Bērzu sulas

Laikam jau nepareizā vietā rakstu, bet interesē padomi.
gribētos zināt cik tas ir vienkārši vai sarežģiti pašam tecināt bērzu sulas, kādi ir knifi, cik
dziļi ir jāurbj caurums, kā pareizi un no kā taisīt renīti?
Kā aizdarīt "brūci"? Kad būtu pareizais laiks?

Tava_Stabilitate (2006-03-16 11:30)      Tas ir samērā vienkārši. Pirmāmkārtām, jānoķer vieta un laiks - saules apspīdēts bērzs dos labāku sulu, jāuzķer brīdis kad sāk tecēt, nolaužot zariņu un sekojot pilieniem.
Otrkārt, jāņem urbis, kura diametrs ir sākot no 2 cm, jāurbj iekšā cauri mizai un mīkstajai daļai nu gādus centimetrus 7. Jāņem vaba - pašam no koka jāuztaisa, jeb jāpiemeklē ar urbi kāda plastmasas PVC vai PE caurle un jāteš kokā. Galā liek ķipi, mučeli vai palstamsas kuli iekš kāda trauka. Tagad jau visi uz kulēm sēž, lai nelien visādi mošķi un nebirst mēsli.
Treškārt, jāraudzē. Es iesaku to darīt mazos traukos, jo ja kas saiet grīstē, tad neizput viss un tā var arī saglabāt gana ilgi. Receptes dažādas, bet savu es turu noslēpumā.
Ceturtkārt, attieksme. Tā var būt tautiska, praktiska un moderna. Tautiskā ir ar prievīti, pastalām, svīķi, koka vabu un koka ķipi un neiztrūkstošo tautasdziesmu, kas skan pāri trejdeviņiem kalniem. Praktiskā ir - profi urbis, plastmasas, ikdienišķa lamāšanās un koka nopumpēšana līdz beigām ar tālāk sekojošo koka gāzienu un malkas ripināšanu (bērza malka darvo). Modernā ir: maģis, alus, trennuzenes botas, beibes, viss kā pagadās un beigās bērzu sulas uz paģirām nopirkšana lielveikalā.

Tava_Stabilitate (2006-03-16 11:37)      Vēl ir arī tāda disciplīna, kuru ieveda blokmāju apdzīvotāji. Tās raksturīgākā iezīme ir četru daudzstāveņu pagalmā, visos bērzos, lai arī tie būtu sīkie Karēlijas bērzeļi iedragāt cauruli un apakšā nolikt burku. Tad kad iestājas krēsla vai tumsa visi, ieskaitot urbējus, dodas piemīzt traukus. No rīta gaismai austot urbēji dodas pie saviem traukiem un katrs ar lepnumu ieņem vienu šļuku un lūrot uz saviem konkurentiem, ļauni smej, jo domā, ka visi citi izņemot pašu dzer urīnu. Tā ir laba spēle un es to atbalstu, jo kā gan savādāk pavasara rītos var blokmājās sevi iepriecināt.

Mutere (2006-03-16 11:47)      Pats sākums - tālak projam no pilsētas un vietam, kur augsnē varētu būt ķīmikālijas.
Pirms sākt tecinat bērzam sulu, jaizvēlas bērzs, kuru jūs knapi ar rokām varat apķert un jāpaprasa tam atļauja: es tecināšu tavu sulu, kas man dos spēku un veselību. Pēc tam es aiztaisīsu caurumu un rūpešos, lai tu būtu vesels.
Caurums jāurbj dienvidu pusē. Jāurbj apmēram pirksta dziļumā, tad urbumu iztīra, ar piemēram smalkāku zariņu, no skaidām. Paskatās vai sula tek un ieliek cauruliti.Caurulīte var būt arī plastmasas, tikai tā mūs ar vasku vai plastilīnu japielīmē kokam, jo tik labi nepiegulēs caurumam kā koka. Mūsu ģimenē koka pīpīte ir pārgajusi no paaudzes uz paaudzi, tāpec nezinu kā to gatavo. Varbūt var nopirkt uz tirgu pie "koka večiem". Lielo maisu, aiz stūriem piesietiem striķiem, apsien ap koku un gaida, kad satecēs. :))
Kad beidz, turpat mežā sameklē koka sprungulīti, kas cieši pieguļ caurumam un iedzen caurumā. Var pēc tam no ārpuses apsmērēt ar potvasku.
Varbūt, ka klādam ir arī citi varianti.
Uz veselibu! Bērzu sula ir ļoti garšīga un sma attīrīšanai,sevisķi nierē derīga.

caress5 (2013-02-23 10:08)      Atkariigs no pteerinja -var pietikt ar 12 mm urbi un 5 cm 1-2 cilveekiem dzershanai. Ja gribat uzglabät visu gadu tad kä pirmajam. Labäkä recepte -kons. gräm. kur uz väka baltä fona burcinja rämiitii - ar grauzdeetu klona rupjmaizi, upenju kätiem vai lapäm cukuru mazliet - viss. Var pildiit shampäniesha pudelees- neatshkjirsiet no viina.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu