Kā cep to mistisko kugeli ?

Kurpe    1 Cepeškrāsnī, cepamtraukā. Sarīvē kartupeļus uz rupjās rīves, pieliek sāli, nospiež lieko sulu un sagriež kūpinātu cauradzi, visu samaisa, pieliek garšvielas, var krējumu pa virsu. Var gaļu kārtām, var pa virsu, var visu samaisīt. Var arī necept.

laume    1 Jā, es arī gribētu zināt! No bērnības atceros, ka bija ļoti garšīgs!

Kurpe      Var visu, kas nav aizliegts.

roze11      Gadiem pati gatavoju, bet nezināju nosaukumu.

JJJ_30  2 1 Nezinu, kāpēc autors to sauc par kugeli. Manā bērnībā to sauca par kuģeli. Un tas ir kartupeļu un maltās gaļas sacepums. Vispār lietuviešu ēdiens.

JJJ_30    1 Bet nu vēl viens variants ir ar ceptiem sīpoliem un žāvētu gaļu. Katram iespējams izvēlēties pēc savas gaumes. Cep cepeškrāsnī.

Marija_Anna  1 4 JJJ_30 , ja to sauc par kugeli vai kuģeli, tad šim vārdam ir senas saknes.
Senos un ne tik senākos laikos ar ledusskapjiem un saldētavām bija tā kā bija.
Saimniecībā aukstumam izmantoja pagrabus, vēsus pieliekamos, produktus ilgai glabāšanai žāvēja vai sālīja.
Maltā gaļa bija ne tik garš pasākums - kamēr cūku nokāva , samala un noteiktā laikā nācās izlietot.
Līdz ar to senos laikos pamatā gaļa bija sālīta , kūpināta vai vītināta.
Ar to tad arī pamatreceptūra.
Lai arī no Latgales, šāda vārda pie mums nebija. Bet līdzīga recepte bija. Tiesa, ne no svaigi rīvētiem kartupeļiem.
Atvasinājums tad arī ir kartupeļu sacepums ar malto gaļu.
Man garšīgāk liekas ar mizu novārīti kartupeļi, mizoti, saspiesti , klāt atsevišķi apcepta gaļa kubiciņos , apcepta maltā gaļa viss ar sīpoliem un garšvielām , arī radušos taukumu iecilāts tais pašos saspiestajos kartupeļos. Klāt kāda mērce, netrekna un salāti.
Sanāk pufīgi, sātīgi un ne tik trekni .

rokons  2 1 Kaloriju nav maz. Fiziska darba strādniekiem der tīri labi. Kā citiem? :D

ketija64    6 https://www.lamaistas.lt/receptas/kaimiskas-kugelis-su-spirgu-ir-svogunu-padazu-12059
īstais kuģelis nāk no LT ,pec tam to iemācījās gatavot Latgalieši :)

Liepa53    2 Arī Lietuvas pierobežā gatavoja kuģeli. Mana vecāmāte sarīvēja uz smalkās rīves kartupeļus, lieko sulu nospieda, lēja uz plāts un malās lika žāvētu gaļu sagrieztu gabaliņos.Ēda ar balto mērci vai krējumu.

neko    1 pec tam to iemācījās gatavot Latgalieši :)
--
ne tikai - Latvijā to recepti ieveda leišu viesstrādnieki 19 gs beigas un 20 gs sākumā. Tajos laikos viņu daudz bija.

Dvinsky    1 Mamma mēdz gatavot. Recepte precīzi kā Liepa53 minēja. Bet sauc par kugeli nevis kuģeli. Tas otrais ar mīksto ģ kaut kā jocīgi izklausās - pēc tāda neliela un sūdīga kuģa apzīmējuma :D

Liepa53    1 Man gan šķiet, ka latviski labskanīgāk ir mīkstais g.

anis      Tas jau būs kā kurā vietā. Radi Leišmalē(Vaiņode-Aizvīķi) arī par kuģeli dēvē. Arī sievas vecvecāki, kas caur Krāslavu ienāca Rīgā. Bet principā -skaidri produkti,kas atrodami mājās.
Teiktu,ka tādi senāki "makaroni po flotski".

Astronaute      Es gan novienkāršoju. Kartupeļu biezenis apakšā un virsū. Vidū jau iepriekš sacepta maltā gaļa ar piedevām kādas vien vēlas (piem. ceptas sēnes). Virsū, kad jau gandrīz gatavs, uzleju sakultu olu ar sarīvētu sieru.
Cepešniekā vairs ilgi nevajag, jo viss jau ir ēdams.

Aelita      Nelielos gabaliņos sagriež sīpolus un gaļu. Vispirms uz pannas apcep sīpolus, tad pievieno gaļu un turpina cept.Nomizo kartupeļus, sarīvē tos, kartupeļu masai pievieno saceptos sīpolus un gaļu, kā arī ēdamkaroti olīveļļas, visu kārtīgi sajauc. Pievieno sāli un piparus pēc garšas. Lej ietaukotā veidnē un cep 190 grādos 40 minūtes. Pasniedz karstu ar kārtīgu karoti skābā krējuma.
P.S. cepšanas ilgums var variēt. P.P.S. parasti rīvē uz smalkās rīves.

Dvinsky      @Astronaute - tas tak pavisam cits ēdiens, pat līdzīgs kugelim nesanāk!

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu