Laboratorijā audzēta gaļa - vai ir aizspriedumi?

Izraēlas stārtupam ir izdevies samazināt neliela steika gabaliņa cenu līdz 50$ - no laboratorijā audzētas gaļas. Viņiem arī izdevies ir iegūt daudzmaz pieņemamu gaļas tekstūru, bet tā vēl ir uzlabojama. Tas viss bez lopu audzešanas, kaušanas, bez lopkautuvēm, bez graudu un ūdens patēriņa dzīvnieku audzēšanai, bez visas nežēlības, ko ietver dzīvnieku turēšana fermā.

Cik skatos netā, tad pašreiz kulturētā gaļa nav pieejama vispārējai lietošanai, viens uzņēmums paredz to sakt izplatīt 2021. gadā, cits vēl nav noteicis datumu. Tehniski problēmu nav, arī cena ir samazināta no astronomiska cipara līdz reālam lielumam un turpina kristies. Vēl paliek pēdējās veselības pārbaudes.

Kāds ir Jūsu skatījums? Vai lietotu? Vai tas palīdzētu cilvēcei nodrošināt proteīniem bagātu un cenas ziņā pieejamu uzturu visā pasaulē?

miglainaa_plava  2 12 Aizspriedumi ir, tāpat kā pret jebko mākslīgu. Kā pret modificētiem augiem, kā pret fast food - kas tur labs?
Tas, ka būs ko nabagiem ēst, ir cits stāsts. Bet kāda būs viņu veselība pēc tam ir atkal cits jautājums.
2018-12-23 01:55

Letija  5 6 Manā skatījumā vispirms jāmainās cilvēku domāšanai, resp., saprašanai, ka gaļas ēšana un nogalināšana (arī spīdzināšana audzējot) ir savstarpēji saistītas lietas un tad varētu tikt akceptētas alternatīvas.
Tādā secībā, ne otrādāk - tiešām pagaidām nevaru iedomāties laboratorijas gaļas lielu popularitāti.
Toties varu iedomāties, kādi komentāri sekos.
2018-12-23 01:56

Eneile  3 6 Gaļa veģetāriešiem? 2018-12-23 02:01

miglainaa_plava  4 3 Ir taču soja, kas lieliski aizstāj gaļu. Tikai atkal slikti, ka modoficēta.
Ir arī Herbalife ar saviem proteīna kokteilīšiem. Ko tad tauta nepavelkas?
2018-12-23 02:04

av2    6 " soja, kas lieliski aizstāj gaļu." ?? Nu, nu :)
Tas , ka pzd buuus peec gadiem 100 , mums visiem, ja nesaksim ko radikaali mainiit, tas jau gan.
2018-12-23 07:50

Drole  2 7 Soja ir toksiska un lieliski aizstaaj galju tikai vegaanu miglainajos praatos.

https://paleoleap.com/dangers-soy/


"Just a glance at these scary ingredients reveals wheat gluten (see seitan, above), yeast extract (read: MSG), artificial flavors (read: poison), soy (no doubt GMO) and a whole pile words I can’t pronounce."

https://www.mindbodygreen.com/0-13672/why-fake-meats-are-hurting-your-health.html
2018-12-23 08:07

Tessa  6 12 man nav laika nodarboties ar bezjedziigam muinjam. viss tas rodas no bezdarbiibas un labklajiibas, un kads vel pelna ar to lielu naudu. bet vienmer bus aitu bars, kursh sekos, lasiis, pildiis.
zažralisj, ka saciit jasaka.
2018-12-23 08:23

Jurijs55  4 4 apsveicama ideja, ja tas nav joks, bet galvenais iemesls tomer laikam nevis humanisms bet CO2 līmeņa samazināšana uz planetas 2018-12-23 09:40

JurisK    7 Domaaju, ka taada maaksliigaa galja, kas radusies shuunu vairoshanaas rezultaataa, principaa augusi meegjenee, vareetu buut visaadaa zinjaa kvalitatiivaaka par kautu lopinju galju. Bet, saprotot biznesa pasauli - tipa mazaak ieguldiijumu, lielaaka atdeve, ruupnieciski tur buutu taads leetuchu kokteilis! Ar kraasvielaam bagaatinaats organiskaas kjiimijas produkts. 2018-12-23 09:43

RRAGANA    1 Pagaršot es gribētu. Interesanti. Vai regulāri lietot-nezinu. Grūti spriest, man pārāk maz info par visu to. 2018-12-23 09:56

fargo  1 7 pareizi, padarīt 100% visu pārtiku rūpnieciski ražotu ir brīnišķīga ideja. interesanti, neienāk prātā, kāpēc vienīgais pārtikas produkts, kam lielās superkoroporācijas vēl nav tikušas 100% klāt - gaļa, ir zem konstanta presinga? laikam, neienak gan prātā.

un co2 ir dzīvības avots - barība augiem. jo šīs pilnīgi nekaitīgās gāzes ir vairāk atmosfērā, jo planēta ir zaļāka un dzīvāka, jo vairāk ir mežu un augu visās klimata joslās un biomos, mazāk ir tuksnešu un sausuma. un pret t.s. globālo sasilšanu nav jācīnas, jā ir pozitīva lieta. katrā laikmetā, kad planēta bija siltāka(m.ē. sākums, tad ap 1000.g. dzīve bija labāka, grenlandē vēl 900. gadā bija meži un leknas ganības), bet katru reizi, kad planētas temperatūra kritās, sekoja masu epidēmijas, milzu kari, migrācijas, jo līdzšinējās teritorijas kļuva nelabvēlīgas dzīvei.
2018-12-23 10:14

gertrude  3 1 Drole, beidz biedēt cilvēkus. Latvijā audzētai sojai neviens ĢMO nav pat klāt stāvējis.
par tēmu - jā, ir aizspriedumi, nē, neēstu.
2018-12-23 10:17

AivarsN  3 6 Ar ģenētiski pārveidotiem un mākslīgi radītiem produktiem iznīcināt cilvēku rasi varbūt ir humānāk kā ar karu,bet rezultāts jau tas pats. Tāda pakāpeniska,neuzkrītoša iznīcināšana ir grūtāk pamanāma un neizraisīs masu protestus. Tikai parazīti nav rēķinājušies ar to,ka ir pietiekami daudz izglītotu cilvēku,kuri informēs masas par jeb kuru šādu iznīcināšanas mēģinājumu. Mēs esam tas,ko mēs ēdam un mūsu pilnvērtīgu dzīvošanu var nodrošināt tikai dabīga,dzīvības enerģiju saturoša pārtika. Iespējams tieši tāpēc tik ļoti tiek popularizētas mikroviļņu krāsniņas,radot veselu ātro uzkodu kultūru. Mikroviļņi uzspridzina šūnas,sašķeļot olbaltumvielu ķēdes organismam neizmantojamās driskās,līdz ar to iznīcinot jeb kuras dzīvības enerģijas paliekas. Tas ir tas pats,kas būvmateriālu vietā uz būvlaukumu atvest būvgružus. Palasot Google nākotnes redzējumus,ir skaidrs,ka jau tuvākajā nākotnē,cilvēkus grib pārvērst par paklausīgiem,pilnībā kontrolējamiem robotiem,ar pilnībā nomaināmām detaļām,ja vien robots to būs pelnījis. 2018-12-23 10:27

riebekle  4 7 Kā soja vart aizstāt gaļu, to nesaprotu. Pēc garšas galīgs fuj - gatavo kā gribi, pēc gaļas negaršo ne tuvu. 2018-12-23 10:53

Bazhix    11 Man ir aizspriedumi pret idiotu, kurš tic, ka steika cenas samazināšana zem 50$ ir kaut kas vērtīgs.. :)
Pasaulē normāla izmēra steiku cenas ir ~2x zemākas, tajā skaitā Latvijā, līdz ar to šādam jautājumam nav īsti jēgas :)
2018-12-23 11:24

JOHAIDI21    7 Dīvaina tēma,bet aktuāla. 30 gadus atpakaļ,vienā no starptautiskajām izstādēm,jP´´nu zinātnieki piedāvāja mākslīgo gaļu,kura bija izgatavota no naftas produktiem un sojas. Mākslīgā gaļa neesot atšķīrusies ne ar ko no dabīgās!
Hitlers jau arī bija iemanījies saražot margarīnu.... no mums tik ļoti intīmiem izejmateriāļiem.
Par šo tēmu ir daudz informācijas youtube,protams zinātnieku izklāstā. Variet papētīt tur tos materiālus.
p.s. ASV tiek ražota sendviču desa,kurai nav ne viena grama gaļas un ir ļoti iecienīta amerikā,tāpat "krabju nūjiņas" kurās nav neviena grama zivs gaļas un padomājiet kādus gan brīnumus spēj saražot polijas un Lietuvas desu industrija !!! :-)))))
Priecīgus Ziemassvētkus !
2018-12-23 12:52

neko  5 13 Nu, man nepatīk cilvēki ar aizspriedumiem pret dabīgu gaļu. 2018-12-23 13:11

cinnija    5 Laboratorijas gaļas tapšanas princips atgādina ļaunas slimības patoģenēzi, ar kuru saslimstība Latvijā pieaugusi 15 reizes salīdzinot ar laiku līdz iestāšanais EU. Labprātīgi neēstu, bet. 2018-12-23 15:06

valmierietis333  1 7 Es to mākslīgo ēdienu saprastu , ja pasaule ciestu badu ;
jā, ir vietas un valstis , kur katra ūdens pile un katrs kumoss pārtikas ir no svara , bet pārsvarā ēdiens mētājas atkritumos , līdz ar to nevar apgalvot ,ka mums trūkst pārtikas ,ka sūdi jāsāk mutē visādi bāzt!
Ēdiena ir tik daudz ,ka varētu mierīgi vēl kādus papildus 8 miljardus pabarot ,galvenā problēma ir cilvēces slinkums , kultūra un zināšanu trūkums ,vieglāk ir paklausīgi pakļauties ļauniem onkām , un viņu cilvēces iznīcināšanas diktātam!

Čakli un gudri cilvēki vienmēr tiks pie dabīga ēdiena , pārējiem nāksies iztikt ar to ,ko viņiem pametīs!
2018-12-23 15:09

JurisK  5 1 Krabju nuujinjas, ja kas, gatavo no mencveidiigo zivju speciaalaa procesaa ieguuta proteiina. Ljoti veseliigs produkts, ja nepaarspiilee ar garshvielaam un kraasu. 2018-12-23 15:23

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu