Vārīts speķis
..vakar pusdienojot pie mātes,atcerējāmies ,,senos labos laikus,, kad bijām jauni un viss bija savādāk!! :)tad lūk,mamma ir vārījusi speķi SĪPOLU MIZĀS,ar vēl kaut kādām mahinācijām un finālā esot garša kā kūpinātam . /bet nu vecums parasti nāk ar sklerozi un neko vairāk neatceras /
Varbūt kāda no saimniecītēm te,atceras kāda īsti ir tā parikte? Kas un cik vēl jāpievieno?
Selfija Man vecmāmiņa arī vārīja šo gardumu,bet recepti diemžēl nezinu...:)))
Lucy Pat sšķebināja dūšu,jo speķi needu!
nakc Man arī sašķebināja, jo neēdu ne speķi, ne sīpolus :)
inito4ka
..recepte esot no ulmaņlaiku pavārgrāmatas...
varbūt kādam bēniņos ir saglabājusies ?
p.s. es ar par speķi nejūsmoju,bet ja mammukam gribas,kāpēc nepalīdzēt??? :))
Just_ Jūs mani te šodien ar visādām interesantām lietām no darba atraujat! Nu, te tev vārīta cauraugusi gaļa Bavārijas gaumē: cauraudzi (speķi) kārtīgi ierīvē ar sāli un 10 dienas tur traukā ledusskapī, laiku pa laikam nolejot to sulu, kas tur uzrodas (tas esot ļoti svarīgi). Pēc 10 dienām speķi izņem, kārtīgi nomazgā sāli un ļauj žūt 24 stundas. Tad liek katlā ar verdošu ūdeni (ļoti svarīgi likt tieši verdošā ūdenī!) un visādām garšvielām. Sīpolu mizas nebija minētas, bet nu kaut kas uz to pusi varētu būt. Nezinu gan, kas tur varētu sanākt. /Provizorisks tulkojums no vācu val./
Spicis
1
Nezinu par ulmaņlaikiem, bet patreiz Krivijas receptēs vārīts speķis pārpārēm:
http://www.good-cook.ru/salat/salat_082.shtml
http://gotovim-doma.ru/view.php?r=798-recept-Salo-v-lukovoi-shelukhe
http://www.koolinar.ru/recipe/view/55495
http://www.babyblog.ru/community/post/cookingbook/764256
http://ask.yandex.ru/questions/i25539382.901/
http://supersalo.narod.ru/salomaking_1.htm
http://kuking.net/1_1209.htm
http://eda-recepty.com/cooking/3483-varenoe-salo
http://www.gotovim.ru/recepts/meat/salo/4334.shtml
http://nnm.ru/blogs/Fedr/varenoe-salo/
Būs gan ar sīpolu mizām, gan bez... Pie mums gatavo cūkas vēdardaļas ruleti ar ķiplociņiem utt. Uz veselību! (tagad speķis nav iecienīts dietologu vidū).
Spicis
1
Pielikumā vēl par šo tēmu:
http://smashno.ru/myasnyie-blyuda/varenoe-salo-v-lukovoy-sheluhe
un pajautājiet google.lv pēc : вареное сало луковой
iegūsiet vēl...
inito4ka
PAALDIES!!!! Spici,man tak prātā neienāca krieviski skatīties :))) biju pārliecināta,ka tas ir īsts latviešu gardums.
Kad būs gatavs-paziņošu,vai būs tā izslavētā kūpinājuma piesmeķe!!! :)
karbonaade
Sauļuk, krieviski nē, ukrainiski jāskatās :D Tiem speķis bonbongās ari iekšā :)
A patiesība, esmu dzirdējusi, ka viens vīrišķis uztaisījis eksperimentu: ēdi pa LV modei (rupjmaizi kārtīgu, speķi, sīpolu utt) un.... smuko nokrities svarā :) Tā ka - dažreiz man šķiet, ka vairāk fiziski jākustas un mazāk veikalu sūūū jāēd un resnums lēni, bet neaturami pazudīs :)
A UA speķis garšiiiiiiiiigs /karbonaade aizčāpo līdz l-skapim, izvelk to mazo gabaliņu īsta ukraiņu speķa un ar sīpoliem..... ehh, žizņ/
lafija pilnīgi speķmaize sakārojās...ar sīpoliņiem..mmm..
Lovetta
ziniet,kā ir ar to speķi...dietologi tip, neiesaka...bet ja tas ir no lauku mājām un no savām mājām, tad tas ir veselīgā
ks, par jebkuru desu, piena-augu tauku maisijumu, veikala pseidokūpinājumu un siera izstrādājumu...
manējs mammiš laukos ēd speķmaizes un speķpīrāgus, mērcēs liek un zupās, un ir slaidāka par jebkuru nosportojušos pilsētnieci, holesterīns kā padsmitniecei..a jamējai jau jestri pāri 70 :DDDDDDDDDDDDDD
Eiropa ukrainā novāra speķi garšvielās, pēcāk gatavu sašpigo ar ķiplokiem, ledskapī iekšā, zacenei baigi labssss;)
Adamsone Un jūs, tikai jūs būsiet pie vainas, ja mani pēc tā speķa ēšanas neviens nekad vairs neprecēs....
Karinka neviens un nekad no speķa ēšanas nav palicis resns!!! stulbi aizspriedumi!!! :)
sakarigaa Citiem vārdiem, ukrainā saka "ot sala sala ņe bivajet" :)
Just_
1
Nupat atcerējos, ka gribēju pastāstīt - pēc šīs http://gotovim-doma.ru/view.php?r=798-recept-Salo-v-lukovoi-shelukhe
receptes vārītais cauraudzis sanāca Ļoti garšīgs. Paldies, Spici!
fernfahrer Starp citu, kādam tas šķitīs dīvaini, bet tieši speķis ir viens no variantiem , kā atbrīvoties no liekā svara. 2012-05-28