Kā izmantojami topinambūri?

Vai kāds nevar pateikt,kā izmantojami topinambūri?

Jeecis_Peecis    1 Rapšu eļļas pagatavošanai! :)

P.S. Mana mā audzēja, es neatceros, ko mēs ar tiem darījām, kaut kādos salātos bliezām ... :) Viņai bija eksperimentāla raža, gadus 4 atpakaļ. Atgriezāmies pei tradicionālieem dārzeņiem .

strangers  2   Var pa taisno salātos. Var arī vārīt visu ko....

kafelate  1   man liekas vinji taadi pashi kaa kartupelji :)

aluxx      salātos un mežacūkām uz gaidu

tilla    1 Es gatavoju salātus: nomizoju, sarīvēju uz rupjās rīves, pievienoju ar ķiploku standziņām saspiestu ķiploku (pēc garšas), krējums, vai majonēze, sāls - samaisa.

Jo9  2 1 garshigak tie ir svaigaa veidaa - sariveti salatos. vaariti (kaa kartupelji) man negarsho. bet esot loti lietderigi tos est..:)

Peaneta      svaigi rīvēti, bet vārīti ir galīgs draņķis

Alisija      Sarīvēt,sāli un piparus mazliet,tad krējumu un nedaudz majonēzi.Garšo pēc riekstiem. 2008-01-13

dabonams      Topinambūrus roku agri pavasarī,tie ir pirmie foršie salāti. 2010-09-30

picirilla    1 Grauzt svaigā veidā ka burkānus - ļooooti garšīgi - saldi , sulīgi , ar riekstu garšu . Arī pie visādiem svaigiem salātiem . 2011-03-17

MAaSA      Sarīvēti ar lakšiem kopā.Mmmm...garšīgi!:) 2011-03-23

Dance    1 novārītus topinambūrus kartupeļu vietā lieku salātos ar marinētiem gurķiem , majonēzi , olu , zaļajiem zirnīšiem . Interesanta , laba garša.
Ziedi arī skaisti.
2011-09-03

Spicis  1 1 Topinambūrs - saulgriezei līdzīgs augs, ko nereti audzē dekoratīvos nolūkos, taču topinambūra zemes bumbuļi "bumbieri" ir ēdami. Topinambūrs ir sevišķi noderīgs cukurslimnieku uzturā. Topinambūrus var izmantot kartupeļu vietā kā piedevu gaļas, zivju ēdieniem. Topinambūru vēlams ievākt vēlu rudenī. Topinambūru enerģētiskā vērtība atbilst kartupeļu vērtībai.
Saistītas receptes
Pamatēdieni: Topinambūru pankūkas
Konservi un ievārījumi: Cepti topinambūri ar timiānu
Salāti un uzkodas: Topinambūra salāti ar āboliem un burkāniem
Zupas un buljoni: Topinambūru biezzupa
Salāti un uzkodas: Topinambūru salāti
no
no ttp://www.receptes.lv/vardnica/augli-ogas-darzeni/topinamburi/

Lai gan patiesībā topinambūri ir pieejami visu gadu, visaktīvāk tomēr tos izmanto ēdienkartēs tieši vēlā rudenī, ziemā un agrā pavasarī. Ziemā vienīgā problēma varētu būt ar to iegūšanu, jo, līdzko zeme sasalst, tos ir ļoti grūti izrakt, un topinambūrs paliek par „iesaldētu līdzekli” – tu zini, ka tas tur ir, bet ārā dabūt nevari. Svarīgi ir tas, ka neskaitot gaļu, topinambūrs ir viens no retajiem dārzeņiem, kurā ir tik daudz dzelzs. Un to izmanto ne tikai fruktozes materiāla iegūšanai, bet arī alkohola ražošanā, jo, atšķirībā no sava vistuvākā brāļa kartupeļa (tieši uzturvērtību ziņā), topinambūra 75% ogļhidrātu sastāv no inulīna, nevis cietes. Pateicoties augstajam dzelzs saturam, tas saskarē ar gaisu viegli oksidējas un paliek tumšs, tāpēc, ja gatavo svaigos salātos, noteikti pārlej ar nedaudz citronu sulas vai kādu etiķi – baltvīna, sarkanvīna u.c. – jebko, kas dod skābumu.

Šis pēc skata ingvera saknei un pēc sastāva kartupelim līdzīgais dārzenis ir ļoti viegli mizojams vai nemizojams vispār. Patiesībā to var ēst ar visu mizu, tikai noberžot palikušās zemes. Pats dārzenis ir ļoti sulīgs, kraukšķīgs un saldens, nedaudz jūtot riekstu piegaršu. Tikai atceries, ka topinambūrus ēdienkartē vajadzētu ieviest lēnām, īpaši ēdot svaigus salātos, jo
2011-09-15

Spicis    1 , īpaši ēdot svaigus salātos, jo tiem ir tendence radīt vēderā gāzes.
no
http://www.cetrassezonas.lv/lv/produkti/darzeni/ingredient.php?id=6400

Tas ievadam. Atrast var daudz.
2011-09-15

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu