Vista brūnajā mērcē

Goda vārds, nosapņoju ka ēdu šmorētu vistu brūnajā mērcē, ar kartupeļiem. Atceros, man vecmāmiņa arī reizēm, pēc mana lūguma, tādu vistu gatavoja, tikai pukojās, ka tas esot nabagu ēdiens un zem viņas goda tādu gatavot. Vistas gabali bija vārīti [laikam] tādā brūnā mērcē.
Baigi sakārājās, bet pajautāt, kā to pagatavot nav kam. Vai kāds var izstāstīt kā tādu vistu pagatavo. Vecmāmas vairs nav, tā jautātu viņai. Iepriekš pateicos.

piekraste      Zinu gan, kā tādu vistiņu gatavo :)))mmmmmm, garda :)))

babyjag      o jā, es arī tādu gribu! kā bērnībā! tur lkm vajadzēja apcept, tad sautēt un beigās pieliet skābo krējumu, ja?

sorrell      mana vecāmamma vistu apcepa, tādu brūnu, tad pielēja ūdeni un sutināja, tā brūnā mērce izveidojās pati:)

Roberta1967  1   ...tak neveseliigi...tik bruuni cepta un....ar kartupeljiem:)
Varbuut kaads ieteiks kaa vistas fileju intresantaak pagatavot un...ne jau tik cepinaatu! ko veseliigaaku,luudzu:)

Tessa       foto vistas fileju izklape,ietin ieksha gabalu siera un ananasa,satin,iespraud zobu bakstamo.
apviilja riivmaize un ola,liec uz 10 minutem pasautet.mercei pieliec kauseto sieru.

neko    1 Būtu tu sieviete, varētu uzaicināt ciemos, pacienātu, bet tā bus vien jāpūlas pašam:)

Nezinu kāda bija tavas vecāsmātes recepte, bet manēja izmantoja cukurbietes. Tas tāds pēckara gadu variants bija, bet patiesībā pat ļoti garšīgs. Mūsdienās varētu pat nodēvēt par "ekskluzīvu recepti" (varēji jau patek tā mērce bija salda, skāba... asa vai vēl kāda?)

Roberta1967      Ou! Paldies,Tessa...tiko Goglee ko centos samekleet,bet Taveejaa ar ananaasu man shkjiet laba...Nesagriezts ananaas man pat jau iepirkts:) Paldies Tev...

neko      Cukurbiete, viena gab. tiek sagriezta šķēlēs un novārīta (~1h), pašu bieti met ārā, bet tas novārījums tiek karsēts tālāk pieliekot klāt ķiplokus un sasmalcinātu mārrutku, mazliet sāls. Kad masas sabiezē izmanto kā mērci vistas (var arī kādu cūkas stibu) cepšanai līdzīgi kā jebkuru no modernajām sojas un tamlīdzīgajām mērcēm. Kā "atvieglotais variants" melases masa/sīrups (blakus produts, kas paliek pēc cukura ieguves no cukurbietēm). Ar melasi sanāk mazliet asāka, jo cukura saturs mazāks.
Tiesa nezinu kur mūsdienas var dabūt cukurbietes vai melasi. Kaut gan... kaut kur jau ir jābūt jo melsi mēdz izmantot arī piparkūku mīklai.

_Krasula_      Termins "brūnā mērce" man saistās ar parastu mērci, kurai atšķirībā no "baltās" ir vairāk sagrauzdēti milti. Nu un, ja izšmorē vistu un buljonā rūpīgi iemaisa gana sabrūninātus miltus, tad arī sanāks "brūnā". Bet, kas zin´, vai vecāmāte izmantoja neko minētās cukurbietes vai, piemēram, buljonam pievienoja grauzdētu cukuru, kā dažkārt to mēdz darīt, štovējot kāpostus. Internetā, ja kas, var atrast daudz modernu "brūno mērču" receptes uz tādas vai citādas gaļas bāzes jeb veģetāro. Pavārmāksla ir improvizācijas māksla.:)

jollyroger      nevajadzēja tur kaut kur iesmērēt ar medu?

Aizspogulija      Jauku dienu!Šķiet ka tā ir parastā šmorētā vista-ar bērnības garšu !Visa darbība tiek veikta katliņā:
nelielā taukvielu daudzumā apcepina vistas gabaliņus,lai maigi brūni no visām pusītēm,
turpat piešauj sasmalcinātu sīpoliņu,
tad uzlej pa virsu ūdentiņu,pieliek losberlapas , kādus 7 piparus ,un šmorē kamēr vista gatava.Vecmāmiņa dažreiz lika klāt arī melnās plūmes (tas dod dūmu garšu),dažreiz bēra ķimenes.Var ietumēt ar miltiņiem,krējumu var likt,bet var arī nelikt. Nekādas vegetas,tik sālīc,pipariņš un tas kas uz loga podiņā aug!

inito4ka    1 ..no omes receptēm>>. brūnā mērce tika taisīta,sacepot sīpolus līdz brūnumam,tad tika bērti milti un ar līdz brūnumam pacepti un tad udens+krējums vai piens / kādu nu to biezumu gribās / Vista pirms apcepta,pasutināta un tad aplieta ar šo mērce vēl sautēta,līdz liekas ēdama :) klāt tika mīcīti kartupeļi,biezenī!!!

violinn    1 Jā, es arī domāju, ka tā vista ir straujāk apcepta un tad pasutināta. Tas, ka vecmamma pukojās, ka tas nabagu ēdiens:); droši vien krējumu nelika daudz klāt mērcei, jo tev patika tā brūnā.:)
Tā kā inito4ka teica, tā es arī atceros, ka ome mērci gatavoja.

_Krasula_      Mjāa, kad vista tiek pārlieta ar jau gatavu mērci un tālāk sutināta,- šādu paņēmienu nekad neesmu izmantojusi. Bet droši vien, ka nav slikti.
Neieteiktu to visu/gan apcepšanu, gan vārīšanu/, kā iesaka Aizspogulija, darīt vienā traukā. Jo gaļu apcepot, uz trauka virsmas tomēr rodas neliels piedegums, kuru tālāk izmantojot mērces pagatavošanai, var veidoties kancerogēnas vielas.

violinn    1 Krasula..un kā gan citādi to brūnumu dabūt?:) Tak visu apcep un apbrūnina. Es atceros,ka šmora mērces tikai tā gatavoja, pīlē pa taisno strauji apcepa un tad lika, lai lēnam sutinās.
/ patreiz gatavojas vistiņa, apcepta, apbrūnināta sviestā ar garšvielām, aplieta ar nedaudz vārītu ūdeni, burkāniem kāli, seleriju un daudz ķiplokiem, Viss tiek darīts vienā traukā. /

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu