Kartupeļi

Tagad modē ir, it īpaši sievietēm, kas ievēro dažādas diētas, atteikties no maizes un kartupeļiem uzturā. Bet no otras puses savukārt eksistē teorija, ka jāēd ir tas, kas izaudzis tieši šajā vietā, kur cilvēki dzimuši un dzīvo. Mūsu senčiem simtiem gadu rudzu maize bija galvenais un svarīgākais partikas produkts, bet kartupeļi bija Otrā maize. Vai tāpēc viņi neveselīgi, ka tas bija uztura pamatā? Vai kļudainas ir mūsdienu teorijas par maizes un kartupeļu kaitīgumu?

Krasula_PA (2012-11-16 20:09)      Nav dzirdēts par kartupeļu-maizes diētām, bet par diētām, kurās uz laiku pilnībā jeb daļēji izslēdz no uztura ogļhidrātus gan. Tātad, tai skaitā, gan kartupeļus, gan visus miltu izstrādājumus, gan saldumus. Ja organismam pietrūkst ogļhidrātu, tas ķeras pie tauku rezervēm. Normāli ikdienas uzturā organismam ogļhidrāti ir nepieciešami tāpat kā tauki un olbaltumvielas. Kādā veidā labāk tos uzņemt un cik daudz,-tas jau cits jautājums.

Ai_bonija (2012-11-16 20:12)      ja skaita kalorijas, tad viens pīpis ko ēd kartupeli, vai maizi. atceros, kādreiz kad skaitīju un neko no graudaugiem neēdu varēju mierīgi līdz 500 gramiem dienā vārītus kartupeļus ēst un svars kritās. Protams tikai vārītus. Bet ja par kartupeļiem simts gadi kopš dzīvoju Rīgā neesmu garšīgu kartupeli ēdusi, tie jau ko pārdod lielveikalos ūdeņaini un zili, tās saucamās lopu šķirnes. Eh, saskumu, labprāt nopirktu maišuku labas kartupeļu šķirnes.

Yulunga (2012-11-16 20:25)      maize un kartupeļi ir bijuši svarīgākais produkts nevis tāpēc, ka garšīgākais vai veselīgākais, bet gan piesit dūšu un rada sāta sajūtu, tātad lētāk un vieglāk bija piebarot saimi ;)

Nevi (2012-11-16 20:37)      ui ui ui ...simtiem gadu? cik simtiem? kartupeļus eiropā ieveda Pēteris I.... tad cik simtu gadu atpakaļ? :)

Nevi (2012-11-16 20:39)      Prezicēšu: Kartupeļi savvaļā aug Dienvidamerikā. Eiropā tie nonāca 16. gadsimtā, sākotnēji kā eksotisks krāšņumaugs. Pēc 1650. gada vairākās Eiropas zemēs tika atklāta kartupeļu uzturvērtība, īpaši tajos gados, kad graudaugu lietošana uzturā samazinājās sakarā ar "melno graudu" epidēmiju.
1673. gadā Kurzemes un Zemgales hercogistē, kā vienā no pirmajām Eiropas valstīm, ieveda un vēlāk sāka audzēt kartupeļus pārtikai, tomēr tos pārsvarā izmantoja cūku nobarošanai. Saglabājies Kurzemes hercoga Jēkaba Ketlera kanclera fon Felkerzāma dēla ieraksts par to, ka hercogs licis caur Hamburgu ievest dārgos kartupeļus, lai pacienātu galmu. Tomēr katram vīram ticis, labākajā gadījumā, tikai viens no šiem retumiem.[3] Krievijas ķeizarienes Annas galma virtuvē kartupeļus esot ieviesis Kurzemes hercogs Ernsts Johans Bīrons. Tomēr plašākos apmēros kartupeļus sāka kultivēt 1684. gadā Ziemeļanglijā, 1716. gadā Saksijā, 1738. gadā Prūsijā, 1783. gadā Francijā.


secinājums gan ir tikai viens....>>>>> kartupelis nav vietējais iedzīvotājs :)))))

Selfija (2012-11-16 20:49)      Es kartupeļus un baltmaizi neēdu,bet ar kartupeļiem ir vecs stāsts-bērnībā ta bija ikdiena.Vairs nedod īsto baudījumu.Labāk salātiņus ikdienā,krāsaini un garšīgi!:)))

selguita29 (2012-11-16 20:50)      atceros kad latvija atdalijas no krievias...lielakums cilveki éda kartupelisu un neuzresnoja,maizite vareja nebut,bet kartupelitis vienmer;)tagad te ar tam dietam jau driz vispar est nedrikstes tikai apskatities un iedomaties ka éd:D:D:D:D:D:D:D:D

_Biezaa_oome (2012-11-16 22:08)      Jap, ar kartupeljiem un miltiem muusu senchi cuukas nobaroja. :DDD

selguita29 (2012-11-16 22:24)      -Biezaa-oome un tu pectam viañs apedi:D

_Biezaa_oome (2012-11-16 22:27)      A ko? Vai tad muusu senchi baroja cuukas, lai pieraadiitu savu nesavtiigo miilu pret taam? Tak jau skaidrs, ka merkantilu noluuku vadiiti. Nabaga naivaas cuukas!

Saldaa_Brunete (2012-11-16 22:56)      Uz latviešu galdiem kartupeļi esot parādījušies tikai 19.gs. [www.apollo.lv/zinas/tupenu-godi-un-velu-vakars-brivdabas-muzeja/537043]. Mūsu makrobiotikas speciālists, t.s., "dakteris naktenis" uzskata, ka Latvijā nakteņi nav jāēd. Arī dietologi kartupeļus nepieskaita pie dārzeņiem, kaut gan teorētiski tie tādi ir.
Esmu lasījusi par augļiem, ka mūsu pašu āboli ir daudzkārt vērtīgāki par eksotiskajiem augļiem un tas pat zinātniski ir pierādīts.

AdeleLV (2012-11-16 23:00)      Kartupeļi dod mazāku sāta sajūtu, nekā , piemēram rupjmaize vai makaroni. Ir tāds glikēmiskais indekss. Uzbaro nevis kartupeļi, bet piedevas. Treknas mērces. Kartupeļu biezputra, kurā sagāzts sviests krējums uttt. Vai , piemēram, sālīta silķe- pirmkārt trekna, otrkārt sāls aiztur ūdeni organismā, kā rezultātā palielinās svars. Nu, kaut kā tā .... īsumā.

HRDS (2012-11-16 23:22)      Agrāk viss auga dabīgā mēslojumā... tagad gan kartupeļi gan graudi ir modificēti... un domāju, kas modificēts... tas nu gan nav veselīgs...

Edg (2012-11-16 23:38)      Kartupelis nav te vietējais, kā jau te tauta minēja. Bet vislabākā diēta un arī pie reizes atpūta ir malkas skaldīšana. Cik noprotu Ingaxxx šādu izklaidi ir gatava nodrošināt tev :D

Bomzitis (2012-11-17 08:15)      Ragana_veejaa - Kartupeļiem ir augsts GI tādēļ tie nav ieteicami uz diētām.
Attiecīgi pilnīgs analfabēts esi tikai Tu.
Normālā maizē ir ~300 kcal. Un patiesībā vienīgā normālā maize ir http://www.arn.lv/xml/7552/big/7552a.jpg tā ir vienīgā īstā pilngraudu maize Latvijā(neskatoties uz to, ka daudzi savas maizes nosaukuši par pilngraudu), pārējās maizes ir milti - kas nav veselīgi.
Jā Rīsos, griķos ir ap ~300+ Kcal, bet galvenais ir uzņemtais dienas kcal daudzums - tātad, labāk tās kcal uzņemt no rīsiem, griķiem, kam ir mazāks GI nekā no kartupeļiem, kas ir gandrīz kā ēstu glikozi.

skvo (2012-11-17 08:46)      Ēdu visu kas nekust un akurāt zobos pats pretī neskrāpējas un nečīkst (mīdijas). Esmu no tās "sugas" kuri ir pilnīgi pārliecināti, ka jāēd ir tas ko gribas. Tas ir kā ķermeņa signāls ka tieši tas ko satur konkrētais augs, dārzenis, vai vēl kāds produkts šobrīd manam ķermenis ir ļoti nepieciešams. Ja uznāk neēšanas reizes, tad arī neēdu neko vien sekoju līdz lai pietiekami daudz izdzertu šķidrumu.

atenii (2012-11-17 12:02)      Es piederu pie tiem, kas uzskata, ka no varītiem (nevis ceptiem, vai frīī, vai nez kādiem tur vēl) kartupeļiem, bez treknām piedevām uzbaroties nevar. Savulaik skaitīju punktus un tievēju, un zinu, ko runāju. Cita lieta gan tā, ka, kā jau te iepriekš teica, ka pēc 40 nevajadzētu pārāk aizrauties ar tievēšanu, jo āda nav vairs tik elastīga. Tomēr nestrīdos ar tiem, kas apgalvo, ka kartupeļi uzbaro, jo droši vien katrs organisms reaģē savādāk.

Bomzitis (2012-11-17 13:56)      atenii - uzbaro dienas kcal proficīts, nevis kartupeļi vai da jebkāds cits ēdiens.

VIZUAALAAmaaksla (2012-11-17 14:52)      kartupeļi ir samērā nesen ievazāta kultūra, resniem vispār nakteņus nevaid ēst.

VIZUAALAAmaaksla (2012-11-17 14:57)      te jau izpostēts no neta ar zieģeļiem un datumiem- tas, ko es iepriekš rakstīju....te dažiem interesanti sanāk--liesi cepti kartupeļi!

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu