ķīselis

ķīselis - jautājumi un diskusijas

Vecāmamma vienreizēju gatavoja.
Ar sviestu vai pienu bija garšīgs.
Tā bišķi pēc alus garšoja :)
Auzu ķīselim nav ne mazākās līdzības ar skābputru. Recepte nāk no tēvamātes, bet nav mūsu mājās iecienīta. Saprotu ocelota mammīti, varu daļēji piekrist.
Savukārt skābputra vasaras periodā mūsmājās ir topā. Ja grib padzerties- noder šķidrums, ja grib fiksi tā kā uzēst- iesmeļ putraimainos rūgušpiena kunkuļus. Iet uz urrā.
Ņem auzu pārslas 250g un aplej ar ūdeni tā, lai nosegtas. Klāt kādas 2 šķēles labas rupjmaizes, sagrieztas gabaliņos. Skābē vēsā vietā nedēļu. Skatās, lai visu laiku ūdens nosedz iemērktās pārslas, kopumā ūdeni vajag apm 2 l. Kad šķidrums šķiet pietiekoši skābs, tad pārslas nokāš katliņā un vēl labi krietni nospiež, lai viss slapjums ir dabūts. Šķidrumu maisot uzvāra; kad metas burbulis, tad pavāra uz lēnas uguns vēl 5 min. Tūlīt lej traukā sarecēt.

Ir, kam garšo, bet ir, kas vaibstās.
Auzu pārslu ķīselis stiprina imunitāti un to var pagatavot arī šādi: 3 l burkā ieber 300 gr. auzu pārslu, pievieno 1/2 glāzi kefīra un 1 ēd.kar. skāba krējuma un to visu pārlej ar 1.5 l ūdeni. Visu samaisa, burku pārsien un noliek sildķermeņa tuvumā uz dažām dienām lai saskābst. Pēc tam biezumus liek marlē un nospiež šķidrumu. Nospiesto šķidrumu tikai uzvāra un tādu ķīseli jādzer pa 1/2 glāzei 20 min pirms ēšanas. Biezumus arī var izmantot biezajās pankūkās ar āboliem. Lūsil=žēl tavu izniekoto laiku-jautātājs nenoreaģēja-vispār nesaprata jautājuma jēgu.
Tava ideja velk uz Kurzemnieku skābputru-lai dzīvo Latvija.
··· ķīselis: Kā gatavo auzu pārslu ... lasīt visu diskusiju (8 atbildes) –»
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu