Lauku alus
Attšistot iepriekšējo tēmu: vai kādam ir saglabājusies informāija par īsta lauku alus darīšanas tehnoloģiju? Un arī receptes. Padalieties, ja izdosies, uzaicināšu uz degustāciju. Interesē "iekārtas", procesi un receptes.
Bibine (2013-02-10 16:35)
"Lauku alus" pēdējo reizi mūssētā to brūvēja teju 15 gadu atpakaļ. Kaut arī pirts, kur to brūvēja pirms pāris gadiem tika renovēta par citām telpām, atmiņas un šis tas no tā visa ir saglabājies. Par lauku alu jau visādus alus dēvē, bet man gribas teikt, ka īstākais un vērtība ir tas, kurš ir brūvēts no izsenās alus miežu šķirnes "Abava", alus brūvēšanai ir izmantoti apiņi, kas plūkti Abavas krastos un žāvēti, alus ieraugs ir žāvēts uz lina audeklas. Uiii, alus brūvēšana, tas tik ir process - no miežu diedzēšanas un žāvēšanas. Iesals, alus un vēl paģiru dzēriens - tāpiņš....
Bet kādus surigātus tik cilvēki nebrūvēja. Negaršīgākais, kas ir dzerts - dūmu alus...
JurisK (2013-02-10 16:59) Process ir sarezhgjiits, receptes un iemanjas turpat vai mantojumā nodeva. Mans bijušais kolēģis bija iemācījies no sava kaimiņa, veca vīra, kad tas nomira, mantoja visus tos toverus, pannas un muciņas. Pats galvenais esot pareizi izdiedzēt miežus, nograuzdēt, arī tā iesala vārīšana esot cimperlīga padarīšana. Bez meistara diez vai to var iemācīties!
Ljekainiitis (2013-02-10 17:34)
Ir vesela mājas alus brūvētāju asociācija & kustība par lavu alu.
http://kupla.lv/
Meklē kontaktus tur.
liancite (2013-02-10 20:33) ļoti garšīgs no maizes un iesala, sanāk gan gan kvass, gan stiprs alus! :)
Ivans_neBargais (2013-02-10 20:34) Tu domā tas ir tik vienkārši, paņem recepti un pucē augšā? Pat mans fāterīts, kurš ir dzimis un audzis laukos, un kopā ar savu tēvu ir darījis visu no un līdz, Rīgā dzīvojot pirka iesala ekstraktu burciņā. Apiņus gan pats mežā lasīja. Un vispār, tas bija sen, es vēl biju sīks puika :)
vilks28 (2013-02-10 21:47) Seskis dara alutiņu...! Vēl vajag!
edmunds19692 (2013-02-10 23:38) Ljekainiitis (2013-02-10 17:34) personīgā pieredze - Paldies. Paskatīšos. Pārējiem - arī paldies.