Vista brūnajā mērcē

Goda vārds, nosapņoju ka ēdu šmorētu vistu brūnajā mērcē, ar kartupeļiem. Atceros, man vecmāmiņa arī reizēm, pēc mana lūguma, tādu vistu gatavoja, tikai pukojās, ka tas esot nabagu ēdiens un zem viņas goda tādu gatavot. Vistas gabali bija vārīti [laikam] tādā brūnā mērcē.
Baigi sakārājās, bet pajautāt, kā to pagatavot nav kam. Vai kāds var izstāstīt kā tādu vistu pagatavo. Vecmāmas vairs nav, tā jautātu viņai. Iepriekš pateicos.

Aizspogulija      Atvaino _Krasula_,runa ir par pieredzi apm. trīsdesmit gadus iepriekš,nevis par pareizu un veselīgu uzturu šodienā.Un katli toreiz bij alumīnija ,un plīts ar malku kurināma!(kas šajā procesā varbūt tomēr ir būtiskākais)

Krasula_PA      Aizspogulija, kas gan liedz paņemt labāko no senču pieredzes. Malkas apkure joprojām ir arī mūsdienās, un domāju, ka alumīnija katlliņi, vismaz tūrismam domātie, arī nav retums.:)
Violinn, es jau nesaku, ka nevajag apcept vispār. Es izvēlētos vispirms gaļu apcept uz pannas un tālāk to šmorēt pīlē jeb katlā bez izmantoto tauku piedevas ar piedeguma daļiņām. Protams, arī gaļa ir jau "apsvilināta", bet tomēr galarezultāts būs veselīgāks. Katrs pats savu "vakariņu kalējs".:)

HRDS      ņem parastu vistu.. sakrusto ar nēgjeri.. tad tā izdēs mulat olu... no tās izskjilsies kautkas briesmīgs... :D to liec katlaa un baro... kamer tas to piepildīs ar brūno merci... :D

zity      Manas vecmammas recepte vistuvāk Aizspogulijas aprakstītajai. Tikai klāt vēl lika ķiplokus. Ūdeni pielēja klāt nedaudz - tik vien, lai nepiedeg sutinoties. Bet beigās, kad vista jau mīksta, tad pienā iemaisīja pāris karotes miltu un pielēja klāt+pavārīja, kamēr satumē. Un mērces parasti bija daudz - bija garšīga arī viena pati ar gabaliņos sadrupinātu rupju maizi..:)
Man ļoti garšo, gatavoju vēl tagad ik pa laikam.

Bibine      mjaaa, man arī tā mērcīte garšoja un šmorētie vistiņas stilbiņi bija exskluzīvs ēdiens :). Atceros, ka mamma to gatavoja pavisam vienkārši: vistas stilbiņus apcepa sviestā uz čugunkas, salika pīlē aplēja ar ūdeni (garšvielās lika klāt lauru lapas, vircas graudiņus, piparus, apceptus sīpolus, sāls ) un sautēja. Brūnais buljons veidojas no apceptās gaļas. Tad mērci tumēja + lika klāt skābu krēju.
Labu apetīti !

DAfrika      A man pajautāt jau nevar!? Kauns ir???

snamlet      Varbūt jau ir nokavēts, bet mana vecmamma gatavoja tā: sadalīja vistu gabaliņos un apcepa tai pašā katliņā, kur vistu pabeigs gatavot. Apcepa no abām pusēm, lai viegli brūngana, tad pielika sīpolus, ķiplokus, lauru lapas un piparus, sāli un pārlēja ar ūdeni, lai gaļa ir nosegta. Gaļa ir ātri gatava, tikai jāseko, lai nepiedeg un paliek normālā konsistencē. Nekādus miltus (nav veselīgi) nelieku, bet mērce ir brūna un viss kopā ir ļoti garšīgs. Arī tagad vēl šad un tad to gatavoju...Labu apetīti!

Luusila      Tāpēc jau tā mērce iznāca brūnāka, ja šmorēja tajā pašā traukā, kurā apcepa. Nu un, ka kancerogēnās vielas? Mūsdienās ar vēzi slimo vairāk un biežāk, nekā vecajos laikos. Arī tā pati vista tika šmorēta tāpēc, ka bija diezgan ilgi gatavojama, jo nebija piepičkāta ar augšanas hormoniem, kas cāli (ar mīkstu gaļu) īsā laikā piedzen veclaiku vistas (tātad kaujamiem) apmēriem.

DAfrika      Agrāk vistu vajadzēja šmorēt stundas 3, steru malkas nokurinājām...

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu