ... Nu ja , bet mums - padomijā dzimušiem jau tie bleķa vēderi caur kuriem gājis gan alus gan spirts gan petroleja ... :))
P.S. Vienīgais alus brūzis kas taisa savu iesalu ir Tērvete , pārējiem viss ( pat apiņi )nāk no lielvācijas ... tik katrs tos savādākās porcijās krāmē kopā ...

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu