Latviešu ēdiena recepte

Tiek rīkots pasākums, kur katrs var paspīdēt ar nacionālo ēdienu. Kādds tad īsti ir nacionālais latviešu ēdiens. Lūdzu, tikai tos pretīgos zirņus ar speķi neminiet, tādu neviens pat nemēģinās pagaršot, jo uzskatīs par cūkēdienu. Skābi kāposti nav pieejami, rupjmaize arī, kūpināta vista arī. Un nedomāju, ka auksto zupu kāds arī riskēs ēst. Kas atliek?

draboss      "pastāsti to japāņiem ka tur nav riska, nevis man:) buljona pīrādziņus visā pasaulē gatavo, tas nebūtu tas ko saukt par nacionālo ēdienu. To pašu auksto zupu - arī igauņi un lietuvieši. Kartupeļu pankūkas, karbonādes utt - tas nav latviešu nac.ēdiens. Tas, ka to latvieši ēd, jau nenozīmē, ka mūsu. Tādas kartupeļu pankūkas arī lietuvieši sauks par savām, un baltkrievi un poļi un bulgāri. Un skābētos kāpostus arī vācieši zviedri un dāņi. Jo vairāk meklēju, jo vairāk saprotu, ka latviešiem tāda sava, unikāla, tikai nacionāla ēdiena nemaz nav :) Katastrofa:)"


Tad atliek šašliks ar rosolu! Būs labi! :D

senga      Kartupeļi,siļķe,biepiens,vēl kartupeļi ar kotleti,karbonādi, gaļas gabaliņiem šmorētiem,kartupeļu biezputra ar mērcīti,bukstiņbiezputra,sklandarauši,pīrādziņi ar gaļu utt,

gerdiana      madarazuze - pelēkie zirnīši ir garšīgi! Pati Tu esi katastrofa, mēnesi - pabarot Tevi ar cūkēdienu, un tad redzēsim - vai joprojam viss būs tik prasts un nelietojams!!!:):):):)

_CatNap      nav gan ziemassvētki, bet te labas idejas -
http://www.ir.lv/2010/12/22/garsigi-svetki

liepziedu tēja ar medu ...

vanadziene56      Es ieteiktu taisīt skābputru , kurai klāt cepta cālīta siļķe krēkuma mērcītē un ņuka rupkmaizes. Kur vairs latviskāk? :))

Zeltiite      Kartupeļu pankūkas ar brūkleņu ievārījumu vai skābu krējumu (pats var ieskābēt ;) ). Mēs gan rīkojām nacionālo alkaholu vakaru kādereiz (mācību grupai ap 20 cilvēku). Atvedām Melno balzāmu un Ķimeli. Skandināviem, britiem utt. vajadzēja visupirms sadzerties savējos, lai būtu dūša provēt mūsējos, bet beidzās ar klavierspēli vismaz 6 rocīgi, skaļu dziedāšanu un saniknotiem viesnīcniekiem. Tā ka vakars bija izdevies.

izshautais_rieksts      Par auksto zupu piekritīšu:))

Viens austrietis, ieraugot to, jautāja no kādām ķimikālijām tā ir taisīta.

Krāsa ir baigi "acid".

piparbecinja      šprotes ar balzāmu.

Bibine      nu tad jāgatavo Kurzemes tradicionālie sklandrauši. Viss elementārākais, ko var pagatavot.
p.s. Bet, ja pelēkie zirņi + cepts speķītis ar sīpoliņiem skaitās, ka ir "cūkēdiens"... tas vien kaut ko liecina par jautājuma uzdevēju...
Un ar tādu muti vēl maizi ēd........... peeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

kloss      īstens letiņu paēdiens , vakariņām sveces gaismā - http://www.fotoreceptes.lv/pauti.html
iz letiņu virtuves pamatiem - http://www.fotoreceptes.lv/grubas.html
veca recepte jaunās skaņās - http://www.fotoreceptes.lv/silke.html
īstena letiņu virtuves klasika - http://www.fotoreceptes.lv/pupas.html

Latviešu klasiskajās receptēs nevar būt iekļauti kartupeļi , tomāti un līdzīgi brīnumi jo tos tikai salīdzinoši nesen te ievazāja visādi stulbi ārzemnieki ... Toties graudi , zirņi , pupas , siļķe , suķis , bullis un līdzīgi te auguši gadu tūkstošus un tādēļ pieskaitāmi pie klasikas ... :)
Lai izdodas !!

inito4ka      ..es neko neieteikšu---jo izskatās,ka visi ieteikumi ,tev ir pie kājas.
Ja nemāki savārīt biezpienu,izcept maizi un atvērt šprotu bundžu,ko vēl piebilst?
viens jautājums>>> kāpēc vēlies kādu pārsteigt ar MŪSU nacionālo virtuvi,kuru ciest nevari??

joens      Tipiski latviski ēdieni man liekas ir divi - pelēkie zirņi un maizes zupa, abus šos ārpus mūsu robežām praktiski neviens nezin, pat leiši ar igauņiem nē. Vēl nēģi varētu būt trešie.

Auksto zupu savukārt leiši uzskata par savu nacionālo ēdienu, kaut arī viņu izpildījums atšķiras no mūsējā. Kartupeļu pankūkas, tai skaitā ar dzērveņu vai brūkleņu zaptēm, ir daudz kur sastopamas, tai pašā Skandināvijā.

Vēl no bērnu dienām superatmiņas ar melno biezputru - no rudzu miltiem< ņamma. Nu un pati parastākā kartupeļu biezputra (tikai nejaukt ar to, ko sauc par pjurē vai biezeni, tomēr nedaudz atšķirīgi ēdieni) ar sviestu, krējumu un svaigi ceptām plekstēm ... siekala ir notecējusi jau līdz grīdai ...

enistone      siļķi sacep uz pannas,izķidātu,sālītu,beigās kefīrā peldini....nesmejies,baigi labs!!!:)

kloss      joens - kā kartupeļu biezputra var būt latviešu ēdiens ??! Kartupeli tikai 1565 gadā Kolumbs no Amerikas atstiepa un tad ar pirmos pārsimts gadus Jevropā to tik kā puķi audzināja ...

edmunds1969      Es neslēpšu, ka izlasīju visus komentārus, kaut vai tāpēc, lai atcerētos, kā kurš ēdiens garšo vai vismaz izskatās:) Daži (piem. sklandrauši) man bija kaut kāds nedzirdēts jaunums, būs kādreiz jāmēģina kaut kādā veidā dabūt iegādāties. Bet vienu gan - šī tēma arī man lika aizdomāties par to, kurš tad patiešām ir latviešu nacionālais ēdiens? Vārīti miežu graudi ar medu? Pelēkie zirņi ar speķi? Nu nemaz jau laikam vairāk nav. Un ja uzstādījums ir nevis pabarot viesus/kolēģus/pasākuma dalībniekus, bet gan nodemonstrēt tautas vēsturisko ēdienkarti, tad laikam jau karbonādes, kartupeļi, un šprotes diez vai būtu tās pareizās lietas. Bet ja to neņemam vērā, es ieteiktu skābeņu zupu. Balandu grūtos laikos ir visas tautas ē´dušas:)

Zeltiite      Latviešu nacionālais ēdiens - cits latvietis ;) (ar ko un kā to pasniegt, katra paša ziņā).

Spicis      Cūkas kakla karbonāde marinēta tomātu sulā, cepta uz iesma (šašļiks). :)
Neko citu tautiskāku nespēju iztēloties, it īpaši, ja nekas nav pieejams...

mauble      Es piekrītu bukstiņputrai ,plātsmaizei un rupjmaizes kārtojumam.Vēl piedāvāju iziet uz salātiem,piem.Valmieras(siers,ola,gurķi,majonēze,ketčups).Bet nekādā gadījumā auksto zupu,piekrītu,ka nesapratīs,jo ciemojoties LV Vācieši,tiešām to nesaprata,bet viņiem ļoti patika "Lido" virtuve.

avanti13      "Bet nekādā gadījumā auksto zupu,piekrītu,ka nesapratīs,jo ciemojoties LV Vācieši,tiešām to nesaprata" (c)
Viss atkariigs no cilveekiem, mani vaacieshi, karstajaa 2010 gada juulijaa ,eeda auksto zupu slaveedami un atgriezhoties saaka arii Vaacijaa to gatavot. Visiem ljoti Lido kvass garshoja.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu