Kartupeļu klimpu zupa
Atceros, vecāmāte tādu vārīja. Maziņš biju, tāpēc īsti neko neatceros, tik vien, ka garšoja ļoti labi. Laikam tā bija piena zupa, kaut gan neapgalvoju. Pavisam vienkārša - kartupeļu klimpas ūdenī/pienā. Lūdzu nejaukt ar miltu klimpu zupu, tā pagaidām mani neinteresē. Vai kāds nevarētu recepti pastāstīt?
DAfrika (2013-05-20 18:46)
Tev gan sentimenti pirmdienās plosa... atkal jau bērnības garšu meklē.
Bet recepti pie izdevības nozagšu arī sev. Klau, Tev Cālī.lv jāpiereģistrējās, tur mājsaimnieces visu, visu iemācīs :)
peksene1 (2013-05-20 18:47) Sarīvē kartupeļus, pieliek olu, miltus, sāli. Milti jāliek tik daudz, lai iemetot vārošā ūdenī tā klimpa neizšķīst (pārbauda ar mazu pikucīti). Klimpas laiž vārošā sālsūdenī, kad uzpeld, pielej pienu un pagaida, līdz uzmet burbuli. Ja nepatīk plēve, kas atdziestot pārvelkas pienam, nedrīkst pienu uzvārīt!
peksene1 (2013-05-20 18:49) Ai, piemirsu - ja kartupeļi ļoti sulīgi, lieko šķidrumu nospiež! Var piešaut klāt arī drusku cieti! :)
edmunds19692 (2013-05-20 19:03) paldies:) mēģināšu. Vai nevarētu vismaz aptuvenas proporcijas uzzināt, lūdzu :)
DAfrika (2013-05-20 19:16)
Edža, saimnieces to visu uz čuju liek klāt, tā kā trennējies vien :)
Vista šmorēta pagājušo reizi sanāca?
Dalās te visi receptēs ar Tevi, bet nav atgriezeniskās saites par iznākumu. Nekārtības. /pieraksta recepti/
Marija_Anna (2013-05-20 19:17)
UN neripini lielas bumbas, neizvārīsies cauri :)
Man vislabāk garšo tās kartupeļu plūksnas, kas uztumē to zupu.
Un sviesta pikucīti , lai mazas zīlītes rotājas pa šķīvi ;)
sandra1111 (2013-05-20 19:17) cieti liek tikai to, kas palika sarīvējot kartupeļus-jo suliņu tu nolej.
Jo9 (2013-05-20 19:21)
Atkarīgs no tā, kādi ir kartupeļi. Man ir šķirne, kurai ir pietiekoši daudz savas dabiskās kartupeļu cietes, tādēļ pilnīgi nekādas piedevas (olas, milti utt) nav vajadzīgi.
Tātad recepte: sarīvē uz smalkās rīves kartupeļus, tad masu nospiež marlē, kartupeļu sulu bik nostādina, tad nolej, apakšā paliks dabiskā kartupeļu ciete - to pieliek klāt nospiestajai masai. Vārošā ūdenī iemet šķipsnu sāls, tad met saviļātās bumbiņas no kartupeļu masas, regulāri apmaisot, lai nesalīp... pavāra kādu brītiņu, kamēr bumbiņai pa vidu vairs nav sausums. apmēram 10-15 min. Gatavs!
Ēd pēc patikšanas - vai nu šķīvī lej bumbiņas ar šķidrumu un pielej pienu; vai arī tikai bumbiņas ar skābu krējumu. Labu apetīti! :)
ina51 (2013-05-20 20:38) Mana recepte stipri līdzīga Jo receptei. Tik vien atšķirības, ka svaigi rīvēto kartupeļu masai tuč pievienoju arī vārītu, samīcītu kartupeli, lai klimpas nav pārāk sīkstas. Un vēl, pavāru ūdenī, līdz klimpas mīkstas, tad pieleju pienu, uzvāru un garšīga piena zupa vakariņām akurāt! Nu tā no manas bērnības receptēm. Tie bija mazie svētki, kad vārījām šādu zupiņu, pavisam lieli svētki, kad vārījām lielās klimpas. Bet tas jau ir cits stāsts. Lai izdodas!!!
_Krasula_ (2013-05-20 22:08) Pavisam vienkārši. Lielveikalā iepriekš nopirktas kartupeļu klimpas met verdošā sālsūdenī. Gatavas, šķiet, tās uzpeldēja ūdens virspusē- īsti vairs neatceros. Drošības labad vajag iekosties un pagaršot. Tad pielej pienu, uzvāra un lej bļodā jeb dziļā šķīvī. Tad nu tas arī viss.
esmucitta (2013-05-20 23:23) Mana mamma dara tā: sarīvē kartupeļus, nospiež marlē lieko šķirumu. Škidrumam apakšā nostājas ciete. To liek klāt kartupeļu masai, pieliek sāli un veido klimpas, kuras liek verdošā ūdenī. Kad uzpeld, vē kādu laiku vāra, tad pielej pienu.
Lucy (2013-05-21 08:43) 1 Jo9 pareizi pastāstija..par cik es jau otro menēsi kartupeļus needu,tad pat siekala nesaskrēja,bet man viņa arī bērnība ļoti garšoja.
lucia41 (2013-05-21 21:03) mans tētis arī tādas,ka Jo9 receptē taisīja..tik neripinaja bumbiņas,bet ar tējkarotīti slidināja verdšā sālsūdenī..brauc ciemos ar kartupeļiem-uzvārīšu! D
edmunds19692 (2013-05-22 00:37) lucia, paldies par uzaicinājumu, bet man nav kartupeļu, tikai batātes un manioka. bet domāju, ka derēs :)
edmunds19692 (2013-05-22 23:39) DA - paldies par to vistu - izdevās...nu gandrīz :) Gluži tik melna nebija, bet kaut kas līdzīgs bija gan :)
edmunds19692 (2013-05-28 00:28) Pamēģināju...izdevās lielisks klīsteris, un no klimpām ne vēsts :) :) :) Kaut ko laikam darīju nepareizi
zvirbulis6 (2014-04-23 21:39) Es gan nekādas olas klāt nelieku! Sarīvēju kartupeļus,pielieku sāli un caur marlīti stipri izspežu visu lieko sulu,gandrīz kartupeļu masa sausa,tad verdošā ūdenī lieku no masas saveltas bumbiņas,kad tās uzpeldējušas,noleju lieko ūdeni un pievienoju pienu,kad tas uzvārās,zupa gatava,var pievienot sviestu! Ja darīsi kā es,būs skaistas klimpas un nekas tev neizšķīdīs!